Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Seyahat ve Gezilerde Kıble Yönünü Bulma

Seyahat ve Gezilerde Kıble Yönünü Bulma

Namazın şartlarından birisi olan istikbal-i kıble, namaz kılacak olan kişinin kıble istikametine yönelmesini ifade etmektedir. Müslümanların kıblesi ise Mekke şehrindeki Kabe-i Muazzama'dır. Gözü ile Kabe'yi gören kişi, bizzat Kabe cihetine yönelerek ibadetini ifa eder. Kabe'yi gözle göremeyen veya Kabe'den uzakta olan kimse, onun bulunduğu istikamete yönelerek namazını kılar. Eğer kıble yönü tam olarak bilinemiyorsa, araştırma yapmak gereklidir. Zira namaz herhangi bir yöne doğru kılınmaz. İstikbal-i kıble şartının namazın sıhhati açısından yerine getirilmesi zarurettir. Araştırmalar neticesinde kanaat getirilen veya içtihad edilen tarafa doğru namaz kılınır. Araştırma cami-mescid veya mihrabı esas almak, güvenilir ve kıble yönünü bilen kimseye sormak, güneş ay veya yıldızlardan yararlanmak ve pusula gibi aletlerden yararlanmak şeklinde olabilir.

Kıble yönünün klasik yöntemler dışında günümüz internet ve çevrimiçi haritalar yardımıyla da bulunması mümkündür. Dünyanın neresinde olursanız olun kıble istikametini bulduran global kıble bulucu siteler mevcuttur. Arapça dil alt yapısı ile hizmet veren اتجاه القبلة gibi global kıble bulucu platformlar bu hususta işimizi ziyadesiyle kolaylaştıracaktır. Herhangi bir yabancı beldeye gittiğimizde namaz kılacağımız vakit hemen kıble yönü ile ilgili problemler baş göstermektedir. İşte böyle durumlarda mescid aramak yerine mobil cihazımızdan hızlıca kıble yönümüzü tespit edebiliriz. Bunun için القبلة kıble bulma noktasında en büyük yardımcınız olacaktır. Arapça dilinde hazırlanmış bu çalışmada, ülke ve şehir seçimlerini müteakip bulunduğunuz yerleşim biriminin kıble yönü hattını hızlıca öğrenebilmektesiniz. Yahut mobil cihazınızın konum servisini aktif edip konumuz için kıble yönü çizgisini ve pusula için kıble derecesini anlık olarak alabilmektesiniz. Artık size etrafınızdaki nesneler (sokak, ev vb.) den hareketle kıble yönü hattınızı kullanarak kıble yönünüzü belirlemek kalıyor.

Müslüman beldelerin önemli bir bölümü Arapça konuştuğu için bu dil alt yapısını kullanan Al-Qibla.Net ile kıble yönünüzü belirlemek için bu servise bağlanmadan evvel muhakkak cep telefonu veya tarayıcınızın konum özelliğini aktif hale getirmeniz icap etmektedir. Seyahat veya gezilerde kıble yönünü belirlemenin tüm güçlüklerinden kurtulmak için bu servisleri sizlere şiddetle tavsiye ediyoruz. www.al-qibla.net ile hızlıca kıble yönü hattınızı ve pusula için kıble açınızı öğrenebiliyorsunuz. Şayet kıble yönünüzü klasik pusula yöntemi ile belirlemek isterseniz, yine bu çalışmadan bulunduğunuz yerin kıble derecesini temin edebilirsiniz. Kıble yönünüzün doğru, namazınızın makbul olması dua ve temennisiyle…


Kaynak: Bülten

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English