Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Preply, ülkelere göre en çok tercüme edilen kitap araştırmasını yayımladı

Preply, ülkelere göre en çok tercüme edilen kitap araştırmasını yayımladı

Preply, ülkelere göre en çok tercüme edilen kitap araştırmasını yayımladı

 

Kitap önerisi arayanların, mutlaka okunması gereken kitapları keşfetmek isteyenlerin yolu, mutlaka yabancı yazarlarla kesişiyor. Dünyanın en çok çevirisi yapılan kitapları, bu arayışa yanıt verebiliyor. İşte, dünya çapında en çok dile çevrilen ve dünyada en çok okunan kitaplar…

 

Online Fransızca kursu sunan Preply, dünya çapında en çok dile çevirisi yapılan kitapları kıtalarına ve ülkelerine göre listeledi. Preply’nin dünyanın en büyük kütüphane kataloğu olma özelliği taşıyan WorldCat verilerinden de destek alarak yürüttüğü dünyanın en çok okunan kitapları araştırmasında, tercüme edildikleri dil sayısına göre her ülkede liderliğe oynayan birer eser listelendi. Farklı kültürleri birbirine bağlayan edebiyat ve kitap çevirisi geleneğine dair küresel ve kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilen bu araştırma, dünyanın en çok dile çevrilen kitabının 382 çeviriyle Fransa doğumlu pilot, yazar ve şair Antonie de Saint-Exupéry tarafından kaleme alınan Küçük Prens (Le Petit Prince) olduğunu ortaya koyarken, ilk on eser arasında masallar öne çıktı.

 

382 dile çevrilen Küçük Prens, listede birinci oldu

 

Araştırma, Fransızca okumak ve yazmak isteyenleri sevindirecek bir sonuçla başladı. Dünya kültürüne katkısı açısından kritik rol üstlenen kitapları bir araya getiren Preply’nin dünyanın en iyi kitapları araştırması, 1943’te yayımlanan ve Fransa doğumlu pilot, yazar ve şair Antonie de Saint-Exupéry tarafından kaleme alınan Küçük Prens (Le Petit Prince) eserinin, 382 dile tercüme edildiğini buldu. Küçük Prens, dünyanın en çok farklı dile çevrilen kitabı ünvanını kazanırken, bu kitabı 300 çeviriyle Carlo Collodi’nin Pinokyo’su, 175 çeviriyle Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarında eseri, 160 çeviriyle Hans Christian Andersen’in Andersen Masalları ve 140 çeviriyle Cervantes’in Don Kişot’u izledi. Araştırma sonuçları, dünya çapında en çok dile tercüme edilen kitapların çoğunluğunun masalsı anlatı özelliği taşıdığını gösterdi.

 

Araştırma, Türk okurların favori yabancı yazarlarından hareketle, Türkiye’de Güney Amerika edebiyatına yönelik bir ilgi olduğunu da ortaya koydu. Rapor ayrıca, dünya çapında en çok ülkede, en çok farklı dilde okunabilen kitapların yarısının Türkçeye de kazandırıldığını gösterdi.

En popüler iki kitaptan biri Türkçeye de kazandırıldı

 

Her yaştan kullanıcıya Fransızca konuşma başta olmak üzere gerçek ve ana dilini konuşan öğretmenlerle dil öğrenme ve dil pratiği yapma olanağı sunan Preply'nin hazırladığı dünyada en çok okunan kitaplar araştırması, Türkiye verileriyle de zenginleştirildi. Her ülkenin en çok dile kazandırılan kitabının sıralandığı listede yer alan 140’a yakın kitaptan en az 64’ünün Türkçeye de çevrildiği görüldü. Dünya çapında popüler her iki kitaptan birinin Türkçe dilinde de okunabildiğini gösteren araştırmanın bir diğer dikkat çekici sonucu ise Türkçeden en çok dile çevrilen eserin Nobel Edebiyat ödüllü yazar Orhan Pamuk’un Benim Adım Kırmızı adlı kitabı oldu.

 

Paulo Coelho, Albert Camus, J. R. R. Tolkien, Eduardo Galeano, Nikos Kazancakis, Patrick Süskind ve Khaled Hosseini, Türkçeye çevrilmiş kitapları bakımından kıyaslandı.

 

120 ders alanında, 180'den fazla ülkeden nitelikli dil öğretmenini bir araya getiren Preply'nin, internet sitesinde yer alan araştırma, kitapların dilin gücünü kullanarak kültürel incelikleri ve farklılıkları aktarmada oldukça başarılı araçlar olduğu belirtildi. Kitap meraklıları için mutlaka okunması gereken kitapları bir araya getirerek 2024 kitap öneri listesi işlevi de gören araştırma dosyası, dünyayı dillerle ve edebiyatla keşfetmek isteyenleri online dil kurslarına davet ederek sonlandırıldı.


Kaynak: Bülten

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English