BRÜKSEL (AA) - Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33 nolu faslın 30 Haziran'da açılacağını söyledi.
Avrupa Komşuluk Konseyi (ENC) ve Genç Türkiye Dostları (Young Friends of Turkey) Avrupa Parlamentosu'nda "Vize Serbestisi Uzman Paneli" düzenledi.
Panelde konuşan Büyükelçi Yenel, Türk vatandaşları için vize serbestisinin AB'ye duyulan güvenle ilgili bir konu olduğunu ve mevcut durumda uygulanan vizelerin psikolojik bariyer niteliği taşıdığını söyledi.
Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması için yerine getirilmesi istenen toplam 72 kriterin 67'sinin tamamlandığını anımsatan Yenel, geriye kalan kriterlerin de tamamlanmak üzere olduğunu, Türkiye'nin terör tanımını değiştirmeyeceğini ve görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.
Yenel, Türkiye'den ilgili bakanların katılımıyla 30 Haziran'da Brüksel'de "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33 nolu faslın açılacağını belirtti.
-"Hiçbir ekonomik rasyonel sebebi olamaz"
MÜSİAD Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Zeki Güvercin de vizelerin kalkmamasının hiçbir ekonomik, rasyonel sebebi olmadığını söyledi.
İş dünyası temsilcisi olarak vize serbestisi anlaşması konusundaki görüşlerini aktaran Güvercin, "Vize serbestisi anlaşması hem AB'nin hem de Türkiye'nin ticareti önünde ciddi bir engelin kalkması manasına geliyor. Vizelerin kalkmamasının hiçbir ekonomik rasyonel sebebi olamaz." diye konuştu.
Güvercin, AB'nin Türkiye'ye karşı yıllardır her seferinde yeni bir şart talep ederek sürekli bir oyalama politikası izlediğini söyledi, bu durumun iş dünyası gözünde AB'ye duyulan güveni zedelediğini belirtti.
AP temsilcilerinin Türkiye'deki konuyla ilgili algıyı daha iyi anlaması gerektiğini ifade eden Güvercin, vize anlaşmasının temmuz ayında beklendiğini ancak şu anda ekim tarihinin öne çıktığını anımsattı.
Güvercin, terör saldırıları sonrası Brüksel'e ilk defa geldiğini belirterek, "Brüksel havalimanında, İstanbul'da ve Ankara'da görmediğimiz kadar asker gördük. Bu kadar ürkmüş ve korkmuşlar. Bize terör yasasını değiştirin diye ısrar ediyorlar ama kendileri bir tane olayda Brüksel havalimanını askeri tesise çevirmişler." değerlendirmesinde bulundu.
Vize serbestisinin iş dünyasının önünün açılması adına gerekli olduğunu kaydeden Güvercin, "Türkiye insanların göç ettiği bir ülke değil, göç alan bir ülke konumunda. Avrupalı pek çok firma Türk firmalarla işbirliği yaparak Afrika'ya, Orta Asya'ya açılmak istiyor. Bizimle iş yapmak isteyen insanların vize konusunda adım atmaması anlamlı değil." ifadelerini kullandı.
ENC Müdürü Samuel Doveri Vesterbye de vize serbestisinin Türkiye ve AB'yi birbirine yakınlaştırmakta önemli rol oynayacağını söyledi.
Vizelerin kaldırılmasının özellikle ticari faydaları olacağını belirten Vesterbye, AB ve Türkiye'nin beraber çalışmasının ekonomik büyümeye ve demokratikleşmeye katkı sağlayacağını kaydetti.
Panelde, AP milletvekili İsmail Ertuğ, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreteri Çiğdem Nas, İKV Genel Sekreter Yardımcısı Melih Özsöz,Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) AB Temsilcisi Dilek Aydın ve Avrupa İstikrar Girişimi (ESI) Analisti Alexandra Stiglmayer'de görüşlerini aktardı.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.