
Temmuz ayının ilk haftasında başlayan havuç söküm işlemiyle yoğun bir çalışma temposu devam ediyor.Tarladan makineler yardımıyla sökümü yapılan havuçlar, traktörlerle fabrikaya getirilerek yıkama havuzuna dökülüyor.


Yıllardır bölgede havuç üretimi yapan Kaşınhanı Mahallesi Muhtarı Mehmet Çetin, “Havuç üretimi 1983’ten beri, buralarda ise 2000 yılından sonra daha da fazlalaştı. Türkiye genelinde ise yüzde 65 ile 70 arasında tekabül ediyoruz. Havuç ekimi Şubat 15 gibi başlar ama ocak ayında eken arkadaşlarımız da var, tül altı ekeriz.


Üretilen havuçların gönderildiği noktaları anlatan havuç üreticisi Çetin, “Biz ürünlerimizi hemen hemen bütün ülke pazarlarına gönderiyoruz. Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Romanya, Bulgaristan ve Arap ülkelerinin çoğuna gidiyor. Tabii yurt içine de gidiyor ama tabii burada pazar alanı biraz daha ağır. Bizim hedefimiz örnek veriyorum ben kendim 140 dönüm havuç ektim bu süreçte, seneye de 140 dönüm ekebilmeyi hedefliyorum. Fazla açılmadan, çünkü açıldıkça masraflar çoğalıyor. Buğday, fasulye, baklagiller ve meyve olsun hepsine teşvik veriliyor ama bu zamana kadar biz havuca hiç teşvik almadık. Oysa ki tarım üretiminde en ağır maliyetli olan ürünlerden birisi havuç. Devletimizden tek isteğimiz havuca teşvik verilmesi” ifadelerini kullandı.
Havuç işinde işçi bulmakta zorlandıklarını ifade eden Mehmet Çetin, tarımda Suriyeli ve Afganlıların çalıştığını belirtti.

Kaynak:

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.