Türkiye’de yemeklik tane baklagiller içerisinde önemli bir yeri olan kuru fasulye, içerdiği protein oranının yüksek olması (%23–24) nedeniyle insan beslenmesinde önemli bir yere sahip. Konya’da 2020 üretim sezonunda 185.900 dekar alanda kuru fasulye ekimi yapılmış ve 62.408 ton kuru fasulye hasadı gerçekleşmiştir. TÜİK 2019-2020 pazarlama yılı verilerine göre ülkemizin yeterlilik oranı kuru fasulye için %88’dir.
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen kuru fasulye önemli bir bitkisel protein kaynağı olup, hızla artan nüfusumuzun beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Fasulye yetiştiriciliğinde birim alandan yüksek verim elde edilmesi gerek üretici gerekse ülke ekonomisi açısından önem taşımaktadır. Bilindiği üzere baklagiller; kurak alanlarda; toprağa azot bağlayarak doğal gübreleme yapan, topraktaki organik faaliyetleri canlandıran, bir sonraki ürün için azot ve su birikimi yapan, tuzu topraktan uzaklaştıran sera gazlarını azaltıcı etkide bulunan doğa ve toprak dostu materyallerdir. Ülkemiz topraklarının genelinin organik maddece fakir ve alkali topraklar olduğu düşünüldüğünde ekim nöbetinde kullanımının yaygınlaştırılması oldukça önemlidir.
Konya’da arz açığının azaltılması, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması, toprak yapısının düzeltilmesi ve kuru fasulye üretim alanlarının artırılması için Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2021 yılında yürütülecek olan ‘Kuru Fasulye Üretiminin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında Sarayönü, Selçuklu, Hüyük, Kadınhanı, Beyşehir ve Derebucak ilçelerimizde sertifikalı kuru fasulye tohumu dağıtımları yapılmaktadır. Projenin uygulandığı tüm ilçelerde % 25 çiftçi, % 75 Bakanlık katkılı 1.937.500 TL bütçeli 100 ton sertifikalı yerli kuru fasulye tohumunu 340 çiftçimize 7.500 dekar alanda ekilmek üzere çiftçiler ile buluşturuluyor.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.