Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

H-1B Çalışma Vizesi ile Amerika'da Yaşamak

H-1B Çalışma Vizesi ile Amerika’da Yaşamak

 

Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışmak isteyenlerin başvuru yapabileceği pek çok çalışma vizesi vardır. Ancak H-1B, alanında uzmanlaşmış kişilerin başvurabileceği bir geçici çalışma vizesidir. Bu vizeye sahip olan kişiler 3 yıl boyunca ABD’de yaşayabilirler ve isterlerse başvuru yaparak vize süresini uzatabilir.

 

H-1B vizesine sadece Amerika’ya çalışmak için gitmek isteyenler değil aynı zamanda Amerika’da çalışan kişiler de başvuru yapabilir. Her yıl başvuru yapılabilen bu vize türünde belirli bir kota sayısı olduğu unutulmamalıdır.

H-1B Vizesi Nedir ve Kimler Başvurabilir?

H-1B vizesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde uzmanlık gerektiren alanlarda çalışmak isteyen yabancı çalışanlar için tasarlanan bir vize türüdür. Bu vizeye başvuru yapacak kişilerin bilişim, hukuk, eczacılık, mimarlık, finans ya da tıp gibi alanlarda uzmanlaşmış olması gerekir. Ayrıca, başvuru yapan kişilerin yüksek lisans veya doktora gibi lisansüstü eğitimlerini tamamlamış olmalıdır ya da alanında en az 12 yıl deneyimi olmalıdır.

 

USCIS’in (Amerika Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi) çekiliş yaparak belirlediği başvuruların kotası uzmanlar için 65.000 kişiliktir. Ancak, ABD’nin üniversitelerinde master veya doktora yapmış kişiler için 20.000 kişilik bir kota ayrılmaktadır. Bununla birlikte toplamda her yıl H-1B vizesi için 85.000 kişilik kota ayrılmaktadır. Ancak, her vizede olduğu gibi bu vizeye de başvuran kişiler karşılaması gereken bazı şartlar vardır. Bunlar:

  • Uzmanlığı alanında bir iş için ABD’den teklif almalıdır.
  • İş teklifi yapan kişinin başvuru sürecine sponsor olması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibi alanında en az lisans veya lisansüstü eğitim diplomasına sahip olmalıdır. Diploması olmayan kişiler ise bu alanda en az 12 yıllık deneyime sahip olmalıdır.

H-1B Vizesi Başvuru Süreci

H-1B başvuru süreci hakkında detaylı bilgiye sahip olmak sürecin sorunsuz bir şekilde işlemesi için önemlidir. Bazı başvuru sahipleri bu süreci karmaşık olarak düşünce de aslında basit bir sistemi vardır. İlk olarak süreci kura ve kura sonrası olmak üzere 2’ye ayırabiliriz:

Kura Süreci:

H-1B elektronik başvuru sürecinde ilk adım kura ile başlar. Başvuru yapmadan önce sponsorunuzu bulmalısınız. Daha sonra mart ayının ilk haftası başlayan çekilişe USCIS resmî web sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Site üzerinden başvuran hesabı oluşturun. Hesabı oluştururken gerekli bilgileri eksiksiz bir şekilde girmeniz önemlidir. Başvurular tamamlandıktan yaklaşık 1 hafta sonra çekiliş sonuçları belli olur.

Kura Sonrası:

Çekilişte seçildiyseniz ilk olarak sponsorunuz Amerika Çalışma Bakanlığına (DOL) İş Durum Başvurusu (LCA) yapar ve süreç bu şekilde başlar. LCA başvurusu onaylandıktan sonra işveren I-129 formunu doldurarak USCIS’e sunar. Bu aşamada başvurunuzun onaylanması ile online başvuru süreci başlar. Online başvuru sürecinde ilk olarak DS-160 formu doldurulmalıdır.

 

Daha sonra ise ülkenizde bulunan ABD konsolosluklarından ya da büyük elçiliklerinden randevu almalısınız. Randevuya gitmeden önce birkaç belgenin hazırlanması gerekir. Bu belgeler:

  • DS-160 formunun onayı
  • Pasaport
  • Başvuru ücretinin yatırıldığına dair makbuz
  • Online başvuru sırasında fotoğraf yükleyemeyenler için fotoğraf
  • Makbuz numarası

H-1B Vizesi Sahiplerinin Aile Üyeleri İçin Oturum İzni

H-1B vizesi ABD'de çalışacak olan profesyonellere büyük avantajlar sunarken, aile üyeleri de bu avantajlardan yararlanabilirler. Ancak, H-1B vizesine sahip olan bireylerin sadece eşi ve 21 yaşından küçük olan çocukları bu avantajlardan yararlanabilir. Aile üyelerinin Amerika’ya gelebilmeleri için H-1B vizesi onaylandıktan sonra H-4 vizesine başvurmaları ve kabul almaları gerekmektedir.

 

Eğer aile üyeleri H-4 vizesinden kabul alırlarsa H-1B vizesinin geçerli olduğu süre boyunca ABD’de yaşayabilirler. Her ne kadar çocuklar ABD’de eğitim hayatlarına devam edebiliyor olsa da vize sahibinin eşi çalışma statüsüne sahip olmamaktadır. Çalışma hakkına da sahip olabilmesi için Green Card’a başvuru yapılabilir.

Green Card başvurusu ile H-1B vize sahibinin eşi çalışma ve seyahat izni alabilir. Sponsor şirketi de kabul ederse hali hazırda bir sponsor olduğu için Green Card süreci hızlı bir şekilde başlatılabilir.

H-1B Vizesi ile Amerika'da Kariyer Geliştirme Olanakları

Amerika’da kariyerini geliştirmek isteyen profesyoneller için H-1B vizesi çeşitli olanaklar sunar. Bu olanakların başında iş fırsatları gelmektedir. H-1B vizesi alarak Amerika’ya giden kişiler prestijli şirketlerde çalışarak kariyerlerini uluslararası düzeyde tanınan bir noktaya taşıyabilir. Yüksek pozisyonlarda çalışmak hem profesyonel gelişim hem de finansal kazanç açısından önemli avantajlar sunar. Finansal kazancın iyi bir seviyede olması ABD'de yaşam masraflarının karşılanmasına olanak sağlar.

 

Öte yandan profesyonel bir iş ağına sahip olmak için büyük bir fırsattır. Mesleki konferanslar, seminerler ve iş etkinlikleri gibi etkinliklere katılarak stratejik bağlantılar kurulabilir. Bu tarz bağlantılar ise uzun vadede iş fırsatlarına dönüşebilir ve kariyer gelişiminde büyük rol oynayabilir. Bu sayede vize sahipleri Amerika’da başladıkları kariyerlerini daha iyi bir noktaya getirebilir.

 

H-1B vizesi alırken başarılı bir başvuru süreci geçirmek istiyorsanız, Grape Law’ın deneyimli ekibi ile çalışabilirsiniz. Hemen info@grapelaw.com e-posta adresinden iletişime geçerek profesyonel destek alın.


Kaynak: Bülten

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”