Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Her şantiyeye bir şef

02.08.2022 13:04:00
TMMOB Mimarlar Odası Konya Şubesi Başkanı Dr. Armağan Güleç Korumaz, şantiye şefleri ile ilgili yönetmelikte yapılmasını istedikleri değişiklikler hakkında açıklama yaptı. Korumaz, “Şantiye şefliği ancak, her şantiyeye sadece bir şef atanırsa tam zamanlı meslek alanına dönüşebilir” dedi.
TMMOB Mimarlar Odası Konya Şubesi, şantiye şefleri hakkında yönetmelikte yapılmak istenen değişikliklere ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na rapor sundu. TMMOB Mimarlar Odası Konya Şubesi Başkanı Dr. Armağan Güleç Korumaz, istenen değişiklikler hakkında sunulan rapora ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Her şantiyeye bir şef atanmalı”
Başkan Korumaz, Şantiye şefliğinin, tam zamanlı ve denetim altında yürütülmesi gereken bir meslek alanı olduğunu ve Türkiye’de yapı sektöründeki en önemli sorunun denetim eksikliğinden kaynaklandığını belirterek, şantiye şefliği alanında ancak her şantiyeye sadece bir adet şantiye şefi atanarak, şefliğin tam zamanlı bir meslek alanına dönüşebileceğini söyledi. Korumaz, “Tüm Türkiye’de gerçekleştirilecek olan yapım işlerine yönelik şantiye şefliği hizmetlerinin mimar ve mühendislerce üstlenilmesinde sayısal anlamda da sıkıntı bulunmamaktadır. Bugün birçok mimarlık okulundan mezun olan ve iş arayan genç meslektaşlarımız bulunmaktadır. Bu nedenle yeni düzenlemede istihdam sorunu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle her şantiyeye tam zamanlı bir şefin atanması daha uygun olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Teknik öğretmen veya personel, şef olmamalı”
Başkan Dr. Armağan Güleç Korumaz, şantiye şefliğinin bir mühendislik ve mimarlık görevi olup, bu görevin teknik öğretmenlere ve teknikerlere yaptırılmasının düşünülmesinin mimarlık mühendislik alanına müdahale niteliğinde olduğunun altını çizdi. Korumaz, “Ancak ihtiyaç duyulması halinde; yapım işinin niteliğine bağlı olarak, şantiye organizasyonunun tamamından sorumlu olan şantiye şefi mimar ya da mühendislerin sevk ve idaresi altında yardımcı teknik eleman olarak çalışacak tekniker ve teknik öğretmenler istihdam edilebilir” dedi.

“İmzacı şantiye şefliğinin önüne geçilmeli”
“İmzacı şantiye şefliğinin önüne geçilmeli” vurgusu yapan Başkan Korumaz şu ifadeleri kullandı: “Bugün mevcut yönetmeliğe göre üzerinde birden fazla şantiye şefliği bulunan birçok mimar-mühendis imza karşılığı bu önemli görevi üstlenmekte, hiç görmediği şantiyeler için tüm sorumluluğu alarak imza atmaktadır. Yeni düzenlemede önerilen metrekareler ve iş sayıları, imzacılığın önüne geçecek nitelikte değildir. Bu nedenle metrekareler ve iş sayıları yeniden düzenlenerek imzacı şantiye şefliğinin önüne geçilmeli, şantiye şefliği denetlenen ve tam zamanlı yapılması zorunlu bir meslek alanı haline dönüşmelidir”

“İş kazalarından şantiye şefi sorumlu tutulamaz”
Meydana gelebilecek iş kazalarından şantiye şeflerinin sorumlu tutulamayacağını belirten Başkan Korumaz, şantiye şefinin, müteahhidin bir çalışanı durumunda olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “Şantiyelerde olabilecek iş kazalarından şantiye şefinin sorumlu olduğunu belirtmek birçok iş kazasında dahil olmadığı halde haksız yere suçlanan meslek camiamız açısından önemlidir. Bu görev her ne kadar müteahhit aracılığı ile şantiye şefine verilmiş olsa da şantiye şefi müteahhidin bir çalışanı durumundadır. Bazı durumlarda şantiye şefinin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alma yetkisi müteahhit tarafından maalesef kısıtlanmaktadır. Başlangıçta belirlenen çalışan-işveren ilişkisi iş kazası ile ilgili önlemlerde gerginliklere sebep olmakta, hatta bazen şantiye şefinin isteklerinin yerine getirilmemesiyle sonuçlanmaktadır. Burada önemli olan, iş kazası öncesine dair uyarıların ispatının mümkün olamamasıdır. Bu konunun yapı müteahhidi aracılığı ile iş güvenliği uzmanlarının kontrolü ve sorumluluğunda olması gerekmektedir” Başkan Korumaz açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Yapı üretim ve  denetim sürecinde; yapım yönetimi veya mühendislik, mimarlık hizmeti gerektiren herhangi bir imalatın; plan, proje, resim ve hesaplarına, fen ve sanat kurallarına, işçi sağlığı ve iş güvenliği esaslarına, genel şantiye organizasyonu işlerine dair teknik mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve denetlenmesi esasında verilecek olan mimarlık-mühendislik hizmeti karşılığı olan önemsenmemesi gereken böylesi maliyetlerin; yapı üretim sürecinin vazgeçilmez bir parçası olan şantiye şefliğine konu edilmemesi gerekmektedir.”

“Şantiye şefliği öncesinde eğitim alınmalı”
Korumaz, şantiye şefliğinin, öncesinde eğitim alınması gereken bir meslek alanı olduğunu ve bu alanda ilk yardım eğitimi de dahil olmak üzere bir şantiyeye dair her türlü eğitimin, şefler tarafından alınması gerektiğini ve bu eğitimlerin TMMOB bünyesindeki ilgili odalar tarafından verilmesi gerektiğini söyledi. Korumaz, “Şantiye şefliği önemli sağlık ve güvenlik tedbirlerinin yanı sıra yapıya dair tüm detayların özenle takip edilmesini gerektirmektedir. Bu nedenle bir şantiyede “şef” olmadan önce belirli bir süre “şef yardımcısı” olarak görev alınmalı ve şantiye şefinin gerekli tecrübe edinmesi sağlanmalıdır” ifadeleriyle açıklamalarını sonlandırdı.

DİĞER HABERLER