Geleneksel kariyer hayatı ve artan iş-yaşam dengesizliği, son zamanlarda iş dünyasında önemli değişikliklere yol açmaya başladı. Özellikle uzaktan çalışma ve dijital göçebelik gibi terimler, bu dönemde daha fazla ilgi çekiyor. Dijital göçebelik, kariyer hayatınızdaki bu dönüşümün en dikkat çekici örneklerinden birini sunabilir.
Online İngilizce kursu Preply’nin yayınladığı araştırmaya göre 2023 yılı itibari ile Dünya genelinde 35 milyon dijital göçebe olduğu tahmin ediliyor ve ABD'deki dijital göçebelerin sayısı 16,9 milyonu aşmış durumda.
Dijital Göçebe (Digital Nomad) Nasıl Olunur?
Dijital nomadizm için gerekli olan ekipmanlar arasında bazı temel unsurlar bulunuyor. Bu unsurlar arasında en kritik olanı, dijital göçebelerin işlerini mekâna ve zamana bağlı olmaksızın yürütebilmelerine imkan tanıyan bir dizüstü bilgisayardır. Eğer internet erişimine sahip bir dizüstü bilgisayarınız mevcut ise, dijital göçebe olma yolunda önemli bir adım atmış oluyorsunuz.
Hem uzaktan çalışma düzenine uygun hem de yeterli gelir sağlayabilecek bir iş bulduktan sonra, istediğiniz yerde konaklayarak çalışma hayatınızı devam ettirebilirsiniz.
Dijital Göçebelik İstatistikleri
Araştırmaya göre dijital göçebeler ağırlıklı olarak Amerikalılardan oluşuyor. ABD vatandaşları platformdaki dijital göçebelerin %47'sini, yani tam olarak 26.633.727 kişiyi oluşturuyor. Dijital göçebelerin neredeyse yarısı 30'lu yaşlarında. Anketler, tüm göçebelerin % 47'sinin Y kuşağı (27-42 yaş arası), % 17'sinin Z kuşağı ve % 23'ünün X kuşağı olduğunu gösteriyor. 2023 yılı istatistiklerine göre dijital göçebelerin %62’sini erkekler oluşturuyor.
Dijital Göçebe Olarak Hangi Meslekleri Yapabilirsiniz?
Dijital göçebeler, internet erişimine sahip oldukları sürece farklı coğrafyalardan çalışabilen birçok mesleği sürdürebilirler. Bu meslekler arasında yazılım geliştirme, grafik tasarım, içerik üretimi, çeviri, dijital pazarlama, e-ticaret işletmeciliği, sosyal medya yönetimi, uzaktan eğitim, mühendislik, dijital danışmanlık, video düzenleme ve animasyon, web tasarım gibi alanlar bulunuyor. Bu meslekler, dijital göçebelerin işlerini bağımsız ve esnek bir şekilde yürütmelerini ve dünyanın dört bir yanında çalışma ve seyahat etme özgürlüğüne sahip olmalarını sağlıyor.
Dijital Göçebelik Vizesi Alarak Başlayın!
Dijital göçebelik vizesi, bireylerin belirli bir ülkede uzun dönemli olarak kalıp çalışmalarına olanak sağlayan bir tür vize türüdür. Geleneksel iş yapma biçimlerine alternatif olarak doğan bu vize, özellikle dijital göçebelere, yani konum bağımsız olarak çalışmayı tercih eden bireylere yöneliktir.
Dijital göçebelik vizelerinin veriliş koşulları ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Bu koşullar genellikle gelir düzeyi, sağlık sigortası, çalışma amacı ve seyahat planları gibi faktörlere dayanabilir. Güncel durumu ve ülkelerin şartlarını araştırmanızı tavsiye ediyoruz.
Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler Hangileri?
Preply’nin yapmış olduğu araştırmaya göre uygun hava koşullarına, istikrarlı online bağlantı olanaklarına, yüksek yaşam standartlarına ve uzaktan çalışma vizesi alternatiflerine sahip olan ve en çok tercih edilen ülkeler şöyle; Portekiz, Dubai, Hırvatistan, Almanya ve Estonya!
Dijital göçebelik vizesi veren ülkelerin sundukları şartları sağladığınız takdirde, seçtiğiniz ülkede çalışma ve yaşama fırsatı elde edebilirsiniz.
Uzaktan çalışan dijital göçebelerin sayısı arttıkça, ekonomik anlamda ülkelerine katkı sağlamak isteyen ülkelerin dijital göçebe vizesi uygulamaları da artmaktadır. Bu ülkeler arasında Hırvatistan, Estonya, Yunanistan, Polonya, İzlanda, Meksika, Kanarya Adaları, Malta, Çin, Gürcistan, Mauritus, Barbados, Kanada ve Cayman Adaları yer alıyor.
Sonuç Olarak;
Dijital göçebeliğe karar verdiyseniz sizin için en önemli tavsiyemiz bu süreci önceden tüm hatları ile planlamanız. Bu haberimizden sonra gideceğiniz ülkeyi seçtiyseniz, sırt çantanız ve dijital göçebelik planınız hazır ise siz de yeni hayatınıza merhaba diyebilirsiniz!
Kaynak: Bülten
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.