Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, AA muhabirine, Konya'nın, son 30-35 yıldır görülmeyen soğuk ve yağışlı bir kış sezonu geçirdiğini söyledi.
Yağışın kar olarak düşmesinin özellikle çiftçilere ve beraberinde su kaynaklarına faydasının büyük olduğunu belirten Nalbantçılar, "Son aylarda Konya bölgesine düşen özellikle kar olarak aldığımız yağışın son yıllara nazaran artış içinde olması bizleri gerçekten ümitlendirdi. Kar, süzülmeye yönelik etkisinin daha çok olması sayesinde yer altı suları, kaynak suları ve kuruyan derelerin tekrar canlanması açısından oldukça önemli." dedi.
Prof. Dr. Nalbantçılar, alınan yağışların geçen yıllarda yaşanan ciddi kuraklığın pençesinden bir kurtuluş ümidi olarak algılanabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Yaklaşık 30-40 yıllık periyotta Konya bölgesi git gide genel yağış ortalamasına göre düşüşlerin yaşandığı, küresel iklim değişikliğine bağlı yağış azlığının etkili olduğu bir dönem yaşıyor. Bu yağışların bahar aylarında da artarak devam etmesini ümit ediyoruz.
Aynı şekilde önümüzdeki senelerde de yağışların düzenli devam etmesiyle tekrar yağışlı periyoda doğru bir geçiş süreci izlememize vesile olur."
"Yaşanan son yağışlar bölgeye bir 'can suyu' olma ümidi taşıyor"
Yağışların ilk etapta kuruyan derelere, göl ve kırsaldaki canlı yaşamına fayda sağlayacağını anlatan Tahir Nalbantçılar, şunları kaydetti: "Geçen yıl göllerdeki, kaynaklardaki ve derelerdeki debi azalışlarıyla kurumalar bizleri gerçekten panik havasına soktu. Son yağışlar bölgeye bir 'can suyu' olma ümidi taşıyor. Önümüzdeki aylar, bahar yağışlarıyla bölgeye düşecek yağışların toplam durumuna göre, kurak sezonun bitişi ve yağışlı bir dönemin başlangıcı olur temennisi içindeyiz. Şu haliyle bile Akşehir Gölü gibi tamamen sıfırlanan, kurumuş su kaynaklarımızın, göl ve göletlerimizin bu yağışlarla bir miktar besleneceği, canlanacağı kanaati oluşmaktadır. İnşallah bu yağışlar bir müddet böyle devam eder. Önümüzdeki yıllarda da bölgemize genel ortalamanın üstünde bu gibi yağışlar düşmeye devam ederse yüzey sularımız, göllerimiz, göletlerimiz ve kaynaklarımız için bir can suyu olacak."
Yağan yağışların mutluluk ve ümit verdiğini yineleyen Nalbantçılar, su tasarrufunun elden bırakılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Yasal Uyarı:
Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
-
Su azaldığında ciftcilere lazım olan ve Çumra'ya gelen suyu kesen ve önüne beton döken Beyşehirli yetkili kardeslerim. Şimdi de su fazla olduğu için suyu salmayin istemiyoruz. Mahsullerimiz bozuluyor.
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (1)
-
NE
NANKÖRLÜK ETME
3 yıl önce
KEŞKE SALMAYABİLSEYDİK ÇUMRALI KARDEŞİM. GÖLDE SU KALMADIĞI İÇİN GÖLDEN ALDIĞIMIZ ŞEBEKE SUYUMUZ BİLE KESİLMİŞTİ.
-
Cumrali Mustafa
3 yıl önce
Mevcuttaki yapılan ve 2016 da akması planlanan Hotamis barajına neden hala su akmadı yetkililer bununla ilgili bir açıklama yapsın. Cumhur başkanı geliyor açılışı yapıyor ama o gittikten sonra su kesiliyor sorumlusu veya sorumluları çıkıp açıklama yapsın. Allah rızası için…
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (0)
-
Aynen kardeşim, ayrıca tam mahsul su isterken, dört balık ölecek diye Beyşehir'den suyu kesenlere de konuşun, şimdi kışın suyu acarlar yine tarlalarimiz zarar görür..
-
GÖLDE HALA DOLULUK ÇOK DÜŞÜK HABERİNİZ OLSUN ÇUMRALI MÜŞRİKLER
-
O
hocanın isminden önce bölüm ismini okurken haber bitti zaten.
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (1)
-
Jeoloji Yüksek Mühendisi
3 yıl önce
Doğru olanı yazmışlar.
-
Öncelikle şükürler olsun demeliyiz ve Rabbimden devamını ve bereketini istemeliyiz havzanın suyunun %95’i tarıma harcandığından tahıl gibi az su isteyen ürünler ekmeliyiz belediyeler de kayıp kaçak oranlarına dikkat etmeli ben mi ben evdeki muslukların vanalarını kıstım şarıl şarıl değil şırıl şırıl akıyor hep de öyle akar inşallah
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (0)
-
X
Artık yağışların mahsule zarar verdiği için ürünlerine zam yaparlar...
-
Cevapla
-
Begen (4)
-
Begenme (2)