Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Elazığ’da Tarım ve Ekonomik Faaliyetler

Elazığ’da Tarım ve Ekonomik Faaliyetler

 

Elazığ’da en çok üretilen ürünler arasında üzüm, kayısı, arpa ve buğday bulunmaktadır. Üzüm üretimi, Öküzgözü ve Boğazkere gibi yerel çeşitlerle özellikle öne çıkmaktadır. Bu üzüm çeşitleri, hem sofralık olarak tüketilmekte hem de şarap üretiminde kullanılmaktadır. Elazığ’ın üzüm bağları, ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır. Kayısı üretimi de Elazığ’da yaygındır ve ilin önemli gelir kaynaklarından biridir. Malatya ile birlikte Elazığ, Türkiye’nin kayısı üretiminde büyük bir rol oynamaktadır. Buğday ve arpa gibi tahıllar geniş alanlarda yetiştirilmekte ve çiftçilerin temel geçim kaynaklarını oluşturmaktadır. Son yıllarda badem ve ceviz üretimi de artmış, il ekonomisine ek katkılar sağlamıştır. Elazığ’ın diğer önemli tarım ürünleri arasında domates, biber, patlıcan gibi sebzeler ve elma, armut, şeftali gibi meyveler bulunmaktadır.

Elazığ’ın ekonomisi tarım, hayvancılık, sanayi ve ticarete dayanmaktadır. Kırsal bölgelerde yaşayan halkın büyük bir kısmı geçimini tarımdan sağlamaktadır. Hayvancılık, geniş meralar ve yaylalar sayesinde koyun, keçi ve sığır yetiştiriciliği ile önem taşımaktadır. Arıcılık da gelişmiş olup, kaliteli bal üretimi yapılmaktadır. Sanayi sektörü de Elazığ ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Organize Sanayi Bölgesi’nde birçok fabrika bulunmaktadır ve çeşitli sanayi ürünleri üretilmektedir. Elazığ’da un, şeker, çimento, pamuk ipliği, deri ve mermer gibi ürünler üretilmektedir. Özellikle Elazığ mermeri, dünya çapında tanınan bir üründür. Keban Barajı gibi büyük projeler ise elektrik üretimi ve balıkçılıkla il ekonomisine katkıda bulunmaktadır.

Elazığ’da Tarım Faaliyetlerinin Çeşitleri Nelerdir?

Elazığ’da tarım faaliyetleri oldukça çeşitlidir. Hububat üretimi kuru şartlarda, endüstri ve yem bitkileri üretimi ise sulu şartlarda yapılmaktadır. Bağ-bahçe ziraatı önemli bir yer tutmakta olup, verimli alüvyal topraklara sahip Elazığ Ovası, Kuzuova ve Uluova bölgelerinde ticari amaçlı yetiştiricilik yoğunlaşmaktadır. Bu bölgelerde pancar, pamuk ve çeşitli sebzeler üretilmektedir. Başlıca tarım ürünleri arasında buğday, arpa, mısır, şeker pancarı, tütün, nohut, mercimek, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, elma, armut, kayısı, ceviz ve badem bulunmaktadır. Ayrıca vişne, şeftali, kızılcık, iğde, nar ve Trabzon hurması gibi meyveler de yetiştirilmektedir. Organik tarım da yapılmakta olup, özellikle üzüm, kayısı, ceviz, badem, fasulye ve nohut gibi ürünler organik olarak üretilmektedir.

Elazığ’da Diğer Üretim Faaliyetleri Nelerdir?

Elazığ’da sanayi sektörü önemli bir yer tutmaktadır. İlde un, şeker, çimento, pamuk ipliği, deri, mermer, kiremit, yün, süt, yem, azot, süper fosfat, plastik boru, tüpgaz, kâğıt, tekstil, meşrubat, mobilya, sabun ve tıbbî malzeme gibi çeşitli sanayi ürünleri üretilmektedir. Elazığ mermeri, Alacakaya ve Arıcak ilçelerinde çıkarılmakta ve dünya çapında tanınmaktadır. Balıkçılık da önemli bir üretim faaliyetidir. Keban Baraj Gölü ve diğer baraj göllerinde sazan ve aynalı sazan balığı yetiştirilmekte, ayrıca alabalık yetiştiriciliği de yapılmaktadır. İlde birçok alabalık tesisi bulunmakta ve yıllık binlerce ton porsiyonluk alabalık üretilmektedir.

Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almakla birlikte, bölgenin diğer bölümlerinden farklı bir iklime sahiptir. Karasal iklimin egemen olduğu ilde, kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçmektedir. Ancak baraj göllerinin etkisiyle mikroklima alanları oluşmuş ve iklimde belirli ölçüde yumuşama sağlanmıştır. Bu iklim özellikleri, tarım ve hayvancılık için elverişli koşullar sunmaktadır. Geniş meralar ve yaylalar sayesinde koyun, keçi ve sığır gibi hayvanlar yetiştirilmektedir. Arıcılık da yaygın olarak yapılmakta olup, kaliteli bal üretimi gerçekleştirilmektedir.


Kaynak: Bülten

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”