Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kripto Para Arbitraj Ticareti: Düşük Riskli Kar Yaratmak İçin Kapsamlı Bir Kılavuz

Kripto Para Arbitraj Ticareti: Düşük Riskli Kar Yaratmak İçin Kapsamlı Bir Kılavuz

Kripto para arbitrajı, bir dijital varlığın bir borsada satın alınması ve diğerinde hızlı bir şekilde daha yüksek bir fiyata satılması eylemidir. Kripto para birimlerinin alınıp satıldığı yüzlerce borsa var ve sıklıkla bir coinin veya tokenın fiyatı bir borsadan diğerine değişiklik gösterebiliyor. Bir hisse senedi, emtia veya para biriminin bir piyasada belirli bir fiyattan alınıp aynı anda başka bir piyasada daha yüksek bir fiyata satılabileceği durumlarda arbitraj yapılabilir. Tüccarın koşullar nedeniyle herhangi bir risk almadan kazanma şansı vardır. Teknolojik gelişmeler sayesinde piyasadaki fiyat hatalarından kar elde etmek artık çok zor. Pek çok yatırımcı, karşılaştırılabilir finansal araçlardaki değişiklikleri takip etmek için yapılandırılmış otomatik ticaret sistemlerini kullanıyor. Etkin olmayan fiyat düzenlemeleri genellikle hemen, bazen birkaç saniye içinde ele alınarak fırsat ortadan kaldırılır. Bu yazımızda arbitraj ticaretinin nasıl çalıştığını, türlerini ve yatırımcılar için nasıl karlı olabileceğini araştıracağız. Öyleyse başlayalım.

 

Kripto Para Fiyatları Borsalar Arasında Neden Değişiyor?

 

Kripto para piyasaları düzenlenmemiş ve merkezi olmayan bir yapıya sahip olduğundan, sabit paralar dışında hükümetlerle veya dolar gibi fiat para birimleriyle ilişkilendirilmez. Kripto para birimi değerlerindeki geniş dalgalanmaların başlıca nedenlerinden biri, herhangi bir madeni para veya token için sabit bir fiyatın bulunmamasıdır. Bununla ilgili olarak çeşitli kripto para borsalarının ticaret hacimleri diğerlerine göre daha büyük. Dolayısıyla fiyat, belirli bir borsanın arz ve talebine bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. Son olarak, kripto para birimlerinin alım satım ücretleri farklılık gösterebilir ve işlemlerinizin fiyatını artırabilir.

 

Kripto Para Arbitrajı Ticareti Nasıl Çalışır?

 

Kripto para arbitrajına yatırım yapmak, çeşitli borsalardaki fiyat değişikliklerinden kazanç sağlamaktır. Yatırımcılar (veya daha sık olarak bilgisayar ticaret botları) birçok borsa ve coğrafi bölgedeki kripto para birimi değerlerini takip ederek aynı madalyonun farklı şekilde değerlendiği örnekleri arar.

 

Yatırımcılar böyle bir fiyat farklılığını fark ettiklerinde fırsatı yakalamak için hızlı hareket ediyorlar.

 

Borsaların kripto para birimi eşleşmelerinin fiyatını belirleme şekli nedeniyle arbitraj ticareti mümkün. Borsaların çoğunda fiyatlar genellikle belirli kripto para varlıkları için alım ve satım emirlerini içeren bir sipariş defteri aracılığıyla bulunur. Alıcılar ve satıcılar borsaya bağlı olarak farklı fiyatlarda teklif verebilir, bu da birden fazla borsada geçerli fiyatlandırmada uyumsuzluğa yol açabilir.

 

Belirli bir kripto para birimi için dikkate değer bir fiyat eşitsizliği bulunduğunda, bir arbitraj fırsatı kendini gösterir. Bundan sonra, ticari komisyonları ve diğer ilgili masrafları düşerek olası kârı hesaplayabilirsiniz. Son aşama, kripto para birimini bir borsada daha düşük bir fiyattan satın almayı ve diğerinde daha yüksek bir fiyata satmayı içerir. Ticaret botları, arbitraj fırsatlarını tespit edebildiğinden ve işlemleri insan tüccarlardan daha hızlı gerçekleştirebildiğinden, genellikle bu ticaret stratejisini yönetirler.

