Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İbrahim Yumaklı: Orman yangına müdahale 40 dakikadan 11 dakikaya düştü

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadelede yangın söndürme filosunun güçlendirildiğini belirterek, envantere katılan yeni araçlar ve artan su kapasitesi ile yangına müdahale süresinin 40 dakikadan 11 dakikaya indiğini, hedefin ise 2028 yılında bu süreyi 10 dakikaya indirmek olduğunu söyledi.

İbrahim Yumaklı: Orman yangına müdahale 40 dakikadan 11 dakikaya düştü

Türkiye, orman yangınları konusunda hassas bir ülke. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı, yangın söndürme filosunu güçlendirmeye büyük önem veriyor. Bakanlık, dünyanın en etkili müdahale ekiplerinden birini oluşturmak için yatırımlarını sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınlarla mücadelede gelinen noktaya dair önemli verileri paylaştı.

"YANGINLARIN YÜZDE 90'I İNSAN KAYNAKLI"
Bakan Yumaklı, orman yangınlarının yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle yapılacak çalışmalarda yangını önleme ve yangın öncesi alınacak tedbirlerin önemine vurgu yapıyoruz. Bu kapsamda eğitimlerimize yılın başından itibaren başladık.” dedi.
"YANGINA MÜDAHALE SÜRESİNİ 11 DAKİKAYA DÜŞÜRDÜK"
Yangınlara erken müdahale konusunda büyük bir gelişme sağlandığını belirten Bakan Yumaklı, “Yangına müdahale süresini 40 dakikadan 11 dakikaya düşürdük. Hedefimiz ise 10 dakikaya indirmek.” ifadelerini kullandı.

"BİN 600 NOKTAYA İLK MÜDAHALE ARAÇLARI YERLEŞTİRİLDİ"
Yangınlara hızlı müdahale için Türkiye genelinde bin 600 noktaya ilk müdahale araçları yerleştirildiğini belirten Bakan, “Yangın ihbarını alır almaz, ilk müdahale araçlarını yönlendirerek yangının büyümesini önlemeye çalışıyoruz.” dedi.

Önleyici tedbirlerin önemine dikkat çeken Bakan Yumaklı, özellikle orman köylerinde yaşayan vatandaşlara, avcılara, arıcılara, öğrencilere ve askeri personellere eğitimler verdiklerini belirterek, “Nisan ayı sonuna kadar orman içinde ya da ormana komşu olan 24 bin 585 köyümüzde bu faaliyetleri tamamlamış olacağız.” diye konuştu.
SU ATMA KAPASİTESİ 438 TONA ÇIKARILDI
Yangın söndürme kapasitesinin yıllar içinde önemli ölçüde arttığını söyleyen Bakan Yumaklı, “2002 yılında 73 ton olan su atma kapasitemiz, şu an 27 uçak ve 105 helikopterden oluşan hava gücümüzle 438 tona çıkarılmış durumda.” dedi.

TUSAŞ’ın ürettiği 3 adet T-20 amfibi yangın söndürme uçağı envantere dahil edilirken, yerli ve milli hava araçlarının artırılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Yumaklı, “TUSAŞ ile yaptığımız anlaşma kapsamında, 5 ton su taşıma kapasitesine sahip 8 ağır sınıf yangın helikopterini 2028 yılından itibaren envanterimize katacağız.” bilgisini verdi.

DÜNYADA SADECE 5 ÜLKEDE BULUNAN ARAÇ TÜRKİYE ENVANTERİNE GİRDİ
Ormanların gözetimi konusunda da teknolojik altyapının güçlendirildiğini belirten Bakan Yumaklı,“Dünyada sadece 5 ülkede bulunan üç boyutlu görüntüleme sistemine sahip Otağ aracı Türkiye envanterinde bulunuyor. 766 yangın gözetleme kulesi ve 14 insansız hava aracıyla ormanlarımız sürekli izleniyor.” dedi.
TB2 YANGIN MÜDAHALEDE BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Özellikle Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının da yangın gözlem çalışmalarında kullanıldığına dikkat çekerek, “Bu sistem, yangınları erken tespit etmemizde büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

ENVANTERDEKİ ARAÇ SAYISI ARTIYOR
Arazöz ve iş makinesi kapasitesinde de büyük bir artış yaşandı. Bakan Yumaklı, “Arazöz sayımız üç kat artarak bin 766’ya, iş makinelerimiz 831’e, yangına ilk müdahale araçlarımız ise 2 bin 742’ye yükseldi.” dedi.

Yangın havuzlarının sayısının 4.796’ya ulaştığını ve önümüzdeki süreçte bu sayının artırılacağını ifade eden Bakan Yumaklı, alınan tüm bu önlemlerle yangınlarla mücadelede Türkiye’nin dünyanın en güçlü müdahale ordularından birine sahip olduğunu vurguladı.


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 2
  • 3
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”