Son Dakika Haberler

Nurettin Bay

Nurettin Bay

​Karapınar'ın ak talihi

18 Kasım 2017
Dönemin Valisi Atilla Vural,  “kara” kelimesine takıntılı biriydi. Başında “kara” bulunan tüm isimlerin değiştirilmesinden yanaydı. Takıntıdan da öteye geçen çalışmaları vardı. Konu ile ilgili ciddi çabalar sarf etti ama başaramadı. 

İsminin değişmesini istediği yerlerden biri de Karapınar ilçesiydi. Vali bey, bu ismin Akpınar şeklinde değişebileceğini savunuyordu. Mevzuat veya yüksek bürokrasi değişime müsaade etmemiş olmalı ki Vural arzusunu gerçekleştiremedi. 

Pek haksız da değildi. O dönemler Karapınar’a kara bahtlı ilçe gözü ile bakılıyordu. Bahsettiğim seneler doksanların başıydı. Karapınar- Konya arasında sık sık meydana gelen kum fırtınaları trafiği olumsuz etkiliyor, her geçen gün çölleşen topraklarına bir çare bulunamıyordu. Dönemin Cumhurbaşkanı rahmetli Demirel, Karapınar’ı pilot bölge ilan ederek, çölleşmeyi durdurmaya dönük çalışmalar yaptırıyordu. 

Gün geçti, devran döndü. Bir kuşaklık zaman diliminde Türkiye’de çok şey değişti. Ama Karapınar’da daha çok değişti. İsmini sadece Konyalıların bildiği o küçük  ilçe, şimdi Türkiye’nin gündeminde... Yakın gelecekte yıldızı parlayan beldelerden biri olmaya aday. 

Karapınar’da Türkiye’nin enerji merkezi olma yolunda dev adımlar atılıyor.  Türkiye’nin en çok kömür rezervinin yanında, şu ana kadar bilinen en büyük kaya gazı yatakları da bu ilçenin topraklarının altında bulunuyor. Topraklarının altı enerji deposu olan ilçenin şu anda topraklarının üstü de enerji panelleri ile doluyor. Karapınar’a sadece yurt içinde değil yurt dışında da yatırım teklifleri geliyor. Önümüzdeki yıllarda gündemde en çok ismi geçen ilçelerin başında Karapınar’ın geleceğinden kuşkum yok. 

Belediye başkanı Mehmet Yaka, gelişen ve büyüyen Karapınar’ın en büyük şansı. Vizyonu ile Karapınar’ı geleceğe hazırlıyor. Makamında ziyaret ettiğimiz Yaka ile kısa bir Karapınar sohbeti gerçekleştirdik. 

Yaka, Karapınar insanının çok çalışkan olduğunu söylüyor. “Su imkânı olmamasına rağmen en zor şartlarda tarımda harikalar oluşturan Karapınarlıların, suya kavuşması halinde neler yapabileceğini tahmin etmek zor” diyor, Yaka.  Başkan, ilçe sakinlerinin yeniliklere açık olduğunu ve yenilikleri kabul ve tatbikte başarılı olduğunu da sözlerine ekliyor. Yine aynı şekilde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta da Karapınar’ın Türkiye’nin önde gelen ilçelerinden biri olduğunu hatırlatıyor. 

Karapınar aynı zamanda fabrikası olan belediye. Karyem markası ile Konya ve çevre il çiftçilerine yem üreten fabrika, bilimsel çalışmalara büyük önem veren, Ar-Ge’si gelişmiş bir merkez.  İlçede kendileri ile konuştuğumuz çiftçiler, Karyem ile beslenen hayvanların et ve süt veriminin yüksek olduğunu söylüyor. 

Karapınar enerji ve tarım potansiyelinin yanında aynı zamanda bir turizm merkezi de... Meke Gölü, Acı Göl, obruklar ilçeye gelen ziyaretçilerin uğrak yerlerinden. Yine aynı şeklide ilçenin yemek kültürünün de bir hayli zengin olduğunu gururla ifade etti bize Karapınarlılar. 

Ali Tepe’de dalgalanan ay-yıldızlı bayrağın gölgesinde ülkenin geleceği için özverili bir şeklide çalışan Karapınarlılar, şu günlerde heyecanla ilçeye verilecek doğalgazı bekliyorlar. Başkan Yaka, yeni yıla kalmadan ilçenin doğalgaz hizmetine kavuşacağını söyledi. Geleceğin enerji merkezine de “doğalgazlı konfor” yakışır. 

Bu arada yanlış anlaşılmasın, Karapınarlılar ilçenin isminden rahatsız değiller. Ben sadece nostalji olsun diye yazdım. İsmi Kara ile başlasa da talihi Ak Karapınar’ın. İlçenin çalışkan insanlarını güzel günler bekliyor. (inşallah) 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English