Göz kapağının düşük ya da sarkık olması durumu yetişkin ve ileri yaşlılarda görülebileceği gibi çocuklukta ve doğuştan da görülebilir. Üstelik çocukluk döneminde olan göz kapağı düşüklüğü göz tembelliğine neden olabilmektedir. Dolayısıyla çocuklardaki göz kapağı düşüklüğü ihmal edilmemeli ve uzman tarafından takip edilmelidir.
Pitozis doğuştan olabileceği gibi ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca iki gözde olabileceği gibi tek gözde de görülebilir. Dereceleri de hafiften ileri dereceye kadar seviyelerde olabilir.
Pitozisin Nedenleri ve Belirtileri
Göz ve çevresi vücudumuzun en hassas bölgelerindedir. Doğuştan gelen nedenlerle göz kapağı düşüklüğü olabileceği gibi bu durum sonradan da gelişebilir. Doğuştan gelen pitozisin sebebi anne karnındayken bebeğin göz kaslarının yeterince gelişmemesi olabilmektedir. Doğuştan olmayan pitozis ise göz kapağı kasının zayıflaması ile açıklanmaktadır. İlerleyen yaşlarda oluşan pitozisin görece farklı nedenleri olabilir. Gözün fazla ovulması, kaza veya travma sonrası, kullanılan ilaçlar veya yaşlanma gibi pek çok sebepten söz edebiliriz.
Hastalığın en tipik ve anlaşılır belirtisi, göz kapağının aşağıya doğru sarkık olmasıdır. Bu sarkma gözlemlenemeyecek kadar az olabileceği gibi elbette ileri düzeyde de olabilir. Göz kapağı düşük olan kişiler, görebilmek adına genellikle başlarını geriye alıp kaşlarını yukarı kaldırmak suretiyle görmeye çalışabilirler. Görmeyi kolaylaştırmak adına yaptıkları bu hareketler sonucunda bel ve omurgalarında ağrı yaşayabilirler. Gözlerinde kuruma veya aşırı yaşarma olabileceği gibi ifadelerinde donukluklar olabilir.
Tek bir gözde veya her iki gözde pitozis ortaya çıkabilir ve bu durumun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Kendiliğinden iyileşmesi gibi bir durum beklenir ise hastada göz tembelliği gibi başka sorunlara sebep olabilir. Üstelik göz kapağının düşük olması, yüz simetrisini de bozduğundan hastalarda sosyal yaşamını ve sağlığını negatif yönde etkiler. Bu da psikolojik açıdan olumsuz etkileri beraberinde getirebilir.
Göz Kapağı Düşüklüğü Çeşitleri ve Tedavisi
Göz kapağı düşüklüğü olan hasta, göz kapağını hiç hareket ettiremiyorsa, bu durum “nörolojik” olarak görülür. Pitozisin görüldüğü diğer bir biçimi ise göz kapağının bir kısmının hareketli ve bir kısmının hareketsiz olduğu türdür. Ayrıca göz kapağının hareketli olup yine de düşük olduğu durumlar da söz konusudur. Her düşüklük biçiminin de farklı nedenleri olabilmektedir. Göz kapağı düşüklüğünün muayene ve analiz edilmesi gerekir. Yapılan incelemeler sonucunda hastanın ameliyat olup olamayacağına uzman hekimler karar verir. Tüm pitozis çeşitlerinin farklı ameliyat ve tedavi yöntemleri vardır.
Tüm araştırma ve analizlerden sonra hasta göz kapağı ameliyatı olmaya uygun ise ameliyatlar genellikle lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Böylelikle hastanın göz kapağı yüksekliği ayarlanabilmektedir. Cerrahi olarak yapılan müdahalede düşüklüğe neden olan kapağı kaldırmakla görevli kas kısaltılır. Levator kas olarak bilinen bu kas aynı zamanda güçlendirilir. Sinirlerin sorunlarına bağlı olan göz kapağı düşüklüklerinde ise kaslar görevini yapamayacak durumda olduğundan silikon bant ya da ip ile alın kaslarına tutturulabilir. Bu sebeple ameliyat öncesinde kas veya sinirlerle ilgili durumun tespiti için gerekli testler yapılır.
Pitozis ameliyatlarını uzman oküloplastik cerrahlar yaparlar. Hastanın durumuna göre birkaç ameliyat olunması gerekebilir. Çocukluk döneminde tespit edilen göz kapağı düşüklüklerinin tedavisi bir an önce aksatılmadan yapılırsa, çok daha hızlı sonuçlar alınabilir.
Göz kapağı düşüklüğü yaşayan kişiler eğer gerekli tedaviyi olmazlarsa, görme durumları engellenebileceği gibi gün geçtikçe göz kapağındaki sarkma da fazlalaşabilir. Eğer göz kapağı düşüklüğünüz varsa, en hızlı biçimde uzman bir doktora görünmeli ve ileride daha fazla soru yaşamamak adına tedavi olmalısınız.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.