Yapraklar sapsızdır ve 5-7 arasında değişen elsi şekilde parçalıdır. Yaprakçıklar dikdörtgenimsi-şeritsi veya dikdörtgenimsi-spatulamsı formdadır, 3-10 mm uzunluğunda ve 1-3 mm genişliğindedir. Yaprak uçları yuvarlaktır, ancak bazen sivri veya kısa bir çıkıntıyla sonlanabilir. Yapraklar genellikle ince, uzun tüylerle kaplıdır.
Kaliks 8-10 mm uzunluğunda, 4-5 mm genişliğinde olup, tüp şeklinde birleşmiştir. Taban kısmı cep gibi genişlemiş, tüysüz ya da nadiren yumuşak tüylüdür. Kaliks dişleri eşit büyüklükte değildir, sivri ve mızraksı şekildedir. Korolla sarı renkte olup, 15-18 mm uzunluğundadır. Bayrakçık, kanatlar ve kayıkçık biraz daha uzundur; bayrakçığın ayası geniş yumurtamsı biçimde, yaklaşık 10 mm genişliğindedir ve sap kısmı ayadan daha uzundur. Meyve, yoğun dik ince uzun tüylü, şerit şeklinde bir bakladır ve 20 mm uzunluğunda, 2-3 mm genişliğindedir.
Bitki, nisan ve mayıs aylarında çiçek açar ve haziran ayında meyve verir. Taşlı ve kumlu alanlarda, yaklaşık 1000 metre yüksekliklerde bulunur.
İlk kez 1975 yılında Türk botanikçi Prof. Dr. Yıldırım Akman tarafından Konya, Karapınar Erozyon Önleme Bölgesi’ndeki kumul alanlardan toplanmış ve 1981 yılında Alman bitki sistematikçisi Huber Morath tarafından “Cytisopsis leiocalycina” adıyla bilim dünyasına tanıtılmıştır. 1983 yılında, Morath tarafından başka bir cinse aktarılarak bitkinin ismi “Caragana leiocalycina” olarak değiştirilmiştir.
Bu bitki, dünya genelinde sadece Konya ilindeki Karapınar Erozyon Önleme Bölgesi’ndeki kumullarla sınırlı bir alanda yayılış göstermektedir. Sınırlı sayıda bireye sahip olduğu için, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tehlike kategorisinde “Çok Tehlikede (CR)” olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Kaynak: Haber Merkezi