Bir ömür boyu bir mekandan diğerine intikal etmek yaratılışımızın gereği, fıtrat yani.
Peki bu seyahatlerimizde ideal intikal vasıta ve yöntemlerimiz ne olmalı?
Birinci sırada gelen en ideal intikal metodumuz: YÜRÜMEK
Kur’an-ı Kerim’de Rabbimiz; 4 farklı surede (En’am, 6/11, Neml, 27/69, Ankebut, 29/20, Rum, 30/42) “Yeryüzünde yürümemizi” emreder. Farklı hikmetleri olsa da ilk akla gelen ulaşım konusunda en ideal ilk tercih olan yürümeye dikkat çekilmektedir.
Uzman olarak hayat boyu hareket için ideal aktivite olarak 2Y:Yürüme ve Yüzmeyi tavsiye ederiz.
İkinci sırada BİSİKLET(velesbit) gelmektedir. Bisiklette aslında yürümenin modernize ve modifiye edilmiş şeklidir.nbsp;
Üçüncü sıraya TOPLU ULAŞIM gelir. Daha az araç ve maliyetle daha çok insanın taşındığı ve insanların özel araçla ulaşıma göre daha az strese maruz kaldıkları ve daha az yoruldukları ulaşım tarzı toplu ulaşım.
Dördüncü sıra en az tercih edilmesi gereken ÖZEL ARAÇLA ulaşıma gelmektedir.
Yerel yönetimler yakın mesafeler için yürüme ve bisiklet, uzak mesafeler için toplu ulaşımın tercihi konusunda SEFERBERLİK ilan etmelidir.
Bu SEFERBERLİKte işin eğitim ve motivasyon kısmında özendirici ve teşvik edici çalışmalara yer vermeliler.
Özellikle tramvay ve metro tercihi konusunda ciddi motivasyon ve özendirici çalışmalar yapılmalı.
Köşemden acizane ideal olan 3 ulaşım tercihi konusunda yapılabilecek çalışmaları sıraladım.
İlgili arkadaşlarımızın dikkate alıp gereğini yapmaları ümidiyle sıralıyorum.
Yürüme için kaldırımlar ve yürüme yolları, bisiklet için bisiklet yolları konusunda özel çalışmalar bekliyoruz. Kaldırımların esnaf ve araçlar tarafından kapatılmaması, bisiklet yollarına araç parkının engellenmesi ve bisiklet yolunun mesafe olarak artırılması.
2 kişilik bisikletlerin çoğaltılması ve teşvik edilmesi. Bu konu hem engelliler için hem de eşler ve arkadaşlar için özendirici ve motive edici olacaktır.
Toplu taşımayı özendirmek adına yüzlerce insan taşıyan ve gerçekten çok yavaş hareket eden tramvaylara trafikte geçiş üstünlüğü tanınmalı. Tramvay kavşağa yaklaşırken sinyalizasyon sistemi diğer araçlara kırmızı tramvaya yeşil yakmalı ve tramvay geçtikten hemen sonra diğer araçlara yeşile dönmeli, tramvay ışıkta asla beklememelidir. Zaten tramvayı sinyalizasyon sisteminde diğer araçlarla birlikte düşünmek akıl tutulmasıdır.
Toplu taşıma farklı proje kampanyalarla özendirilmeli ve bir kültür oluşturulmalı. Bir insana özel aracını bırakıp, toplu taşımayı tercih ettirecek güçlü fikirler üretilmeli.
Hedef mesafesi 20 dakikayı geçen araçlara kütüphane kurulmalı. Kütüphane de kitap dergi ve yerel gazeteler bulunmalı. İnsanların kitap alıp okumayı bitirince bırakmalarını mümkün kılan bir sistemle seyahat bir keyfe dönüştürülmeli.
Toplu taşımada Trt Radyo yayını yolculara verilmeli. Dileyen kitabını, dergisini venbsp; gazetesini okusun, dileyen radyosunu dinlesin, dileyen sohbet etsin.
Yürüyerek, bisikletle veya toplu ulaşımla gidebileceğimiz bir yere özel araçla gitmenin ekonomi ve sağlığımıza verdiği zararın insanların nazarına sunan güzel görseller ve kamu spotları hazırlanmalı.
Özel araçla ulaşımdan caydırmak için; özellikle şehrin merkezine yönelik özel araç yönelimini caydıracak ekonomik tedbirler alınmalı.
Özel günlerde toplu ulaşım araçlarında belediyenin görevlendirdiği özel kıyafetli kişilerin yolculara kendilerini özel ve değerli hissettirecek hediyeler sunması, özellikle çocuklara bazı vakitler palyaço kıyafetinde görevlilerin tramvay veya otobüs şeklinde hediye vermeleri gibi.
Başkanların konuklarına Konya değerlerinin üzerine işlendiği tramvay maketleri hediye etmeleri toplu ulaşımı zihinlerde daha kalıcı ve daha sevimli hale getirecektir.
Vali, belediye başkanları ve diğer İl protokolünün yürüme, bisiklet ve toplu ulaşım konusunda acil işleri olmadığı HER GÜN bizzat yaşayarak ÖRNEK olmaları.
Amaçlar ne kadar yüceltilirse araçlar o kadar önemsizleşir.
Araçlar ne kadar yüceltilirse amaçlar o kadar geri plan da kalır.
Hayat yolculuğumuzun yönünü araçlar değil amaçlarımız belirlemeli.
Haydi
Tadı varsa çıktı.
Yetsin artık
Şu “araba sevdası” hastalığımızı bir kenara bırakalım.
Yürüyelim, bisiklete binelim ve toplu taşıma kullanalım.
Allah’ın 4 kez tekrar ettiği “yürü kulum” hitabını içselleştirelim.
Ve hep beraber, birlikte, cemaatle yürüyelim dünya ahiret mutluluğu için…