Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tunus'taki "Kartaca Sarayı" yeni ev sahibini bekliyor

Çok sayıda tarihi olaya tanıklık eden Kartaca Sarayı, kendisine ev sahipliği yapacak yeni cumhurbaşkanını bekliyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
TUNUS (AA) - AYMEN CEMLİ - Tunus'taki Kartaca Sarayı, 23 Kasım'da yapılacak seçimlerin ardından ağırlayacağı 6'ncı ev sahibini beklerken kapılarını AA ekibine açtı. 

Akdeniz'in kıyısındaki antik Kartaca bölgesinde bulunan ihtişamlı saray, önceleri Fransızlar tarafından konut olarak kullanılıyordu. Ülkenin bağımsızlığının ardından göreve gelen Cumhurbaşkanı Habib Burgiba burada genişletme çalışmalarına başlanılması yönünde talimat vererek, konutun saray olarak kullanılmasını istedi. 

Burgiba'nın ardından sarayın yeni sahibi, 1987'den 2011'de yaşanan halk ayaklanması sebebiyle ülkeden kaçmak zorunda kaldığı ana kadar Zeynelabidin Bin Ali oldu. Onu, bir günlüğüne devlet başkanlığı koltuğuna oturan dönemin Başbakanı Muhammed Gannuşi, Fuad Mebazaa ve mevcut Cumhurbaşkanı Muhammed Munsıf el-Merzuki takip etti. 

Sarayın sorumlusu Naile Mahcub AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarayın daha önce Fransızlara ait olduğunu ve Burgiba tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na dönüştürüldüğünü aktardı. Mahcub, 1959 yılında başlanan inşaat ve genişletme çalışmalarının 1970 yılında tamamlandığını söyledi. 

"Sarayda dolaşırken kendinizi Binbir Gece Masalları'ndaki Şehrazad ve Şehriyar gibi hissetmenizin işten bile olmadığını" dile getiren Mahsub, zemini geleneksel Tunus halıları ile süslenen sarayın, duvarlarında ise İran işlemeciliğinin izlerini görmenin mümkün olduğunu ifade etti.

Birkaç farklı salondan oluşan sarayda, devlet başkanlarının ve üst düzey yetkililerin ağırlandığı en resmi salon olarak Altın Salon kabul edilirken, Mavi Salon'da ise sivil toplum örgütleri ağırlanıyor, zaman zaman da basın toplantıları düzenleniyor.  Sarayın İbn-i Haldun Salonu ise şu anda mevcut Cumhurbaşkanı Merzuki tarafından ofis olarak kullanılıyor. 

Sarayın alt katında bulunan tiyatro sahnesinde ise dönemin devlet başkanlarının kendi zevkleri doğrultusunda oyunlar sahnelettiği belirtiliyor. Tiyatro salonunun girişinde de Burgiba'nın portreleri ve resmi ziyaretlerini içeren albümler yer alıyor.

Salonları ve odalarıyla birçok tarihi olaya tanıklık eden Kartaca Sarayı'nın en tarihi anlarını devrik Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin yurt dışına kaçmadan önceki son 3 konuşmasında yaşadığı ifade ediliyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”