Kahramanmaraş merkezli, 11 ili etkileyen depremler dolayısıyla daha önce ayni olarak verilen 2,8 milyar liralık mazot ve gübre desteğini nakdiye çevirerek bu ay içinde ödeyeceklerini söyleyen Kirişci, 2023 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvurusunu yapan üreticilerin 28 Şubat'ta sona erecek ürün güncelleme sürelerinin de 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) uygulaması göz önüne alınarak 8 Mayıs'a uzatıldığını söyledi.
Kirişci, söz konusu illerdeki vatandaşlara yıl boyunca ödenecek 530 milyon liralık destek ödemelerinin şubat sonuna kadar yapılacağını belirterek, "11 il için 185 bin işletmeye, 2 milyon büyükbaş için hayvan başına 500 lira ve 9 milyon küçükbaş için hayvan başına 50 lira olmak üzere toplam 1,5 milyar lira yem desteği vereceğiz." dedi.
Bakan Kirişci, Adana özelinde sağlanan desteklere değinerek, "Kent özelinde 363,2 milyon lirası mazot ve gübre, 5,6 milyon lirası yem bitkisi ve 63,5 milyon lirası hayvancılık olmak üzere toplam 432,3 milyon liralık destek bu ay sonuna kadar çiftçilerin hesaplarına yatırılacak." diye konuştu.
Bazı desteklerde başvuru süreleri uzatıldı
Depremden etkilenen illerde ÇKS'ye kayıtlı çiftçilere destek olmak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisinin hububat ve bakliyatlarda cins ve kota sınırı olmaksızın üreticiden alım yapacağını vurgulayan Kirişci, şunları ifade etti: "Deprem nedeniyle bazı desteklemelerde başvuru süresini uzattık. Son başvuru tarihlerini organik ve iyi tarım uygulamaları için 8 Mayıs, toprak analiz desteği için 31 Mart, yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteği için 2 Mayıs olarak düzenledik. Daha önce Cumhurbaşkanı'mızın açıklamış olduğu pamuk ve ayçiçeği fark ödeme miktarlarındaki artış Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu çerçevede özellikle kütlü pamukta fark ödemesi desteğini yüzde 45,5 artırarak kilogram başına 1 lira 60 kuruş vermiş olduk. Yağlık ayçiçeğinde fark ödemesi desteğini yüzde 40 artırarak 70 kuruşa çıkarmış bulunuyoruz."
"Depremzedelere misafirhanelerimizi açtık"
Kirişci, Bakanlık olarak 1 uçak, 2 helikopter, 14 bin 149 personel, 4 bin 987 araçla deprem bölgesinde hizmet vermeye devam ettiklerine dikkati çekerek, personelin büyük bir özveriyle bu faaliyetleri yürüttüğünü dile getirdi.
İnsanların beslenme, barınma ve giyinme gibi temel ihtiyaçlarını eksiksiz şekilde ifa ettiklerini belirten Kirişci, şunları kaydetti: "3 bakan yardımcısı, 8 genel müdürümüz, 2 daire başkanımız ve 15 il müdürümüz olmak üzere tüm ekibimizle sahadayız. 6 bin 374 yatak kapasitesiyle binlerce depremzedeye misafirhanelerini açmış bir bakanlığız. 25 bin 608 ton odunu da vatandaşlarımızın ısınması için dağıttık. 2 bin 433 hayvan çadırı besicilerimize dağıtıldı. Et ve Süt Kurumumuz da 3 bin 500 ton süt topladı. Hayvansal üretimin kesintiye uğramaması için 7 bin 668 ton yem bölgedeki üreticilerimize dağıtıldı. Sahipsiz hayvanlara ise 45,4 ton mama sağladık. Adıyaman'da Birgül Tuncay'ın kendisi gibi enkaz altında kalan ineğini kurtarma işlemini personelimiz kısa zamanda gerçekleştirdi. Bizim için sadece insanı kurtarmak değil, diğer canlıları da depremden en az hasarla çıkarmak ve yaşatmak önceliklerimiz arasında yer almaktadır."
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.