Emlak sektöründe son yıllarda yaşanan fiyat dalgalanmaları kiracı ve mülk sahipleri arasında anlaşmazlıklara sebep oluyor. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artışına yüzde 25 limiti getirildi. Ancak buna rağmen belirlenen limitin üzerinde kira bedeli isteyen ev sahipleri de yok değil.
Mahkemelerde görülen dosya sayısı 2 katına çıktı
Kira bedellerinde yaşanan artıştan dolayı ev sahibi-kiracı ilişkisinde yaşanan sorunlar, her iki tarafın ortak noktada buluşmasıyla çözüme kavuşabiliyor. Ancak anlaşma sağlanamayan durumlarda taraflar, hukuki yollara başvuruyor.
Herkesin kendince haklı sebeplerle açtığı bu davalar, mahkemelerde yoğunluğa sebep oluyor. Avukat Necmettin Hüseyin Adaletoğlu bu davaların mahkemeleri tıkanma noktasına getirdiğini söylüyor:
“Kiracıyla ev sahibi arasında olan bu uyuşmazlıklar toplumsal bir yara haline dönüştü. Genel anlamda bakıldığında İstanbul’daki sulh hukuk mahkemelerinde yıllık ortalama dava sayısı 1.000, 1.200 civarındaydı. Bu 2.500, 3.000’lere ulaştı. Doğal olarak mahkemeleri tıkanma aşamasına getirdi. Normal koşullarda bir dava açtığınızda ilk duruşmanın gelme süresi yaklaşık 3-4 aydı. Şu anda 7-8 ay ortalamasına çıkmış durumda ve sistemi olduğu gibi kilitlediğini görüyoruz maalesef.”
Kanunların iyi kiracının yanında olduğunun da altını çizen Adaletoğlu, “Kirasını zamanında ve düzenli ödeyen, yasal artışını yapan kiracıları yasalar korur. Özellikle ilk 5 yıl içerisinde yasal artışın üzerinde hiçbir kiracıyı mal sahibinin zorlama yapma şansı yoktur. Ancak ilk 5 yıldan sonraki dönemde, kira miktarı çok düşük kalmışsa mal sahibi tarafından kiracıya yönelik dava açılıp yeniden kira tespiti istenebilir” diyor.
5 soruda Ev sahibi-kiracı ilişkisi
Ev sahibi ara zam talebinde bulunabilir mi?
Kira sözleşmesi bitmeden yapılamaz. Rayiç bedel ve farklı kalemler üzerinden artış talep edilemez
Hangi durumlarda kiracının evi tahliye etmesi istenebilir?
Kira ödemesi yapılmazsa. Sözleşme sürecinde 2 kez gecikme ihtarı yapılırsa. Ev sahibinin birinci dereceden yakınlarının barınma ihtiyacı doğarsa (Kanıt gerekli). Tahliye taahütnamesi varsa
Ev sahibi artış oranını düşük bulup yeni sözleşme yapmazsa?
Yeni sözleşme yapılmazsa mevcut sözleşme geçerli olur. Ev sahibi bu sebeple kiracının tahliyesini talep edemez
Ev sahibinin kira artışı için ısrarla araması suç mu?
Ev kiralandıktan sonra evin mahremiyeti söz konusudur. Ev sahibi kiracısını ısrarla arama ve mesaj yolu ile taciz edemez. Kiracı yargıya başvurabilir.
Rayiç bedel üzerinden artış talep edilebilir mi?
5 yıl sonunda kira miktarının belirlenmesi için mahkemeye başvurulabilir yalnız rayiç bedel üzerinden değerlendirme yapılmaz. Kiracılık süresi de dikkate alınır.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Yasal Uyarı:
Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
-
W
5 ay oldu eve gireli ayın 5inde ödemem gereken kirayı 2 sefer 10unda ödedim icraya vermiş devamlı gelip evde huzur bırakmadı ne yapabilirim
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (0)
-
B
Merhaba...kanunen kira ödemesi ay başı ve ay sonu arasındadır...yani farzet ki ayın 1inde kiraladıysan ayın 30 na kadar ödeme günün var.. birde kontrat tarihin 1 inde başladı 5 ine kadar ödenecek diye bir ibare varsa o zaman 1 ile 5 arasında ödemek zorundasın..bilgin olsun...
-
DG
dış güclerin oyunu
2 yıl önce
milyonlarca siriyeliyi,afganliyi kim doldurdu ülkeye?Beceriksizler,het seyidıs guclermi yaptı?
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (0)
-
AO
adam olmaz bu ulke
2 yıl önce
bu kavganın sebebi fakirlik.Ülkede asgari ücretle geçinen fakir sayısı çok.Halkin %30 nun durumu iyi.Devlet tokiyle her evlenen aile kuranlara 2+1 ev vermeli,ucuz,uzun vadeli.luks olmasın,ihtiyaca cevap versin yeter.Ama hirsiz cok memleketde,yiyici cok.O yüzden adam olmaz bu ülke.
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (0)
-
V
Hem kiracı olduk hem ev sahibi. Yeni bir ev yaptık Mart ayında 17500 TL olan SGK bedeli Aralık ayında 45.000 TL olarak güncellendiğinde artış % 25 midir. Bu artışa rağmen % 25 artış demek ev sahiplerine zulüm olur. Enflasyonun % 80 olduğu yerde % 25 olmaz. Bunu kim akıl ettiyse yanlıştır. Böyle fiyat düşmez. Çünkü ev maliyeti % 100 den fazla artmışken kimse kiraya vermek istemez davalar da eksik olmaz. Kiracı olarak ta ev sahibi olarak ta Allahtan korkalım vicdanımıza danışalım. Lüks bir site de oturmayı da asgari ücrete endeksleme saçmalığına düşmeyelim.
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (0)
-
Kiracı dan mı alacan bu zammı gücünüz onlara mı yetiyor durumu iyi olsa kirada oturmaz zalim ev sahibini karşısına almaz
-
B
Kiralar artmadı. TL değer kaybetti. Döviz bazında kıriz öncesi ve sonrası ev kiralarını hesaplarsanız, kira aynı veya düşmüş durumda. 10 yıl önce 250 euro karşılığı verdiğim evi şu an 100 euro getiriliyor. Bu şekilde kimse eve yatırım yapmaz. Sadece al satcılar şişirir piyasayı.
-
Cevapla
-
Begen (7)
-
Begenme (0)
-
B
Kiralardaki sorun bence hükümet sorumlu. Hesapsız harcadı döviz fırladı, döviz fırlayınca maliyetler arttı, maliyetler artınca ev az yapıldı, az ev olunca ev fiyatları arttı, buna birde kira artışına %25 sınırlama getirdi, yeterli kira getirmeyen yatırıma kimse yatırım yapmayacagı için kiralık ev azalacak fiyatlar dahada artacak. Devletin ev projeleri ise sadece denizde bir damla.
-
Cevapla
-
Begen (6)
-
Begenme (0)