Son Dakika Haberler

Erdoğan Nesimioğlu

Erdoğan Nesimioğlu

​Bu kooperatif destan yazıyor!...

03 Wednesday 2013

Kooperatifler tarihimizde önemli bir yer tutarlar. İnsanlar arasındaki dayanışmanın, birlik ve beraberliğin, birlikte güç olmanın en güzel yoludur kooperatifler.
Ancak, iyi niyetlerle kurulan kooperatifler ne yazık ki, günümüzde istenilen sonucu vermemektedirler.
Özellikle, ”birlikten güç doğar” misali köylerimizde kurulan tarımsal kalkınma kooperatifleri maalesef güç olmaktan çıkmış ve deyim yerindeyse köylülerin zenginleşmesini sağlamak amacıyla kurulan bu tür kooperatifler neredeyse köylülerin başına bela olmuştur.
Yapı kooperatiflerinin de bunlardan kalır yanı yok.
Dar gelirli insanların bir araya gelerek başlarını sokacak bir ev sahibi olmak için kurdukları yapı kooperatifleri de günümüzde, ev sahibi olmayı hayal eden insanların hayallerinin yıkılmasına çoğu zaman neden olmuştur.
Adamlar bırakın başlarını sokacak ev sahibi olmayı, kooperatiflerin yanlış yönetilmesi veya yöneticilerinin art niyetli olması sonucu ölünceye kadar borç yükü altında ezilmektedirler.
Burada ortaya çıkan tek gerçek var.
O da, iyi niyetle kurulan kooperatiflerin yöneticilerinin niyetlerinin halis olması ve kooperatifleri amaçları doğrultusunda yönetmiş olmalarıdır.
Böyle bir kooperatifin varlığından söz etmek mümkün müdür diye soracak olursanız, size bir örnek vermek isterim.
Bu kooperatifin adı; Sınırlı Sorumlu Pancar Ekicileri Kooperatifidir.
Bu kooperatifin kuruluşu 1950’li yıllara dayanır.
Ülkemizde 31 kooperatif kuruluşunun bir araya gelmesiyle de bir üst birlik oluşturulmuş ve bunun adına da kısaca PANKOBİRLİK denilmiştir.
Pankobirlik’in 1 milyon 700 bine yakın üretici ortağı bulunmaktadır.
Ülkemizin artan şeker ihtiyacını karşılamak üzere yeni fabrikaların kurulması için gerekli sermayenin oluşumu yanında, şeker sanayiinin hammaddesinin temini amacıyla, çiftçi potansiyelinden yararlanılması fikri pancar kooperatiflerinin kurulması çalışmalarının esas hareket noktasıno oluşturmuştur.
Konya Şeker de bu kooperatiflerden bir tanesi olan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin iştiraklerinden birisini oluşturmaktadır.
Bir başka anlamda da Pankobirlik’in iştirakidir de diyebiliriz.
Konya Şeker’in de çoğunluk hissesinin sahibi olduğu Konya Panko, bugün itibariyle ülkemizde kooperatifçilik yönetimi adına bir destan yazmaktadır.
Bugün Konya Panko’nun sahip olduğu Konya Şeker’in 28 tarımsal sanayi tesisi bulunmakla birlikte son 14 yıl içerisinde Sivas-Kangal Termik Santrali’nin şirket bünyesine katılmasını saymazsak tam tamına 1.8 milyar dolarlık yatırım yaptığını görebiliriz.
Evet, bu yatırımı tek başına, hem de devletten tek kuruş destek almadan bir kooperatif gerçekleştirdi.
Bu kooperatifin sahip olduğu Konya Şeker, tek başına Türkiye’nin 500 dev şirketleri sıralamasında Fortune Dergisi’nin yaptığı araştırmaya göre ilk 100 dev firma içerisine girdi ve 70. Sıraya yerleşti.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) araştırmaları henüz sonuçlanmadı. Geçen yıl 49. sırada bulunan Konya Şeker’in yeni değerlendirmede çok iyi bir sonuç alacağına da inanıyorum.
Fortune Dergisi, her yıl geleneksel olarak bu değerlendirmeyi yapıyor ve Türkiye genelindeki tüm şirketleri kapsayan bir çalışma yapıyor.
2012 yılı değerlendirmesinin sonuçları bildiğiniz üzere açıklandı ve ilk 100 içinde tek kooperatif şirketi olarak ön plana çıkan Konya Şeker, bu araştırmanın sonunda geçen yıl 90. sırada bulunurken, satışlarındaki % 21.1 oranındaki artışla 20 sıra birden yükselerek 70. sıraya yerleşti.
Bu gerçekten de sadece Kooperatifin “Amiral Gemisi” olan Konya Şeker’in başarısıdır.
Bu başarıda söz sahibi olan ve başarının mimarı olarak dikkat çeken Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep Konuk’un ifadesiyle, grup şirketlerinin de araştırmaya dahil edilmesiyle gerçek yerlerinin ilk 50 içerisinde olacağıdır.
Fortune Dergisi’nin açıkladığı ilk 100 dev şirket içerisinde tek kooperatif şirketi olarak Konya Şeker dikkat çekmektedir.
Bir yıl içerisinde istihdam alanında % 38.3’lük bir artış sağlamış ve değerlendirmeye alınan ilk 100 firmanın istihdama olan katkısını 6’ya katlamıştır.
Evet, bir kooperatifin neleri başardığının gerçek hikayesini Fortune Dergisi’nin Türkiye genelinde yaptığı araştırmadan görebilirsiniz.
Bu bir kooperatifin başarısıdır.
Elbette, kooperatif tek başına bir şey ifade etmez.
Önemli olan bu kooperatifin yönetiminde kimin olduğudur.
Yazımızın ilk başlarında söyledik.
Bu ve buna benzer kooperatiflerin başındaki yöneticinin niyeti çok önemli.
Tabii, Konya Panko’nun da başında Recep Konuk gibi bir önderin bulunması, kooperatifin başarısının ardındaki gerçek niyeti ortaya koyuyor.
Sayın Konuk, tarımsal alanda bu ülkenin gelmiş geçmiş en iyi yöneticilerinin başında gelmektedir.
Niyeti halis, hizmeti de hasbi ve samimi olunca başarı kendiliğinden geliyor.
İşin özü dostlar;
Bir işin başında bulunan kişinin şahsiyeti, misyonu ve vizyonunun olması, başında bulunduğu kurumun gelişmesiyle alakalıdır.
Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep Konuk tüm bu özellikleri taşıyan bir kişi olarak yaptıkları yatırım ve hizmetlerle de Türkiye’nin en büyük sanayi devleri arasına bir kooperatif şirketini yerleştirmeyi başarmıştır.
Tebrikler Konya Şeker’e…
Tebrikler Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne…
Ve asıl tebrik bu kooperatifi yöneten “Bay beyin” Sayın Recep Konuk’a…
Allah, yar ve yardımcınız olsun

 

.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Ahmet Çakır

    Recep Konuk 2011 yılında bir konuşmasında 10 yıl sonra Türkiye nin en değerli şirketi olacağız demişti. Ben buna kalben inanıyorum. Yolunuz açık olsun.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English