Hüyük'te yöre halkının önemli geçim kaynaklarından birisi olan haşhaş tarlaları çiçek açmasıyla birlikte beyaz renklere büründü. Beyaz çiçeğin açtığı ürün, ekili alanlarda güzel görüntüler oluşturdu.
Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, geçtiğimiz yıl yörede 4 bin dekarlık alanda ekimi yapılan haşhaşta bu yıl ekim sahalarının daha da genişleyerek 4 bin 500-4 bin 700 dekar seviyelerine ulaştığını belirtti.
Haşhaş ekim alanlarının ilçede artmasının sevindirici olduğunu belirten Hürriyet Şahin, bu yıl yaşanan kuraklığın diğer ürünlerde olduğu gibi haşhaşı da olumsuz etkilediğini ifade ederek, "Kanal kenarlarındaki haşhaş ekili sahaları sulama imkanlarını devreye sokarak korumaya çalıştık. Ancak sulama imkanı olmayan yerlerde kuraklık nedeniyle maalesef üründe bu yıl beklediğimiz rekolte hedefine ulaşamayacağız. Bu yıl bölgemizde ürün yüzde 50'ler seviyesinde" dedi.
Şahin, haşhaş ürününün Mayıs ayından itibaren çiçeklenme döneminde olmasından dolayı ekili sahaların rengarenk bir görüntüye büründüğünü dile getirerek, "Bölgemizde 4 çeşit haşhaş ekimi yapılıyor. En çok sarı renkli çiçek açanlar ekilir. Beyazın yanı sıra, siyah ve mor renkte çiçek açanlar da bulunuyor. Üründe şu anda çiçeklerin oluşmasıyla birlikte kelleye dönüş oldu. 1 buçuk ay sonra ise ürüne döner ve Temmuz ayı sonu gibi de hasadı başlar" ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Yasal Uyarı:
Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
-
AS
haşhaş yağı çok sağlıklıdır şimdilerde bulamıyoruz saygılar
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (0)
-
G
Türkiye'nin değişik yerlerinde (şehirlerinde) ve Konya'nın ilçeleri ile merkezinde değişik mahallelerinde pek çok batırık tattım. Ancak hiçbiri Kadınhanı batırığını tutmaz. Kadınhanı batırığı dışındakilere batırık denmesi de doğru değil. Kadınhanı batırığı dışındakiler batırıktan insanları soğurmuş, batırık ismine zarar vermiştir. Kadınhanı batırığını ise yedikçe yiyesin gelir, ne doymasını bilirsin ne de kalkmasını, diğerlerini ise aldığın bir lokma bile fazla gelir ikinciyi almak istemezsin ama aybolmasın diye zorla yeme pahasına alırsın. Batırık yapabilen Konya'da bir elin parmağını geçmez. Zaten Türkiye'de yok. Herkes yaptığını zanneder ama hani koyunun bulunmadığı yerde keçiye abdurrahman çelebi derler ya onun gibi. Kadınhanı batırığını tadan bir daha yemek ister, başkasını yiyenler ise ikinci defa yemek istemez, çünkü yediği şeyin sadece adı batırıktı ama kendisi değil.
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (0)
-
M
Batırık ceviz ve kenevirden de olur yanında turşu marul v.s
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (2)
-
V
Haşhaş üretiminde Konya ikinci sırada. 1. Afyon. Konya biraz daha haşhaş üretimini artırıp 1. sıraya çıkmalıdır. Haşhaş, özellikle batırıkta kullanılmaktadır. Bilirsiniz Konya'da haşhaşsız batırık olmaz. Ancak batırıktan anlamayanlar haşhaşsız batırık yaptığını iddia etmektedir. Bu tıpkı et kullanmadan etliekmek yaptığını iddia etmek gibidir. Batırığı batırık yapan ana unsur zaten haşhaştır. Aslında Konya batırığın patent tescilini yapmalıdır. Kadınhanı gibi ilçelere gidin batırık nasıl yapılır bilmeyenler öğrensin. Üzüm yaprağı, bulgur, haşhaş, limon, turşu ve yanına dilimlenmiş domates, salatalık, marul gibi yeşillikler. Youtubede bir sürü batırık tanımı var, hatta Konya usulu falan diyenler var ama hem batırıkla hem de Konya usulu ile uzaktan yakından bir ilgisi yok. Para kazanmak için yapılmış uyduruk videolar.
-
Cevapla
-
Begen (4)
-
Begenme (0)
-
Bu haberin altına yazılabilecek en güzel yorum yapılmış. Batırık.