Milli İstihbarat Akademisi, cumhuriyetin 101'inci yıl dönümünde istihbaratın cumhuriyet tarihindeki performansı ve son dönemdeki rolüyle 'Cumhuriyet ve İstihbarat' için bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını Milli İstihbarat Akademisi Başkanı Prof. Dr. Talha Köse'nin yaptığı etkinlikte, cumhuriyetin kapsamlıdan ilerlemesine kadar istihbarat alanındaki gelişmeler farklı perspektiflerden seçildi. Etkinliğin öne çıkan yükselişlerinden biri, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Murat Bardakçı'nın Cumhuriyet dönemi istihbaratını finansal bir bakış açısıyla ele alma sohbeti oldu. Ortaylı ve Bardakçı'nın sohbeti ilgiyle izlendi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Milli İstihbarat Akademisi Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, konuşmasına, 23 Ekim'deki terör saldırısında hayatlar ölen şehitleri anarak başladı. Köse, Türk istihbarat tarihindeki geçmişini ve oynadığı rolün, milli iradeye sahip olduğu dönemde ortaya çıktığını vurguladı.
Cumhuriyetin ilk yıllarında istihbarat hamlelerinin güncellendiğini ele alan Köse, "Köklü istihbarat tarihimizin yaşandığı ve mücadele ettiği şer odaklanmalarını analiz etmeden, günümüzde çevresel olarak hibrit savaş ortamında istihbaratın üstlendiği rolü anlamamız mümkün değildir" diye konuştu.
Geçmişi mücadele aralıklarının değerlerinin günümüzde de sürdürülmesine kararlı olduğunun altını çizen Köse, “Kuvâ-yi Milliye ruhumuzun cumhuriyetimizin 101'inci yılında yerli ve milli imkanlarımızı geliştirerek, kendine yeterlilik ilkesi çerçevesinde ve genel olarak bir sözümüzün olduğunu yaşatmaya kararlıyız” dedi.
Cumhuriyet tarihinde Türkiye'nin stratejik istihbarat stratejilerini ele alan Köse, istihbaratın milli savunmasının ve aralıklarla mücadelenin sürdürülmesinde önemli bir işlevin üstlendiğini belirtti. Köse, Türkiye'nin varoluş mücadelesinin büyük güçlerin işgali ve çeşitli saldırılar güçlerini vurgulayarak, "Büyük güçlerin işgali, hücrelerin ve dışarıdaki her türlü saldırıları altında tutulan bu varoluş mücadelesinde istihbarat faaliyetlerinde son derece önemli bir yer tutuldu'' kullanıldı.
Etkinliğin paneli ise Yücel Yiğit, Alp Şimşeker ve Milli İstihbarat Akademisi öğretim üyesi Serhat Aslaner'in katılımıyla devam etti. Panelde, Cumhuriyet'in istihbarat alanının etkisi ve milli mücadele dönemindeki istihbarat çalışmaları ele alındı.