Karbon Ayak İzi Nedir?
Karbon Ayak İzi bir kişi ya da kurumun çevreye saldığı sera gazı miktarı olarak değerlendirilmektedir. Birim karbondioksit cinsiyle hesaplanan bu iz, çevreye verilen zararın ele alınması noktasında büyük önem taşımaktadır. İnsanların günlük yaşam alışkanlıkları, seyahat şekilleri, tükettikleri gıdalar ile kullandıkları su başta olmak üzere pek çok parametrenin değerlendirilmesi söz konusu olur. Bu sayede çevreye verilen zararın boyutlarını ele alarak gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak mümkündür.
Karbon Ayak İzi Hesaplama Aşamaları
Karbon ayak izi konusunda hesaplamalar yaparken en önemli hususlar yukarıda ifade edildiği üzere kişinin günlük yaşamdaki alışkanlıklarıdır. Bu çerçevede karbon ayak izi hesaplamasında kullanılan 2 temel parametre bulunmaktadır; yakıt tüketimi ve emisyon faktörü.
Günlük yakıt tüketimi değerlendirilirken bireyin sadece kullandığı araç için harcadığı yakıt düşünülmemelidir. Çünkü burada ifade edilen tüketim, gün içerisinde kullanılan ürünler için harcanan yakıtı da içine almaktadır. Bu değerler bulunurken genellikle ülke ve şehir bazlı ortalama değerlendirmeler yapılmaktadır. Dünyada karbon ayak izi e yüksek seviyede olan noktalara bakıldığında Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin ilk 3 sıradadır.
Türkiye, karbon ayak izi hesaplama sürecinde kullanılan ortalama değerlerde dünyada 26. sırada bulunmaktadır. Türkiye’de ilk sıradaki şehir ise İstanbul’dur.
Karbon Ayak İzi Azaltma
Karbon ayak izi hesaplama süreci çok önemli bir konu olurken bu hususta dikkat edilmesi gereken şey genel olarak karbon salınımını tetikleyecek uygulamalardan uzak durmaktır. Bu çerçevede özel araç kullanmak yerine toplu taşımayı tercih etmek, enerjiyi tasarruflu kullanmak ve daha çevreci enerji kaynaklarına yönelmek gerekir. Tüm bunlar karbon ayak izi seviyelerinde düşüşü tetikleyecek konulardır. Udem Belgelendirme olarak hesaplama süreçlerinde firmaları desteklerken salınımı azaltma konusunda da çözümleri ele alıyoruz.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.