NASA Bilim Misyonu Müdürlüğünde Yardımcı Yönetici Thomas Zurbuchen, incelemeye ilişkin, "50 yıldır vakumlanmış haldeki bu inanılmaz değerli örneği açma fırsatımız olduve sonunda, içinde hangi hazinelerin tutulduğunu görebildik." ifadelerini kullandı.
Örneğe "73001" adı verildi
Herhangi bir kayba uğramaması için örnek, titizlikle incelendi ve araştırmalarda x-ray teknolojisi kullanıldı.
"73001" adı verilen örnek, 1972'de NASA’nın Ay’a düzenlediği Apollo 17 misyonu kapsamında astronot Eugene Cernan ve Harrison Schmitt tarafından Taurus-Littrow Vadisinden toplandı ve dünyada tekrar açılmak üzere Ay yüzeyinde vakumlu tüplere yerleştirildi.
Numune bugüne kadar, Johnson Uzay Merkezi’nde ikinci bir koruyucu tüpte tutuldu.
Bu şekilde Ay’dan toplanan parçalar, gelecekte daha iyi teknolojilerle incelenmesi için saklanıyordu.
Ay'a yapılacak insanlı seferlere ışık tutması bekleniyor
Apollo 17’nin topladığı bir diğer örnek 2019 yılında açılmıştı.
Ay yüzeyinden toplanan örneklerin Ay’ın evrimini anlamaya ve gelecekte Ay’a yapılacak insanlı seferlere ışık tutması bekleniyor.
"Artemis" keşif görevi
NASA’nın insanları Ay’a göndermeye yönelik uzay programı, Apollo 11 misyonu ile başladı. Misyon kapsamında Neil Armstrong, 1969 yılında Ay'a ayak basan ilk insan oldu.
NASA, Yunan Ay tanrıçası "Artemis"in adı verilen keşif görevi kapsamında 2025'e kadar Ay'a insanlı seferler düzenlemeyi amaçlıyor.
2028'e kadar sürmesi planlanan seferlerin ardından Ay yörüngesinde uzay istasyonu kurulması ve buranın basamak olarak kullanarak Mars'a insanlı seferler düzenlenmesi hedefleniyor.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.