Son Dakika Haberler

Dyt. Demet Nikbay

Dyt. Demet Nikbay

​Kış gecelerinin vazgeçilmezi: Arabaşı çorbası

11 Ocak 2019
Faydaları antik çağlardan bu yana bilinen tavuk çorbasının acı biberle lezzetlendirilmiş ve kendine özgü hamuruyla servise sunulan bir türüdür aslında arabaşı çorbası. 12. yüzyılda Mısırlı bir doktor tarafından gribe ve soğuk algınlığına karşı ilaç olarak tavsiye edildiği iddia edilen çalışmalar vardır.

Bu konuda yapılan araştırmalara göre; tavuk suyu, hücrelerin yapı taşı olarak bilinen aminoasitler açısından oldukça zengin bir kaynak olup, bu özelliği ile hücrelerin onarılmasına büyük katkı sağlar.

İsterseniz biraz tavuk etinin besin bileşenlerine ve bunların yararlı etkilerine göz atalım.

Genel olarak kümes hayvanlarının etlerinin besin ögesi içeriği büyükbaş hayvan etleriyle benzer özellikler taşır, fakat bazı farklılıkları da vardır. Derisiz tüketildiğinde doymuş yağ ve kolesterol oranı kırmızı ete oranla daha düşük olduğu için zayıflama diyetlerinde iyi bir protein kaynağı ve kalp damar problemi olan kişiler için de uygun bir et türüdür. Protein içeriği ise kırmızı etten daha yüksek olup, içerdiği proteinin çoğunluğu vücut proteinine dönüşebilmektedir. Proteinin sindirilebilirliği % 91- 100’dür. Bu nedenle bu etler iyi kaliteli protein kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca içeriğinde bulunan riboflavin, niasin, b6 ve b12 vitaminlerinin de cilt sağlığı, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve aneminin iyileştirilmesinde önemli rolü vardır. Buna karşın demir içeriği kırmızı ete göre daha düşüktür.
 
Ülkemizin pek çok yerinde bilinen ve Konyamızın da uzun kış gecelerinde severek tükettiği bu çorbanın nasıl yapıldığından da bahsetmeden olmaz.

Arabaşı çorbası malzemeleri:
 
1 tane bütün tavuk
2 kaşık un
1 kaşık biber salçası,1 kaşık domates salçası
1 çay kaşığı tuz (hipertansiyon hastaları tuz miktarını diyet yasaklarına göre kullanmalı)

Hamurunun malzemeleri:
1 su bardağı un
5 su bardağı su

Arabaşı çorbası yapılışı:
 
Tavuğu haşlayıp kemiklerinden ayırdıktan sonra minik parçalara bölelim. Suyunu çorba için ayıralım. Ayırdığımız sudan bir su bardağı kadarını bir kaseye alıp unu ve salçayı ekleyelim ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpalım. Kalan tavuk suyuyla birlikte bir tencereye alıp karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakalım. Tavukları ve tuzunu ilave edip, kısık ateşte bir süre kaynatalım.

Hamurunun yapılışı:
Bir tencerede su ve unu iyice çırptıktan sonra kaynamaya bırakalım ve on - onbeş dakika kaynatalım. Islatılmış tepsiye dökerek yeme kıvamına gelmesi için serin bir yerde bekletelim.

Not: Et ve et suyu kullanılan yemeklere yağ ilave edilmesine gerek yoktur, etin yapısında bulunan yağ yemeğimizin lezzetlenmesi için yeterli olacaktır. Aynı zamanda gereksiz kalori de almamış oluruz.

Püf noktası:

Çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir!
Tabi ki bir de 1 kase çorbanın yaklaşık 130 kalori olduğunu da söylemeden geçmeyelim! (Kalori hesabına hamur dahil edilmemiştir)
Afiyet olsun!

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Aysenur

    Super.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • yozgatlı

    konyalılar sahip çıkıyor ama arabaşı yozgatın

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (3)
  • Eda Salihli

    Çok güzel olmuş, Bu soguk havada içimizi ısıttı.
    teşekkür ederim.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English