Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Doç. Dr. Yiğit Anıl Güzelipek, Konya'da yaptığı konuşmada Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye ekonomisine fırsatlar sunduğunu söyledi.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Doç. Dr. Yiğit Anıl Güzelipek, MÜSİAD Konya Şubesinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin hem Rusya hem de Ukrayna açısından aktif rol aldığını belirterek “Çatışmanın Türkiye açısında bir önemli boyutu da batı ittifakı NATO içerisindeki konumu dolayısıyla jeopolitik konumunun öne çıkmasıdır. Türkiye'nin Montrö Anlaşması çerçevesindeki yükümlülükleri de Ukrayna'da devam eden krizde gündeme gelen meseleler arasındadır. Türk dış politikası açısından bu süreçte liderlik pozisyonu, hızlı manevra yapabilme, hızlı karar alabilme, Cumhurbaşkanımızın Putin ve Zelenskiy ile olan ilişkileri açısından ve Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun diplomasi hamleleriyle Ukrayna ile Rusya’yı bir araya getirme gayretinin büyük bir başarı olduğunu görmekteyiz. Ayrıca Türkiye, ekonomik ve jeopolitik anlamda büyük fırsatlar da elde edecektir” ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE TUZAĞA ÇEKİLMEK İSTENDİ"
Doç. Dr. Yiğit Anıl Güzelipek; "Türkiye tarafsızlığını korurken Batılı ülkeler Türkiye’nin tarafsızlığını SİHA’lar üzerinden bozmak için Ukrayna’ya ihraç edilen Bayraktar TB2'lerin Rus araçlarını vurduğunu her fırsatta dile getiren Batı, Rusya’yı Türkiye’ye karşı SİHA’lar üzerinden kışkırtmaya çalıştı.Özellikle Almanya’nın Türkiye’yi bu diplomat ilişkisinde krize sokma adına Algı manipülasyonu ile “Savaş esnasında Tarafsız olan Türkiye’nin Ukrayna’ya silah temin ediyor” algısı ile servis edilen haberlerle Türkiye’nin başarısını krize çevirmeye çalıştı. Türk dış politikası açısından bu süreçte liderlik pozisyonu, hızlı manevra yapabilme, hızlı karar alabilme, Cumhurbaşkanımızın Putin ve Zelenskiy ile olan ilişkileri açısından ve Bakan Çavuşoğlu’nun Montrö Anlaşması çerçevesindeki diplomasi hamleleri ile bu manipüleyi çürüttü" dedi.
"SAVAŞIN TÜRKİYE EKONOMİSİNE ETKİSİ FIRSATLAR SUNUYOR"
Rusya'ya özellikle doğalgazda bağımlılığı bulunan Avrupa’nın özellikle bu konuda öne çıkan devletlerden bir tanesi Rusya’ya gaz konusundaki bağımlılığı en yüksek ülkelerden Almanya olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yiğit Anıl Güzelipek, "Rusya’nın tutumu önümüzdeki süreçte Avrupa ülkelerinin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi sonucunu doğuracaktır. Bu durumda Azeri ve İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ileten hatların Avrupa’nın enerji ithalatı içerisindeki payının artırılması gündeme gelecektir. Güney Gaz Koridoru projesi üzerinden inşa edilen ve hali hazırda bu görevi gerçekleştiren TANAP benzeri projeler Türkiye’nin jeopolitik önemine ve ekonomik gelirlerine çok ciddi katkılar yapabilir. Ayrıca hava trafiğinde Türkiye’nin tercih edilen bir durum haline gelmesi, Rusya ile ihracatın daha da gelişmesine sebep olacaktır. Avrupa ülkelerinde birçok alanda Türkiye ile ticari ilişkileri daha çok yoğunlaşacağını görebiliriz" şeklinde konuştu.
"YAPTIRIMLAR ÇOK BÜYÜK BİR NİTELİKTE DEĞİL"
Doç. Dr. Yiğit Anıl Güzelipek: "Yaptırımlar sadece küçük bankalara, Sberbank ve VTB listede yokAB dışişleri bakanları 27 birey ve kuruluşa- aralarında Rus karar vericileri ve ayrılıkçı bölgeleri destekler veren bankalar da bulunuyor- yaptırım açıkladı. Şimdilik listede küçük bankalar olması uzmanlara göre Rusya’nın finansal sistemine kökten bir darbe vurabilecek nitelikte değil. Özellikle enerjiye karşı bir yaptırım yapılamaz" dedi.