Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının desteklediği forumda, 4 ayrı panelde bilimsel sunumlar ortaya konulacak.
Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın'ın yöneteceği, "İslam Karşıtlığıyla Yeni Nesil Mücadele" başlıklı birinci oturumda SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, TBMM Dış İlişkiler Başkanı Kudret Bülbül, Hukukçu-Akademisyen Hüseyin Aydın ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı birer konuşma yapacak.
RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu’nun moderatörlüğünü üstleneceği "İslam Karşıtlığıyla Mücadele Kültürel Diplomasi" başlıklı ikinci oturumun konuşmacıları Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün ve Diplomasi Vakfı Koordinatörü Oğuzhan Bilgin olacak.
İletişim Başkanlığı Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanı Gökhan Yücel’in yöneteceği "İslam Karşıtlığı İle Mücadelede Proaktif İletişim ve Medya" konulu üçüncü oturumda da Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Edibe Sözen, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Özhan, Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Zahid Akman ve Daily Sabah Yazarı Tülay Demir Oktay söz alacak.
Moderatörlüğünü Ankara Bilim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Başar Baysal'ın yapacağı, "Batı Toplumlarında İslam Karşıtlığı: Siyaset ve Gündelik Yaşam" temalı çevrimiçi oturumda ise Exeter Üniversitesi'nden Doç. Dr. Amina Yaqin, Akademisyen-Yazar Dr. Lawrence Pintak ve Londra Üniversitesi'nden Dr. Simon O'emeara konuşmacı olacak.
2. Uluslararası Medya ve İslamofobi Forumu açış konuşmasını RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin yaptı.
Şahin “İslamofobi en kısa tanımıyla İslam düşmanlığıdır. İslam'a karşı anlamsız ön yargı ve akıl dışı nefret olarak tanımlanabilecek İslamofobi, dünyada yer etmiş bir "hastalık" olarak adlandırılabilir. Medyanın her alanında islam karşıtı görüntüler yayınlamaktadır. İslam düşmanlığını yaymanın yeni yeni yollarının bulunduğunu görmekteyiz. Dijital medyayı da basılı medya kadar silah gibi kullana bilinmektedir'' dedi.
İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun: “Müslüman toplumlar her geçen gün daha fazla nefret söylemiyle karşılaşıyor. 2022 verilerine bakılınca İslam düşmanlığının giderek arttığı görünüyor. Avrupa genelinde Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarının sadece %17'si işleme geçirilmiştir.
Forum da konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş İslam düşmanlığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Erbaş ““İslam ne yazık ki haksız ithamlara maruz kalmaktadır. Sistematik kara propaganda için medya da araç olarak kullanılmaktadır. İslamofobi, hain ve karanlık bir projenin adıdır. İslam düşmanlığının ardına kirli çıkar ilişkileri ve ırkçılık anlayışı vardır. Emperyalist ideallerle üretilen nefret dili medyada ve sosyal mecralarda sorumsuz bir şekilde kullanılmaktadır. Müslümanlar ise bir temsil sorunu yaşamaktadır, İslamı en güzel ve layıkıyla temsil etmeliyiz.Medya nesnellikten uzaklaştıkça yalan makinesi haline gelebilmektedir. İslam düşmanlığı İle mücadelede yeni nesil bilişim araçlarının en etkin şekilde kullanılması gerekmektedir, stratejik bir iletişim diline ve yöntemine ihtiyacımız vardır” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy : İslam bütün iftiralara milyarlarca Euro harcanarak yürütülen, siyasetten sanata her şeyin alet edildiği algı yönetimine rağmen bugün de dünyanın en hızlı yayılan dinidir. Bundan da çok rahatsızlar ve her yolu deneyerek bu rahatsızlıklarını ortaya koyuyorlar.
Algı yönetimine rağmen bugün dünyanın en hızlı yayılan dini İslam’dır. İnsana verdiğimiz değeri ırkına, diline, dinine göre sınıflandırmadık. Hiçbir yalan hiçbir iftira bizi özümüzden ve değerlerimizden koparamaz''
Ayrıntılar gelecek...
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.