Son Dakika Haberler

MTV Nasıl Hesaplanır?
 

MTV Nedir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi ya da MTV; otomobil, motosiklet, deniz ve hava araçları gibi taşıt sahiplerinin ödemek zorunda olduğu vergi türlerinden biri olarak bilinir. Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplanırken söz konusu taşıtın silindir sayısı, yaşı, ilk tescil edildiği tarih ve taşıtın tipi göz önünde bulundurulur ve bu parametrelere göre toplam vergi tutarı ortaya çıkarılır. Sicil kaydı bulunan her araç Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemekle yükümlüdür.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), motorlu kara taşıtlarının doğaya salmış olduğu emisyon oranına, aracın yaşına ve koltuk sayısına göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafında her yıl yeniden değerleme oranına göre tutarları belirlenen taşıt vergisine verilen addır.

MTV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesi, her yıl iki eşit taksit olarak yapılmaktadır. 1. taksitinin ocak ayının sonuna kadar ödenmesi, 2. taksitinin ise temmuz ayının sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.

1 Ocak tarihinden itibaren isteyen kişiler MTV'nin iki taksit ödemesini de aynı anda gerçekleştirebilir. Ödenmesi gereken vade tarihlerinin aşılması durumunda günlük olarak gecikme faizi uygulanmaktadır. Ayrıca yasal olarak tanınan sürelerin sonunda ödeme yapılmaması halinde kamu alacağı söz konusu olduğu için e-haciz işlemi başlatılabilir. İşletmeler için e-haciz işlemi oldukça önemlidir. Çünkü MTV nedeniyle e-haciz gelmesi durumunda ticari faaliyetler sırasında sorunla karşılaşılabilir. Bu nedenle de MTV gibi araç giderlerinin düzenli olarak takip edilebilmesi ve ödemelerin yapılması önerilir. 

MTV Ödemesi Nasıl Yapılır?

MTV ödemesi birçok farklı şekillerde ödenebilir. Online olarak ödeme yapmak isteyenler Gelir İdaresi internet sitesinden ödemelerini kolaylıkla gerçekleştirebilir. Fiziki olarak Gelir İdaresi veznelerine giderek de ödemeler yapılabileceği gibi anlaşmalı bankalar üzerinden de MTV ödemeleri yapılabilmektedir.

MTV sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden de yapılabilir. e-Devlet uygulaması üzerinden GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) bölümüne giriş yaparak aracınıza ait MTV oranlarını ve borçlarını kolayca öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda bu iki platform üzerinden MTV ödemeleri de yapılabilmektedir. Bu sayede Motorlu Taşıtlar Vergisi kapsamında ödemeniz gereken toplam tutarı ve son ödeme tarihlerini görebilir, ödemeyi geciktirmeniz durumunda oluşabilecek cezai yaptırımların önüne geçmeniz mümkün olabilir.

Kredi kartı ile yapılan ödemeler, taksitli şekilde de yapılabilir. BDDK’nın ilgili mevzuatına göre en fazla 9 taksite kadar taksit yapılabilmekte olup banka anlaşmalarına göre fark uygulanması da söz konusu olabilir. Kredi kartı anlaşmalarını inceleyerek taksitli ödemeleri en avantajlı olacak şekilde yapmak mümkündür.

MTV Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi borç sorgulaması, Aracın vergi borcu Gelir İdaresinin Başkanlığının (GİB) internet sitesi üzerinden plaka ve TC kimlik numarası ile yapılabilir. Ayrıca çoğu bankanın internet bankacılığı sistemi üzerinden sadece plaka ile MTV borç sorgulama işlemi ve borç ödemesi yapılabilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplaması, otomobil, motosiklet, minibüs, otobüs, kamyon, tır, arazi aracı gibi farklı araç türleri için ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Hesaplama yapılırken aracın yaşı, motor silindir hacmi, otobüsler için oturma kapasitesi, kamyonlarda aracın yaşı ve maksimum ağırlığı dikkate alınarak bir miktar belirlenir ve buna göre ödeme yapmak gerekir.

Ticari Araçlarınız İçin Masraflarınızı Kontrol Altında Tutun

İşletmelerin araç filoları içerisinde bulunan taşıtlar için masraflarınızı takip etmek ve kontrol altında tutmak sizin elinizdedir. Yıl içerisinde vergiler, ticari araç kredileri, bakım ve onarım gibi masrafların dışında akaryakıt harcamaları da masraf hanenize eklenmektedir. Multipetrol ile akaryakıt harcamalarınızı en uygun şekilde kontrol edebilir ve bütçenizi buna uygun şekilde oluşturabilirsiniz. Multipetrol yakıt kartı araç sayısı gözetmeksizin size avantaj sağlayacak kullanım kolaylıkları sunmaktadır. Hem zamandan hem de harcamalarınızdan tasarruf sağlamanızı kolaylaştıracak yakıt kartını en kısa sürede edinerek bu avantajlardan hem şirketinizi hem de çalışanlarınızı yararlandırabilirsiniz.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”