 

Arbitraj Ticareti Türleri

 

Yatırımcılar farklı kripto para türlerini kullanarak kripto arbitrajına 3 şekilde katılabilirler.

Mekansal Arbitraj

Dijital para birimlerinin iki ayrı değişim platformunda alım satımı, mekansal arbitraj olarak bilinir. Kripto arbitrajı gerçekleştirmenin basit bir yöntemi mekansal arbitrajdır.

Mekansal arbitraj, fiyat farklılıklarından kazanç sağlayabilecek basit bir yöntem olmasına rağmen yatırımcıları maliyetlere ve transfer sürelerine maruz bırakır.

Bazı yatırımcılar mekansal arbitrajla ilgili zamanlama ve maliyet endişelerinden uzak durmaya çalışıyor. Varsayımsal bir senaryoda, örneğin bir borsada uzun, diğerinde kısa pozisyon alabilirler ve ardından iki piyasadaki fiyatların yakınsamasını izleyebilirler. Sonuç olarak token ve para birimlerinin platformlar arasında taşınmasını önleyebilirler. Ancak ticaret maliyetleri yine de gerekli olabilir.

 

Üçgen Arbitraj

 

Aynı borsadaki birçok kripto para birimi eşleşmesi arasındaki fiyat verimsizliklerini kullanarak üçgen arbitraj mümkündür. Bu yaklaşım, bir yatırımcının bir kripto para birimiyle başlayıp onu aynı borsada orijinalinden daha az değerli olan başka bir kripto para birimiyle değiştirmesini içerir. Yatırımcı daha sonra ikinci parayı üçüncüyle değiştirecektir ki bu da ilkinden biraz daha maliyetlidir. Sonuçta yatırımcı devreyi tamamlayacak ve belki de üçüncü kripto para birimini ilk kripto para birimiyle değiştirerek bir miktar daha zengin hale gelecektir.

 

Merkezi Olmayan Arbitraj

Çeşitli merkezi olmayan borsalarda (DEX'ler) fiyatlandırmada sık sık farklılıklar vardır. AMM'lere vurgu yaparak alım satımı merkezi olmayan arbitraj olarak adlandırıyoruz.

Merkezi olmayan arbitraj tüccarları farklı DEX'ler arasındaki fiyat farklılıklarını arar. Bunun avantajı, merkezi bir borsa kullanmaktan daha az maliyet gerektirmesi ve işlemcinin işlem sırasında kendi özel anahtarları üzerinde tam kontrole sahip olmasına izin vermesidir. Bu, saklama amaçlı kripto cüzdanların merkezi olmayan kuruluşlar tarafından desteklenmemesinin bir sonucudur.

 

 

Algoritmalar Kullanılarak Kripto Arbitrajından Nasıl Yararlanılır?

İlk bakışta kripto para arbitrajı, iki borsa arasındaki fiyat farklılıklarını tespit edip ardından alım satım yapmak kadar basit görünüyor.

 

2017'nin kayda değer bir döneminde Bitcoin'in Kraken'deki fiyatı 17.212 dolardı, ancak Bitstamp'ta sadece 16.979 dolardı; bu da arbitraj şansı sunuyordu. Bu durumda, Bitcoin'leri Bitstamp'tan satın alıp Kraken'de hemen satmak, yatırımcıya Immediate Vortex başına 233 dolar kazandırabilir.

 

Spreadler genellikle yukarıdaki örnekte olduğu kadar büyük olmasa bile, daha az bilinen diğer kripto para birimlerinin daha da büyük farklılıklara sahip olabileceği durumlar vardır.

 

Kripto para birimi yatırımcıları için birden fazla borsada binlerce kripto para biriminin işlem görmesi nedeniyle, kripto para birimi fiyatlarındaki değişkenlik nedeniyle arbitraj fırsatları her an ortaya çıkabilir. Yatırımcılar, arbitraj fırsatları için Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin fiyatlarını takip etmek amacıyla çeşitli yazılımlar indirebilir. Bu tür arbitraj, yatırımcıların birçok kripto para borsasını otomatik olarak keşfeden algoritmalardan kâr elde edebileceği zamandır. Bu otomatik yöntemin yardımıyla, kripto arbitrajını kullanan yatırımcılar çeşitli fiyat farklılıklarından kâr elde edebilir.

