İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, kitabın bir okuyucusu olarak projede emeği geçenlere teşekkür ederek, eser ilk çıktığında büyük heyecan duyduğunu dile getirdi. Bakan Özer, “Sayfalarında yer alır almaz tarihsel bir döneme tekabül eden bir şey değil; yaşayan, tekrar tekrar yaşamımıza anlam veren bir dilin inşasında kullanmamız gereken referanslar olarak çok kıymetli buluyorum.” diye konuştu.
“MEYDAN OKUYUCU BİR SÜRECİN İÇERİSİNDEYİZ”
“Biz yeni bir yol belirleme aşamasındayız.” diye konuşmasını sürdüren Bakan Özer, “Akademik dünyayla ilgili en büyük sıkıntılardan biri akademik üretim yok. İkincisi bilimsel üretimin yapıldığı zemin bizim zeminimiz değil. Meydan okuyucu bir sürecin içerisindeyiz. Üretim kapasitemizi artırmamız lazım. Kendi zeminimizi buraya taşıyıp Sadrettin Konevi’yi, Molla Fenari’yi, Fahrettin Razi’yi tartışabilmemiz lazım ama bir alan için değil, hepimizin konuşabilmesi lazım. Molla Fenari’yle ilgili ben bir eser aradım bulamadım. Bir doktora tezi buldum sadece. İhsan Fazlı hocam diyor ki ‘medeniyetin envanteri yok.’ Onun için bu yolculuk bu anlamda envanterinin çıkarılması, tartışılmaya açılması anlamında çok kıymetli. Onun için emek veren herkese ben çok teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
“KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Projenin çok heyecan verici olduğunu kaydeden Bakan Özer şöyle devam etti: “Ama bunu bir müfredat, bir ikilemin içerisine sokmadan eğitim sistemi içerisine nasıl taşıyabiliriz onu tartışmamız lazım. Problemlerimizi hep müfredatla çözmeye çalışıyoruz. Ahlaki nesil yetiştiriyoruz, iklime hiç bakmıyoruz, öğretmene bakmıyoruz, ortama bakmıyoruz, değişen koşullara hiç bakmıyoruz. Bunu müfredat ikileminden çıkartıp özellikle öğretmen merkezli bir şekilde bu güzel eseri bir şekilde öğretmenlerimizle buluşturmamız lazım. Zaten, Konya Büyükşehir Belediyemiz basım süresinde sağ olsunlar beni kırmadı, 3 bin adet Milli Eğitim Bakanlığı için bastılar. Öğretmenlerimiz de bu eserle buluşarak, oradaki geçen o medeniyetin oluşumu, canlı dinamik ortamları nasıl geliştiği, birbirini sürekliği beslediği dinamik yapıyı kavramasını sağlarsak ben inanıyorum ki eğitim sistemiyle ilgili de bir sürü şeyi değiştirebilme, müfredatla ilgili değişiklikleri yapabilme imkanı olacak. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza özellikle bizi kırmayıp bu eserden 3 bin tane basımıyla ilgili katkı verdiği için çok teşekkür ediyorum. Emek veren tüm kıymetli hocalarımıza, düşünürlerimize, derdi olan insanlarımıza en içten şükranlarımı sunuyorum. Bunun bu toprakların, gönül coğrafyasının tekrar ayağa kalmasında, Sadece entelektüel bir merak değil, gerçekten yaşama sirayet eden, yaşamı şekillendiren ve yeni meydan okumalara da göğüs gerebilecek şekilde insanların yol yürümesine vesile olmasını diliyorum.”
“BİR MİLLETE YAPILABİLECEK EN BÜYÜK KÖTÜLÜK HAFIZASINI ELİNDEN ALMAKTIR”
Programa katılan Diyanet İşleri Eski Başkanı Mehmet Görmez eserde emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bir millete, bir medeniyete yapılabilecek en büyük kötülük, hafızasını elinden almaktır yahut hafızasını karıştırmaktır. Bu eser aynı zamanda İslam aklının, düşünce mirasımızın yeniden resmini çekip önümüze koyması bakımından her türlü teşekkürü hak ediyor.” ifadelerini kullandı.
“SUYA ATILAN TAŞ GİBİ GİDEREK BÜYÜYEN DALGALAR OLUŞTURSUN”
Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu ise, “Evvela İslam Düşünce Atlası’nın suya atılmış bir taş gibi giderek büyüyen dalgalar oluşturmasını, buna vesile olmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyorum. Bir belediyeci olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın gelecek yüzyıl vizyonunun izdüşümü olarak biz de Konya’ya çalışıyoruz. Bir konuya bu kadar müktesebatı olan insanın yoğunlaşmış olması mutlaka sonuçta bir tesire, Cenab-ı Hakk’ın bir hayr yaratmasına vesile olacaktır diye düşünüyorum. Bu çalışmanın inşallah erdemli bir şehir oluşturma yolunda şehrimize katkıda bulunmasını temenni ediyorum.” açıklamasını yaptı.
İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Macit, dernek olarak 20’nci kuruluş yılında böyle bir projeyle bir araya geldikleri için mutlu olduklarını belirtti. İLEM olarak bütün faaliyetleri insanlığın faydasına, doğrunun ve güzelin hakim olması hususunda bir gayeye matuf olarak yaptıklarını söyleyen Macit, bu çalışmanın ortaya çıkmasında Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür etti.
İLKE Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nihat Erdoğmuş projede katkısı olan herkese teşekkür ederek, “İslam Düşünce Atlası bir iddianın, iddialı yolculuğun başlangıcı. Bu bir başlangıç bence. Hem derinlemesine batıya ve doğuya doğru bu yolculuğun devam etmesi lazım. Bu iddia çok kıymetli çünkü.” ifadelerini kullandı.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. İbrahim Halil Üçer ise “Uzun bir hikayenin önemli bir merhalesini kat etmenin sevinci ve bu merhalenin bizi taşıyacağı yeni hikayelere dair umutlarımızı paylaşma üzere bir araya geldik.” diyerek İslam Düşünce Atlası hakkında detaylı bilgi verdi.
İslam Düşünce Atlası yazarları; İhsan Fazlıoğlu, Tahsin Görgün, Nail Okuyucu, Ömer Türker ve Eşref Altaş ile akademisyen ve araştırmacıların da katıldığı program sonunda Bakan Özer'e ve projeye katkıda bulunan isimlere hediye takdim edildi.
Daha önce 3 cilt olan İslam Düşünce Atlası 6 cilde çıkarılarak web sitesi yenilendi, video ve belgeselleri hazırlandı.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.