Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde 12 bin dönüm arazide tarımsal üretim yapan çiftçi Alişan Taşpınar, hububat, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerin yanı sıra yıllık 5 bin ton pancar üretiyor.
Aynı zamanda uzman tıp doktoru olan Taşpınar, bu hassasiyetle pancarda verim ve kaliteyi dünya standartlarının üzerine çıkarabilmek için adeta laboratuvara dönüştürdüğü tarlalarında yürüttüğü toprak ıslah çalışmalarıyla bölge çiftçisine de örnek oluyor.
Dedelerinden gelen 500 yıllık tarımsal üretim geleneğiyle kendisini Türk tarımına adayan Taşpınar, yürüttüğü çalışmalarla elde ettiği olumlu sonuçları çiftçilere anlatarak uygulama konusunda da yardımcı oluyor.
Gevher Hatun Tarım Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Alişan Taşpınar, 20 yıldır yürüttüğü çalışmalardan edindiği tecrübelerle, küçük dokunuşlarla çiftçilerin cebine önemli kazançlar kalabileceğini söyledi.
Sürekli en verimli ve kaliteli üretimin peşinde olduğunu belirten Taşpınar, "12 bin dekar sulu arazimiz olduğu için buradaki çiftçilerimize de rol modellik yapmak zorundayız. Biz üretim miktarını artırmada sulama yöntemi, gübreleme, toprak ıslahı ve tohum kullanımı çalışmalarında doğru şeyleri yapmaya çalışıyoruz. Elbette küçük çiftçilerimiz de bizden etkileniyor ve bizimden bilgi almak istiyorlar. Biz de seve seve destek oluyoruz." diye konuştu.
- "20 yıldır arazilerimizin her tarafını laboratuvar gibi kullandık"
Gelişen tarım teknolojilerini ve ıslah yöntemlerini de yakından takip ederek üretimdeki olumsuz faktörleri günden güne tersine çevirdiklerini kaydeden Taşpınar, şöyle konuştu:
"Yıllardır biriken gübre ve zirai ilaç artıkları ile bölgenin tuz gölüne yakın olmasından dolayı ph değerleri bazı bölgelerde çok yükseliyor. Bu da elbette verimi düşürüyor. Bunun dışında organik madde miktarlarının düşük olması üretimi zorluyor ve daha çok gübre atmaya, daha çok sulamaya ihtiyaç oluyor. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Verimi, kaliteyi arttırmak için yaklaşık 20 yıldır arazilerimizin her tarafını laboratuvar olarak kullandık. Toprak tahlili laboratuvarımız da var. Oradaki bilgileri, daha önceki yaptığımız tetkiklerle beraber geliştiriyoruz. Elbette çok verimli topraklarımız var, üst düzey verimler alıyoruz ama bunu daha da arttırabilir miyiz diye araştırıyoruz."