Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya'dan örnekledi! İl olmanın kitabını yazdı

19.12.2023 17:14:00
Siyaset bilimci tarihçi yazar Yılmaz Altunsoy, erken cumhuriyet döneminden bu yana, Türkiye’nin idari taksimatında meydana gelen değişikliklerin tarihçesini yazdı. yazar Altunsoy, yazmış olduğu kitabında ilçelerin il olma çabalarını Konya (Ereğli) Örnekliği ile kaleme aldı.

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Cumhuriyet'in yüzüncü yılında partisinin grup toplantısında  "Cumhuriyet’in 100’ncü yıl dönümünde 100 maddelik Anayasa teklif metnimiz de çoktan hazırlanmıştır. Yeni yüzyılda 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür." ifadelerini kullanmıştı.

 

Bu kapsamda il olacak ilçeler listesi vatandaşların dönem dönem gündemine geliyor. Siyaset bilimci tarihçi yazar Yılmaz Altunsoy ise Türkiye'de İlçelerin İl Olma Çabaları'nı Konya Ereğli Örnekliği ile kaleme aldı.

Altunsoy, Çimke Yayınlarından çıkan “Türkiye’de İlçelerin İl Olma Çabaları-Ereğli (Konya) Örnekliği İle- isimli eserinde, ilçelerin 100 yıllık il olma mücadelesini hem tarihi ve hem de magazinsel yönden ele almakta ve “100. Yılda 100 İl” projesi kapsamında il yapılması düşünülen 19 ilçenin hakkaniyetli bir şekilde tespit edilmesi için karar alıcılara “5K Modeli” ismini verdiği bir metodolojiyi de önermekte.

 

İL OLMAYA ADAY 26 İLÇE BELİRLEDİ

Altunsoy, Türkiye’deki 922 ilçe içerisinde il olmaya aday 26 ilçe belirlediklerini, bu belirlemeyi yaparken olmazsa olmaz 2 şartın birlikte arandığını, bu şartların ilçe nüfusunun en az 90 bin ve bağlı olunan ile olan mesafenin de en az 80 km olması olduğunu belirtti. Bu iki şartı birlikte karşılayan 26 ilçe arasında diğer kriterlerin de değerlendirmeye alınması ile ortaya çıkan “5K Modeli” ile yapılan çalışmada 1’den 26’ya kadar il adayı ilçelerin sıralandığını belirten Altunsoy, amacının ilçelerin il yapılmasının ölçülebilir, hakkaniyetli, objektif ilke ve kriterler çerçevesinde olmasına katkı sağlamak olduğunu dile getirdi.

 Altunsoy kitabında sadece bir metodoloji ortaya koymamakta, aynı zamanda ilçelerin yıllardır verdiği il mücadelesini Alanya, Fethiye, Silifke, Siverek, Polatlı ve Ereğli (Konya) örnekleri ile ortaya koymakta ve işin siyasi ve sosyal yönüne de dikkat çekmekte.

Yazar Altunsoy; “Ben Ereğliliyim ancak Ereğlili olmam hakkaniyetten ayrılmama sebep olamaz. Ereğli de listemizde 6. sırada kendisine yer bulmuştur. Bu Ereğli’nin hakkıdır. Özellikle büyükşehir kanunundan sonra, gerek nüfus ve gerekse de alan olarak büyük olan illerin içinden yeni illerin çıkarılması kaçınılmazdır. Antalya, Muğla, Konya, Mersin, Şanlıurfa ve Balıkesir illerimiz başta olmak üzere, birçok şehrimizde merkezin taşra yapılanmasının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Konya’ya 153 km mesafede olan Ereğli ya da kış nüfusu 400 bine dayanmış olan Alanya ya da daimi nüfusu 300 bine yaklaşan Siverek başta olmak üzere yeni iller ihdas edilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. İlçeler il yapılırken kamu hizmetlerinin gerekleri, sosyal ve coğrafi şartlar, belli bir metod ile ortaya konulmalıdır. Aksi takdirde bu işten beklenen fayda elde edilemez. Şu ana kadar il yapılan ilçelerin büyük bir kısmı siyasi mülahazalarla il oldukları için, bu işten beklenen faydayı görememişlerdir” dedi.

 

DİĞER HABERLER