Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sosyal Medyanın Olumlu ve Olumsuz Yönleri

Sosyal Medyanın Olumlu ve Olumsuz Yönleri

Tüm dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte herkes bu gelişmelere bir şekilde ayak uydurmaya başladı. Bu büyük ölçüde internetin ve yazılımların gelişmesi ile oldu. Online siparişlerin hızla artması, markaların buralara yönelmesi ve e-ticaretin hızla artmasıyla birlikte bu kaçınılmaz değişime herkes ayak uydurmaya başladı. Durum böyle olunca herkes bir şekilde en az bir tane de sosyal medya kullanıcısı oldu demek abartı olmayacaktır.

Sosyal Medya Ne Anlama Gelir?
Kelime anlamı olarak bakıldığında sosyal medya, aslında eski görsel ve fotoğraf kayıtlarının çevrimiçi ve dijital şekilde sergilendiği hali olarak tanımlanabilir. Elbette bu çok genel bir tanım olacaktır çünkü birçok sosyal medya platformu günümüzde aktif olarak kullanılıyor. Bunlar video, fotoğraf, 24 saatlik video, yazı ve düşüncelerin paylaşıldığı içerikleri gibi farklı formlarda karşımıza çıkabiliyor. Instagram, tiktok, twitter, facebook günümüzde en çok kullanılan ve yüksek kullanıcı sayısına sahip olan platformlardan biridir.

Okulda, işyerinde, ofislerde her yerde aktif olarak kullanılan sosyal medya platformlarının hayatımıza ne derece olumlu ve olumsuz etki ettiği ise merak konusu olabiliyor. Kimileri sosyal medyanın çağımızın kurtarıcısı olduğunu düşünmesinin yanı sıra, kimileri de tüm düzeni bozduğunu hiçbir şeyin eski tadının kalmadığını düşünüyor. İşte tüm yönleriyle sosyal medyanın artıları ve eksileri…

Sosyal Medyanın Olumlu Yönleri Nelerdir?
Sosyal medyanın olumlu yönleri oldukça fazladır. Bunlardan biri mesafeleri ortadan kaldırıyor oluşudur. Sosyal medya sayesinde dünyanın her yerinde olan sevdiklerimize anında ulaşabilir, onların paylaşımlarını takip edebiliriz. Özellikle farklı şehirlerde ve ülkelerde sevdikleri olanlar için gerçekten bulunmaz bir nimettir.

Sosyal medya, insan ilişkilerinde ciddi değişikliklere sebep olur. Bunlardan olumlu olanlarından ilki bağların kopmasını önlemesidir. Sosyal medya sayesinde ilkokul arkadaşlıkları, eski arkadaşlıklar ya da daha farklı ilişkiler kopmadan devam eder. Mesajlaşma ve görüşme özellikleri sayesinde de normal iletişim kurma ve konuşma özelliklerinden de yararlanılır. Böylece öğrenmek istediğiniz her detayı öğrenme imkânı elde edebilirsiniz.

Aşkını sosyal medyadan bulanların sayısı da azımsanmayacak kadar çok! Evet, yanlış duymadınız, birçok insan günümüzde sosyal medyadan tanıştığı kişilerle aşk yaşıyor hatta evlenerek mutlu bir yuvanın da ilk adımlarını atıyor. Bunun elbette olumsuz yönleri olabilir ancak bu şekilde başarılı ve mutlu evliliği olan da oldukça fazla insan vardır. Bunun en önemli sebebi ise yeni biriyle tanışırken henüz yüz yüze tanışılmadığı için gerginlik ve stres daha az oluyor. Bu da daha doğal ilişkiler kurulmasını sağlayabiliyor.

Yardımlaşma ve dayanışma sosyal medyaya daha kolay hale geldi. Herhangi bir durumdan dolayı yardım isteyenler, acil ihtiyaçları olanlar ya da daha farklı konulardan dolayı sosyal medyada paylaşım yapanlar, kısa sürede oldukça fazla insana ulaştığı için daha kolay çözüm elde ediyor. Örneğin kedisi kaybolanlar bir ilan vererek ve bölge bilgisi paylaşarak kısa sürede çok fazla insanın görmesini sağlıyor. Aynı şekilde farklı bir şehre taşınacak olan bir kişinin bunu sosyal medyaya belirtmesi ve kalacak yer aradığından bahsetmesi ile bu konuda da kısa sürede çözüm alabiliyor.

Yalnızca şehirlerarası değil, dünyanın her yerine ulaşmak mümkün hale geldi. Farklı ülkelerden arkadaş edinmek ve sohbet etmek de sosyal medya ile imkânsız değil. Buna ünlülere ulaşmak da dâhil oldu. Eskiden ünlülerle konuşmak çok büyük bir olayken artık herkes çok kolay şekilde mesaj gönderebiliyor, hatta cevap alanların sayısı da oldukça fazla.

