Üç yıl sürecek proje için Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Konya, Mardin, Trabzon ve Van olmak üzere 11 pilot il belirlendi. İlk etapta Adana, Diyarbakır ve İzmir'de 18-29 yaş arasındaki kadınların eğitim durumları, neye ihtiyaçları olduğu, iş ya da eğitimi ile ilgili kurslara gidip gitmediği gibi bilgilere ilişkin saha araştırmaları yapılacak.
Araştırma sonucunda, "NEET kadınlarının" becerilerinin ve istihdam olanaklarının iyileştirilmesi için farkındalık ve mesleki eğitimler verilecek. Proje kapsamında, danışmanlık ve mentorluk programları da uygulanacak.
Projeye yönelik faaliyetleri destekleyici uygulamaların hayata geçirilmesi için Sabancı Vakfı koordinasyonunda hibe programı düzenlenecek. Program ile kadın istihdamına ve onların güçlenmelerine yönelik çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarının projelerine destek verilecek.
Proje kapsamında dijital bir portal da oluşturulacak. Portalda, Türkiye'de "NEET kadınların" faydalanacağı içeriklerle zengin ve NEET konusunda en kapsamlı bilgilerin yer aldığı bir alan oluşturulacak.
Portal üzerinde "NEET kadınlarının" özel sektör, sivil toplum kuruluşları ile kamu kurumlarının kurs, eğitim, staj ve istihdam gibi imkanlarına ulaşabilecekleri "Fırsatlar Haritası" oluşturulacak. Ayrıca, mentorluk ve çevrim içi eğitim modülleri de bulunacak. Mentorluk programlarında, "NEET kadınlarının" kendilerine ilham verecek kişilerle bir araya getirilerek deneyim paylaşımı ve gelecek planları için vizyon kazanmaları sağlanacak.
Ayrıca projede ilgili kurumların bu alandaki çalışmalarına destek vermek amacıyla çalıştaylar, farkındalık kampanyası, yuvarlak masa toplantıları, politika önerileri, uluslararası sempozyum, yenilikçi proje yarışması gibi görünürlük ve farkındalık faaliyetleri düzenlenecek. İşveren, yerel yönetim ve kamu kurumu temsilcilerine de projeye yönelik farkındalık eğitimleri verilecek.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık projeye ilişkin değerlendirmesinde, "Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi"ni önemsediklerini belirtti.
Projenin hedef kitlesinin 18-29 yaş arası kadınlar olduğunu kaydeden Bakan Yanık, "Ne eğitimde ne de istihdamda olan genç bir kitle var. Yaş olarak son derece dinamik bir yaşta ve istihdama katıldığında çok verimli olabilecek bir grubun atıl kalmasına gönlümüzün razı olması mümkün değil. Sadece 18-29 yaş arasındaki gençlerimizin değil, tüm kadınlarımızın istihdama katılması için gerekli çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
NEET nedir?
NEET, TÜİK'e göre işgücüne dahil olmayan, genç nüfusta yer alıp eğitime (örgün eğitim, yaygın eğitim, çıraklık eğitimi, kurs) devam etmeyen nüfus olarak tanımlanıyor.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.