Hamile kadınların doğum öncesi ve sonrası belirli bir süre çalıştırılmaması, yasalarla desteklenen bir konudur. "Doğum izni kaç gündür?" son yıllarda çalışanlar ve işverenler tarafından sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor. Doğum izni, doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta; toplamda 16 hafta olacak şekilde verilir.
Yasal Olarak Doğum İzni Ne Kadar?
Kadın çalışanlar, 32. haftadan itibaren doğum iznine ayrılma hakkına sahiptir. Doğumdan sonra, bebeğin 2 aylık olması durumunda doğum izni bitmektedir. Doğum iznine dair detaylar, 4587 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesinde yer almaktadır. Doğum izinleri, ücretli izin kapsamında yer aldığından; kadın çalışanlar doğum izni sürecinde de maaşlarını almaya devam eder.Doğum İzni Ne Zaman Başlar?
Doğum izni, kadın çalışanların araştırdığı konular arasında yer aldığından; konuya dair pek çok husus merak edilmektedir. Bu hususlardan birisi de doğum izninin ne zaman başladığıdır. Doğum izni, hamileliğin 32. haftasında başlar. Anne adayları, en geç 37. hafta izne ayrılmak durumundadır. Eğer 37. haftaya kadar çalışılacaksa doğum raporunun alınması gerekir.Doğum İzni Nasıl Hesaplanır?
Doğum izni hesaplaması yaparken temel olarak gebelik süresinin 40 hafta olması esas alınır. Bu kapsamda, gebeliğin son 8 haftası ve doğumun ilk 8 haftası, doğum iznine dahil edilir. Fakat gebelik sürecinde farklı durumların meydana gelmesi halinde, süreç belirtildiği gibi işlemeyebilir.Doğum İzninin Tamamı Doğum Sonrasında Kullanılabilir mi?
Doğum ile ilgili merak edilen hususlardan bir diğeri de doğum izninin tamamının, doğum sonrasında kullanılıp kullanılamadığıdır. Doğum izni ne kadar sorusuyla da yakından ilgili olan bu soru, iznin efektif bir şekilde kullanılabilmesi noktasında da son derece önemlidir. Anne adaylarının, ilgili kanunda yer alan maddelere göre maksimum gebeliğin 37. haftasında izne ayrılması gerekir. Fakat 37. Haftaya kadar izin kullanmayacak olan anne adaylarının, doğum raporu alması ve gerekli kurumlara iletmesi oldukça önemlidir.Doğum İzni Türleri Neler?
Doğum izni kapsamında yer alan ve birbiriyle bağlantılı olan çeşitli izin türleri mevcuttur. Bu izin türleri; çoğul gebelik doğum izni, doğum izni, erken doğum izni, süt izni ve hamilelik doktor kontrolü izni şeklinde sıralanabilir.Çoğul Gebelik İzninde Süre Ne Kadar?
Çoğul gebelik izninde süreç, normal doğumlara göre farklılık gösterir. Eğer aynı anda iki ya da daha fazla çocuk bekleniyorsa, bu tür durumlarda çoğul gebelik izni devreye girer. Çoğul gebelik durumlarında anne adayları, gebeliğin 30. haftasından itibaren doğum iznine dahil olabilir. Bu durumda, doğum öncesinde 10 hafta izin yapılabilmektedir. Normal doğumlar için geçerli olan 16 haftalık izin, çoğul gebelikte 18 haftaya kadar uzar.Çoğul gebelikte eklenen 2 haftalık izin de ücretli izne tabi olduğu için bu süreç içerisinde anne adaylarının maaşlarından herhangi bir kesinti olmaz. Çoğul gebeliğin yanı sıra erken doğumda da, 16 haftalık doğum izni kullanılır. Gebeliğin 35. haftasında izin yapmaya başlayan anne adayı, 9 hafta kadar daha izin yapma şansına sahiptir.
Kaynak: Bülten
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.