Belki de en çok tercih edilme sebeplerinden biri olan sosyal medyanın olumlu yönü ise para kazanma avantajı sağlamasıdır. Birçok kişi sosyal medya yaptığı paylaşımları sayesinde ciddi şekilde gelir elde etmektedir. Her sosyal medyanın kendine göre kuralı olsa da genel olarak belirli sayıda izlenme, takipçi, beğeni gibi sayılara ulaşıldığında ödeme almaya başlarsınız. Özellikle gençler arasında sosyal medyadan para kazanma isteği oldukça yaygındır. Bu şekilde ek gelir elde edenler ve hatta artık meslek haline getirenlerin sayısına bakılınca, oldukça da haklılar.

Sosyal medya sayesinde iletişim ağınızı genişletirsiniz. Bu da başta iş hayatı olmak üzere sosyal yaşamınızda da oldukça ciddi etkiler yapar. İş bağlayabilir, yeni müşteriler edinebilir ya da kendinize yeni bir iş bulabilirsiniz.

Sosyal medya sayesinde doğru bilgiye erişme olanağınızda kolaylaşır. Merak ettiğiniz ya da öğrenmek istediğiniz birçok sorunun cevabını sosyal medyadaki kullanıcılardan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Kendinizi geliştirmenize ciddi olanak sağlaması ise sosyal medyanın en önemli faydalarından biridir. Sosyal medya sayesinde başkalarının eğitimlerine katılabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.
Markaların en büyük dostu sosyal medya platformları! Markaların bilinirliğini arttırmada, hedef kitlesine ulaşmada ve kısa sürede daha çok kişiye ulaşmada bir numaralı yardımcıları sosyal medyalardır. Bu sayede hem kısa sürede hem de daha ekonomik olarak markalarının reklamını yapabilirler. Bu da elbette markaya olumlu yansır.

Eniyipanel.com gibi sosyal medya bayilik panellerini kullanarak satış yapabilirsiniz. Takipçi ve beğeni gibi hizmetleri ucuz fiyatlara satın alarak başkalarına satabilirsiniz. Bu sayede para kazanma imkanınız da olur.
Sosyal medyanın en büyük yararları ve olumlu yönleri göz önüne alınınca gerçekten de insanların yaşamlarını ciddi anlamda kolaylaştıran bir teknoloji olduğu görülüyor. Ancak her iyi şeyde olduğu gibi sosyal medyada da olumsuzluğa sebep olabilecek ve zarar verebilecek yönler mevcuttur.


 
Sosyal Medyanın Olumsuz Yönleri Nelerdir?
Her ne kadar sosyal medyanın olumlu yönleri oldukça fazla olsa da, ne yazık ki kötü amaçlı kullanımlar ve farklı sebeplerle bazı olumsuzluklara da sebep olabilir. Bunlar kimi zaman kişinin kendi hatalarından kaynaklanırken, kimi zaman da başka insanların kötü kullanımları sonucu ortaya çıkabiliyor.

Sosyal medyanın kişiler üzerinde yaptığı en olumsuz etkilerden biri kişinin kendini ve yaşamını sevmemesidir. Bunun sebebi dünyada birçok farklı yaşam vardır. Sosyal medya ile bu yaşantılara şahit olmak insanların psikolojisinde bir olumsuzluk yaratır. Zenginlik ve sahip olunanları gören kişiler, bunlara kendileri sahip olamadığı için bir bunalıma girer.
Sosyal medyanın olumsuzluklarından bir diğeri ise zamanla ortaya çıkan uzak kalma korkusudur. Uzak kalma korkusunda insanlar artık o kadar çok sosyal medyaya bağlı hale gelmiştir ki her an bir gönderi ya da paylaşımı kaçıracağı bir gelişmeyi görmeyeceği kaygısı yaşamaya başlar. Buna bağlı olarak da sık sık sosyal medya platformlarını kontrol etmeye başlar. Zamanla bu durum sosyal medya bağımlılığını ortaya çıkarır.

Sahte hayatlar sosyal medya sebebiyle artmıştır. Aslında mutlu olmayan kişiler, kendilerini sosyal medyada paylaşabilmek için mutluymuş gibi yapar. Mış gibi yapmaların artmasıyla da kişi hem kendine hem de diğer ilişkilerine zarar vermeye başlar. Buna bir diğer örnek ise evliliklerdir. Sosyal medya sebebiyle evliliklerin sonlanması oldukça artmıştır. Buna birçok faktör dâhildir. Sosyal medya ile daha kolay ve daha gizli şekilde başkalarıyla iletişim kurabilme imkânı elde eden kişiler, partnerlerini gizli gizli aldatmaya başlar. Bu da zamanla elbette evliliklerin bitmesiyle sonuçlanır. Sosyal medyada diğer çiftlerin yaşamlarını, gezilerini ya da başka faaliyetlerini gören çiftlerden biri kıskanarak kendi evliliğinin eksik olduğunu düşünmeye başlar. Bu da eşine olan sevgisi ve evliliğine olan bağlılığını azaltmaya başlar.

