Başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 80'inin önlenebileceği ifade eden Dr. Karadeniz, ilk olarak işe sağlıklı beslenmeyle birlikte ideal kiloya ulaşılarak başlanması gerektiğini vurguladı. Karadeniz, “Tuz alımını günlük 5 gramın altına düşürmeliyiz. Eğer sigara içiyorsak sigarayı mutlaka bırakmalı, haftanın en az 5 günü 30 dakikadan az olmayacak şekilde yürüyüş ve aerobik özellikte egzersizler yapmalıyız. Ancak bu sayede kalp sağlığımızı koruyabiliriz.” ifadelerini kullandı.
ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ
Kalp-damar hastalıklarının genellikle hiç belirti vermeden sinsi şekilde ilerlediğini bu nedenle hastalıkların başarıyla tedavi edilmesinde erken teşhisin önemine dikkat çeken Dr. Karadeniz, şöyle devam etti: “Ayrıca düzenli yapılan testler de hastalıkların ciddi boyutlara varmadan tespit edilmesini sağlamakta. Böylece hastalıkların, büyük operasyonlara gerek kalmadan; ilaç, küçük girişimsel metotlar veya yaşam alışkanlıklarında yapılan değişikliklerle tedavi edilebilmesi mümkün hale geliyor. Hem kendimizin hem de sevdiklerimizin sağlığı için kalp dostu sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimseyerek kalp hastalığı riskini azaltabiliriz.”
STRESTEN UZAK DURULMALI
Gözlemsel çalışmalara göre; stres, öfke ve depresyonun kalp damar hastalıklarının oluşma riskini artırdığını kaydeden Dr. Karadeniz, bu sorunları ortadan kaldırmakta güçlük çeken kişilerin mutlaka uzman desteğine başvurması gerektiğini söyledi.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.