Tehlikeli madde taşımacılığı, taşınması esnasında risk teşkil eden maddelerin güvenilir bir şekilde bir yerden başka bir yere ulaştırılmasıdır. Lojistiğin önemli bir alanıdır. Alınacak önlemler ve süreç ise; taşınan malzemenin türüne göre değişiklik gösterebilir.
Tehlikeli madde taşımacılığı ve intermodal taşımacılık gibi önemli taşımacılık hizmetleri için hizmet veren Tet Global, 300’ü aşkın özmal araçtan geniş filosu ile sevkiyatları güvenli bir şekilde gerçekleştirmektedir. Mevcut taşımacılık sektöründeki hizmet standartlarını yükseltmeyi hedefleyerek hareket eden Tet Global; kaliteli, güvenli ve çevre dostu hizmet anlayışıyla sektörün en çok tercih edilen firması olmaktadır. Siz de tehlikeli madde taşımacılığı için uzmanlara başvurun!
Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir?
Tehlikeli madde taşımacılığı radyoaktif, asit, patlayıcı, yanıcı gibi insanlara ve çevreye zarar verebilecek maddelerin güvenilir bir şekilde taşınmasıdır. Taşıma esnasında gerekli önlemlerin alınmaması ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle tehlikeli madde taşımacılığının güvenilir işletmeler tarafından sağlanması son derece önemlidir.Taşınan malzemenin türü ve başlangıç ile varış noktasına kullanılacak taşıma yöntemi değişiklik gösterebilir. Ancak tehlikeli madde taşımacılığında ağırlıklı olarak kara yolu tercih edilmektedir. Ayrıca denizyolu, demiryolu ve havayoluyla da taşıma yapılması mümkündür.
Taşımacılık esnasında tehlikeli maddenin türüne uygun araçlar kullanılmaktadır. Ayrıca özel ambalajlamalar ve etiketlemeler yapılmaktadır.
Tehlikeli madde taşımacılığında ulusal düzenlemelerin yanı sıra uluslararası standartlar da bulunur. Taşımacılık esnasında uyulması gereken kurallar ve taşımacılık belgesi almak için gerekli olan eğitimler de bu standartlara göre belirlenir. Taşımacılık hizmeti veren işletmeler düzenli olarak tehlikeli madde güvenlik danışmanları tarafından denetlenmektedir.
Tehlikeli Madde Taşımacılığı Belgesi Kimler Alabilir?
Tehlikeli madde taşımacılığı belgesi alabilmek için lisans mezunu olma şartı bulunmaktadır. Hangi bölümden mezun olduğu önemli olmaksızın 4 yıllık bir fakülteden mezun olan kişiler eğitim almak için bu alanda eğitim veren kurumlara başvurabilirler.49 saatlik, katılım mecburiyeti bulunan bir eğitim ile kursiyerler detaylı olarak eğitilir. Bu eğitim sonunda Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bir sınava girmeniz gerekmektedir. Sınavdan minimum 70 puan alanlar tehlikeli madde taşımacılığı için belge almaya hak kazanır. 70 puanın altında kalınması durumunda 3 kere daha sınava girilebilir.
Tehlikeli Madde Nasıl Taşınır?
Tehlikeli madde taşımacılığında özel ambalajlama tekniklerinden faydalanılması gerekmekte olup araçlarda ve maddelerin ambalajlarında bulunan uyarı işaretleri oldukça önemlidir. Ulusal ve uluslararası standartlar göz önünde bulundurularak yapılan taşımalarda mesafe ve taşınacak malzeme göz önünde bulundurularak farklı taşıma yolları kullanılabilir.· Tehlikeli madde taşımacılığında atılması gereken ilk adım karayolu, havayolu, denizyolu ve demir yolu taşımacılıklarından hangisinin kullanılması gerektiğinin belirlemesidir.
· Taşınacak maddeye uygun araç kullanılmalı ve taşıma esnasında yaşanabilecek riskli durumlara karşı araçta tüm donanımların avroluğundan emin olunmalıdır. Ayrıca araçta uyarı işaretlemeleri mutlaka bulunmalıdır.
· Tehlikeli madde taşımacılığında çalışacak sürücünün bu alanda özel bir eğitimi olması gerekmektedir. Bu sayede yaşanabilecek riskleri minimuma indirilirken kaza gibi durumlarda sürücünün atması gereken adımlar konusunda da önceden bilgi verilmiş olunur.
· Tehlikeli madde taşıması esnasında kullanılacak güzergâh önceden belirlenir. Bu güzergahın mümkün olduğunca şehir içinden geçmemesine özen gösterilir. Ayrıca trafiğin yoğun olduğu saatlerde taşıma yapılması tercih edilmez.
· Taşıma esnasında yaşanabilecek patlama ve yangın gibi durumlar esnasında müdahale edebilmek için araçta özen yangın söndürme sistemleri bulunur.
· Tehlikeli madde taşımacılığında öncelik yaşanabilecek tehlike durumların önüne geçmek olsa da her zaman için acil durum planları hazırda bulundurulur. Böylece acil durumlara karşı hazırlıklı olunur.
ADR kaça ayrılır?
Birleşmiş Milletler Küresel Uyum Sistemi’ne göre tehlikeli maddeler kendi içerisinde gruplandırılmıştır. Bu gruplandırmada maddenin fiziksel ve kimyasal özellikleri göz önünde bulundurulur.· Patlayıcı Maddeler: Tehlikeli madde taşıyıcılığında en fazla ön plana çıkan maddelerin başında yer almaktadır. Ani bir şekilde genleşme ve yüksek miktarda enerji açığa çıkarma özellikleri bulunmaktadır. Kendi aralarında 2 sınıfa ayrılmaktadırlar. Kinetik enerji patlayıcıları genellikle atışlarda kullanılan maddelerdir. Kimyasal enerji patlayıcıları ise; asit, baz, nitrat gibi çeşitli kimyasallar olup kimyasal reaksiyon yoluyla enerji açığa çıkarırlar. Özellikle ikinci sınıf tehlikeli maddeler taşıma esnasında reaksiyona girerek patlamaya neden olabileceğinden dolayı ekstra dikkatli olunması önemlidir.
· Yanıcı Maddeler: Yanıcı maddeler; kimya endüstrisi, ilaç endüstrisi gibi alanlarda kullanılan maddeler olabileceği gibi, petrol, benzin, metanol gibi sıvılar da olabilir. Normal şartlarda yanma riskleri oldukça az olmakla birlikte oksitleyici maddeler ile bir araya geldiklerinde önlemleri risklere neden olabilirler.
· Oksitleyici Maddeler: Oksitleyici maddelerin içerisinde klor, oksijen gibi elementler bulunabilir. Havacılık, madencilik, tekstil gibi alanlarda kullanılan bu maddelerin taşınması esnasında yanıcı sıvılarla bir arada olmaması önemlidir.
· Toksit Maddeler: Toksit maddeler; insan sağlığına zarar verme riski olan maddelerdir. Kimyasal endüstrilerin yanı sıra tıp, sağlık gibi alanlarda da kullanılabilir. Temel olarak asit baz, çözücü boya gibi maddelerdir. Kimyasalın özelliğine göre insan sağlığına zarar verme seviyesi değişiklik gösterebilir.
· Radyoaktif Maddeler: Radyoaktif maddeler çevreye radyasyon yayarak insan sağlığına ve çevreye zarar verebilirler. Tıbbi uygulamalar, nükleer enerji, madencilik gibi farklı alanlarda yaygın bir şekilde kullanırlar. Taşıma esnasında özel ambalajlama ve işaretleme yapılmasına dikkat edilmelidir.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.