 

Kripto Arbitrajı Nasıl Bulunur?

 

Arbitraj olanaklarını belirlemenin çeşitli yöntemleri vardır ve kripto para birimleriyle ilgili tüm dijital varlıklar, arbitraj açısından eşit hale getirilmemektedir.

Yöntem 1: Yeni Yazılım

Pek çok borsada mevcut olan bu kadar çok farklı kripto para birimi varken bu tür olasılıkları belirlemek zor olabilir. Bu nedenle birçok tüccar, yüzlerce kripto para borsasını gerçek zamanlı olarak izleyen yazılımlar kullanıyor. Artan sayıda şirket, kripto para birimlerini kullanarak arbitrajı otomatikleştirmek için çözümler üretmeye odaklanıyor. Bazı işletmeler, yatırımcılara otomatik bir arbitraj planı seçmelerine ve bunu birçok borsada yürütmelerine olanak tanıyan bir araç sağlar.

 

Yöntem 2: Daha Az Bilinen Kripto Para Birimleri

Yatırımcılar, daha az yaygın ve daha az ticareti yapılan kripto para çeşitleri arasında aynı dijital varlıklar için daha geniş fiyat farkları bulabilirler. Yine de bazı kripto para birimleri daha az bilinmeleri nedeniyle ani değer değişimlerine karşı daha savunmasızdır. Bu oynaklık, faydalı veya zararlı olmasına bakılmaksızın bir arbitraj stratejisi kullanma riskini artırır.

 

Kripto Para Arbitrajı Hangi Riskleri Taşıyor?

Kripto para arbitrajının da tıpkı diğer arbitraj türleri gibi çeşitli olası tehlikeleri vardır.

 

Finansal kayıp

Kripto para arbitrajından faydalanmak isteyen yatırımcılar, kripto para birimlerinin farklı borsalardaki fiyat değişimlerinden hala avantajlı durumdayken yararlanmak için hızlı hareket etmelidir.

Bir tüccar, en büyük spreadlere sahip olan az işlem gören kripto para birimleriyle işlem yaparken, bir dijital varlığın alım veya satım fiyatını yükselterek veya düşürerek fiyatını manipüle etmemek için dikkatli olmalıdır.

 

Hacim

 

Tüm kripto para borsaları benzer şekilde çalışır ve fiyatlarını platformda yapılan en son anlaşmaya göre belirler. Ancak tüm ticaretlerin eşit yaratılmadığını akılda tutmak önemlidir. Bazıları çok yüksek miktarlarda ticaret yaparken bazıları ise o kadar sık ticaret yapmıyor. Belirli bir borsada erişilebilen likidite ve fiyatlandırma, her birinin işlem hacminden etkilenir.

Düşük hacim, borsanın yatırımcıya istediği yatırım getirisini sunacak kadar büyük bir işlem gerçekleştiremeyeceği anlamına gelebilir. Düşük hacim aynı zamanda anlaşmanın tamamlanabileceğini de gösterebilir ancak en iyi fiyattan yararlanmak çok uzun sürecektir.

İşlem Maliyetleri

Ayrıca yatırımcıların çeşitli platformlarda kripto para satın almayla bağlantılı işlem ücretlerine de dikkat etmesi gerekiyor. Kripto para pazarları geliştikçe bu maliyetler borsadan borsaya değişmeye devam ediyor.

 

Dolandırıcılık ve Siber Saldırılar

Kripto para birimlerinin çoğunlukla düzenlemeye tabi olmadığı gerçeği, yatırım yapmadan önce anlaşılması gereken önemli bir noktadır. Bu nedenle kripto para birimi ticareti, dolandırıcılık, bilgisayar korsanlığı ve para biriminin tamamen çökmesi riskini daha yüksektir. Bu nedenle yatırımcılar kripto para varlıklarını güvenli bir şekilde koruma konusunda çok konuşuyorlar.

 

Götürmek

Kripto arbitrajını araştırırken, yatırımcılar diğer yatırım stratejilerinde olduğu gibi durum tespiti yapmalıdır. Bu, daha az bilinen birkaç kripto para birimine ve kripto para birimi borsalarını gerçek zamanlı olarak takip etmek için kullanılabilen yazılımlara bakmayı içerir.

 

*yatırım tavsiyesi değildir

 


Kaynak: Bülten

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English