Sosyal medya insanların yalan söylemesi, dolandırıcılık yapması gibi kötü davranışlara da yönlendirebilir. Bu da kişiler üzerinde yarattığı olumsuz etkilerinden sadece biri olmaktadır. Satış yapıyor görünerek kişilerin paralarını alıp, onlara olur olmadık hediyeler göndermek hiç de az rastladığımız bir durum değildir.

Sosyal medya, para kazanmaya sebep olabildiği gibi aşırı harcama yapmaya da sebep olabilir. Özellikle sosyal medya fenomenlerinin sürekli aldıklarını ve kullandıklarını paylaşması, övmesi ve indirimlerinden bahsetmesi, bir nevi reklam yapması, kişileri bu ürünü almaya iter. Bunun bir sonu da olmadığı için sonu gelmez bir harcamaya başlanmış olunur.
Yapılan araştırmalara göre sosyal medyayı çok kullanan kişilerin, daha az kullanan kişilere göre daha çok depresyona girdiği tespit edilmiştir. Bunların önüne geçmek için sosyal medya kullanırken belirli bir çizgiyi aşmamak ve oranın sadece sanal bir dünya olduğunu da fark etmek gerekir.

Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir?
Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönlerine ek olarak, daha da ileri bir durum olan sosyal medya bağımlılığı ortaya çıkabilir. Sosyal medya bağımlılığının en önemli belirtisi ise sürekli sosyal medya hesaplarına bakma ihtiyacı hissetmek ve bakmadığında rahatsızlık duymaktır. Bu kişiler, bulundukları ortamda soyut kalma, sürekli telefona bakma gibi belirtiler gösterir. Üstelik normal yaşamlarına da oldukça zarar verirler. Sosyal medya bağımlılığının artık bir refleks haline gelmesi de son derece yaygın bir davranıştır. Kullandığı programda çıkıp yine aynı programı açarak yenileme yapmak gibi davranışlar bunun en belirgin göstergesidir.

Sosyal medya bağımlılığı yüzünden biten evlilikler, sonlanan arkadaşlıklar hatta son verilen işler vardır. Önemsenmesi gereken ciddi sorunlardan biri olan sosyal medya bağımlığından kurtulmak için önce kişinin bu durumun farkına varması gerekir. Kişilerin gün içerisinde sosyal medyada rahatlıkla 2 saatten fazla zaman geçirmesi ki bu hiç de az bir zaman değil, açık bir şekilde sosyal medya bağımlılıklarının olduğunun göstergesi olur. Bu bazen geçici bir durum olabilirken bazen de oldukça ciddi ve uzun süren bir durum olabilir. Bu yüzden sosyal medya bağımlılığını sonlandırmaya karar vermek ve bunun için adımlar atmak oldukça önemlidir.

Sosyal Medya Detoksu Nedir?
Sosyal medya bağımlılığının yarattığı olumsuz etkiler ve zararlardan dolayı insanlar buna artık bir son vermeleri gerektiğini hissedebilir. Bunun için de yapmaları gereken aslında ilk şey “sosyal medya detoksu” olmaktadır. Dijital detoks da denen bu yöntemle sosyal medyanın hayatındaki yerini düzenlemeye başlarsınız ve daha sonra olumlu etkilerini de tek tek fark etmeye başlarsınız.

Sosyal medya detoksu için ilk adım aylık olarak kullanım miktarını belirlemektir. Buna bağlı olarak da o süreyi aşmamaya gayret etmek gerekecektir. Bazıları tamamen sosyal medya uygulamalarını silerek bunu yapmayı denese de zamanı kısmak daha uzun süreli bir çözüm olacaktır. Tamamen silmek daha sonra durumun tekrarlanmasına sebep olabilir. Belirli bir süre belirledikten sonra ise sürekli farklı şeylerle uğraşmaya başlamak gerekir. Dizi izlemek, kitap okumak, yeni bir puzzle yapmaya başlamak, yeni oyunlara başlamak gibi farklı aktivitelere ek olarak, sosyal medya bağımlılığı boyunca ihmal ettiğin sevdiklerinle planlar yaparak onlara zaman ayırmak gerekir. İlk hafta belki zor geçse de zamanla böyle bir detoks yaptığının bile farkına varmayacaksınız!

Sosyal medya detoksu yaparak zamanla farkına varacağın bazı gerçekler ise sizi oldukça mutlu edecektir. Arkadaşlarınla ve sevdiklerinle vakit geçirmenin ne kadar güzel olduğu, aslında gerçek hayatın sosyal medyada değil dışarıda olduğu gibi farkındalıklar sizi daha çok teşvik edecektir. Tüm bunların sonucunda artık normal düzeyde sosyal medya kullanımı ve sosyal hayata daha fazla zaman ayırma gibi olumlu bir hayata başlamış olursunuz.
 

Kaynak: Tahir Yılmaz

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 2
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”