Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mevduat Hesabı Nedir ve Mevduat Faiz Hesaplama Nasıl Yapılır?

Mevduat Hesabı Nedir ve Mevduat Faiz Hesaplama Nasıl Yapılır?

 

Birikimlerinizi güvenli şekilde değerlendirmek istiyorsanız sizin için en iyi yöntemlerden biri mevduat hesabı olabilir. Bankalar tarafından sunulan bu hizmet hem paranızın güvende kalmasını sağlar hem de faiz getirisiyle birikimlerinize değer katar. Peki, vadeli mevduat hesabı nedir? Banka mevduat hesabı nasıl açılır? Mevduat banka faiz oranları ve daha fazlası için siz de içeriğin devamına göz atabilirsiniz!

Mevduat Hesabı Nedir?

Mevduat hesabı, herhangi bir bankada açtığınız, belli süreliğine paranızı koruyan ve bu sürenin sonunda paranıza faiz oranları doğrultusunda faiz getirisi sağlayan hesaptır. Paranız, bankada kaldığı süre boyunca mevduat hesabında değer kazanır. Paranızın vade sonunda ne kadar değer kazanacağını hesabı açarken görmeniz mümkündür. Aynı zamanda paranızın vadesini, miktarını ve benzeri detayları da daha başlangıçta belirleyebilirsiniz.

Mevduat hesabına paranızı ne kadar süreyle yatırdığınıza ve paranızın miktarına göre faiz oranları değişkenlik gösterir. Para ve süre ne kadar artarsa vade sonunda alacağınız faiz getirisi de bu doğrultuda artar. Faiz oranı da buna göre belirlenir. Aynı zamanda paranızın hangi para biriminde olduğuna göre de mevduat hesabından kazancınız değişkenlik gösterir.

Birikimlerinizi değerlendirmenin iyi yollarından biri olan vadeli mevduat hesaplarında dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar vardır. Bunlar arasında en çok dikkat etmeniz gereken ise para çekme ve yatırma işlemleridir. Bankaya paranızı 32 gün, 90 gün gibi sürelerle yatırdığınızda bu süre boyunca paraya dokunmamanız gerekir. Hesaptan para çekme ya da hesaba para yatırma gibi işlemler yaptığınızda vadeniz bozulur ve size sunulan faiz getirisini alamazsınız.

Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Herhangi bir bankada mevduat hesabı açmadan önce ilgili bankada vadesiz hesabınızın olması gereklidir. Bu sayede vadeli hesabınıza vadesiz hesabınızdan para aktarmanız ya da vade sonunda vadeli hesaptaki paranızı çekmeniz mümkün hale gelir. Dolayısıyla hesabınız olan bankaları tercih edebilir ya da faiz oranları size daha çok hitap eden diğer bankalardan yeni hesap açabilirsiniz.

Vadeli mevduat hesabı açmak için bankanın uygulamasını, çağrı merkezini kullanabilir ya da banka şubesine başvurabilirsiniz. En pratik yol ise uygulama üzerinden hesap açmanızdır. Uygulamanın başvurular vb. bölümlerinden yeni hesap açma adımıyla ilerleyebilirsiniz. Buradan vadeli hesabı seçmeniz gereklidir. Ardından mevduatınızın ne kadar olduğunu, kaç gün vade istediğinizi ayarlayabilirsiniz. Vade sonunda hesabın yenilenmesini talep edebilir ya da paranın direkt vadesiz hesabınıza aktarılmasını da isteyebilirsiniz.

Tüm bu aşamaları tamamladıktan sonra koşulları, sözleşmeleri okuyup kabul etmeniz gereklidir. Sonraki adımda vadenizin hangi tarihte dolacağını, vade sonundaki brüt ve net hesap bakiyenizi, kazancınızdan ne kadar vergi kesileceğini görebilirsiniz. Bunları onayladıktan sonra hesabınız otomatik olarak açılır. Vade sonunun hafta sonuna denk gelmesi halinde ilk iş gününde hesabınıza faiziniz eklenir.

Faiz Hesaplama Nasıl Yapılır?

Mevduat hesaplarının faiz oranları hem bankadan bankaya hem de dönemsel olarak değişkenlik gösterir. Merkez Bankası’nın açıkladığı faiz oranlarına göre hareket edilir. Aynı zamanda parayı ne kadar süreyle hesabınıza yatırdığınıza göre de faiz oranları değişir. Bankaların sunduğu faiz oranları genellikle yıllıktır. Sizin paranızı yatırdığınız süreye göre daha karmaşık formüller devreye girer. Aylık faiz hesaplaması için genelde şu formül kullanılır:

  • (Ana para / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay sayısı

Günlük faiz getirisi için faiz hesaplama yönteminde faiz oranı, 365 ile bölünür ve gün sayısıyla çarpılır. Yıllık faiz getirisi için faiz oranıyla yıl sayısı çarpılır. Faiz oranına herhangi bir bölme işlemi yapılmaz çünkü verilen oran zaten yıllık faiz için geçerlidir. Mevduat faizi hesaplama işlemi için bankaların ya da diğer uygulamaların hesaplama araçlarını da kullanabilir ve daha detaylı bilgiler görebilirsiniz.

Siz de birikimlerinizi daha güvenli koşullar altında saklamak ve kazancınızı artırmak isterseniz bankaların mevduat hesaplarına göz atabilirsiniz.


Kaynak: Bülten

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”