Basit faiz hesaplaması, kısa ve hızlı bir yöntem olduğundan vadeli mevduat hesapları, kısa vadeli krediler ve yatırımların hesaplamasında sıkça kullanılır. Çeşitli amaçlar için kullanılan bu yöntem, faiz hesaplamasında anlaşılabilirlik ve şeffaflık açısından avantaj yaratır. Basit faizin ne olduğunu, nasıl hesaplandığını ve günlük basit hesaplama işleminin nasıl gerçekleştirildiğini merak ediyorsan aşağıdaki bilgileri inceleyebilirsin.
Basit Faiz Nedir?
Basit faiz, herhangi bir borcun ya da yatırımın üzerine uygulanacak faiz oranının yalnızca anapara üzerinden hesaplanması için kullanılan faiz türüdür. Bu faiz türünde yatırım için ayrılan anaparaya, yatırım için geçen süreye ve bu süre içerisinde işleyen faiz oranına dikkat edilir. Basit faizin hesaplanması için başlangıçta ortaya konulan sermaye önemlidir. Kısa vadeli finansal işlemlerde tercih edilen basit faiz, vadeli mevduat hesaplarında gelir elde etmeye imkan tanır. Ayrıca bankalardan çekilen kredilerin faiz oranları da basit faiz üzerinden bireylere yansıtılır.
Basit faiz hesaplaması oldukça kolay olsa da yatırımcıların kendi planlamalarını doğru bir şekilde yapması önemlidir. Özellikle getiri ve risk analizinin yapılması, bireylerin yatırımlarını daha doğru şekilde yapabilmesine imkan tanır. Bu faiz türünde yatırımın getirisini etkileyen en kritik faktör faiz oranıdır. Ayrıca yatırımın vade süresi de toplam kazancı belirlediğinden daha uzun vadeli yatırımlar, bileşik faizin avantajını artırır.
Günlük Basit Hesaplama Formülü Nedir?
Günlük basit faiz hesaplama işleminde, yıllık verilen faiz oranı günlük faiz oranına dönüştürülür. Bu faiz türünde herhangi bir borcun ya da yatırımın faizi, günlük olarak hesaplanır ve biriken faiz üzerinden ek bir faiz geliri alınmaz. Bu durumda uygulanması gereken hesaplama formülü aşağıdaki gibidir;
- Günlük Basit Faiz = ( Anapara / 100 ) x ( Faiz Oranı / 365 ) x Gün Sayısı
Örneğin, %10 faiz oranına sahip olan 15.000 TL’lik bir yatırımın günlük faiz getirisi hesaplanmak istenirse, 10% / 365 = %0,0274 olur. Bu durumda bu yatırımın günlük faiz getirisi 15.000 TL x % 0,0274 = 4,11 TL şeklinde hesaplanır.
Basit Faiz Nasıl Hesaplanır?
Basit faiz hesaplama işlemi günlük, aylık ve yıllık hesaplanabilir. Yalnızca anapara üzerinden hesaplanan basit faizin hesaplamasında başlangıçta mevcut olan anapara miktarına her dönem sabit faiz oranı uygulanır. Hesaplama işlemi sırasında anapara miktarı ( A ), yatırımın süresi ( S ) ve faiz oranı ( F ) unsurları üzerinden işlem gerçekleştirilir. Bu durumda hesaplama formülü aşağıdaki gibidir;
Basit Faiz = Anapara ( A ) x Yatırım Süresi ( S ) x Faiz Oranı ( F )
Örneğin, %10 faiz oranı ile 20.000 TL’lik yatırım yapmak isteyen bir birey, 1 ay sonra 164,38 TL net getiri elde eder. Bu durumda bireyin 1 ay sonra elde edeceği net tutar 20.164,38 TL olur. Ancak birey bu yatırımı 3 ay boyunca yapmak isterse vade sonunda kazanacağı net tutar 20.493,15 TL olacaktır.
TeklifimGelsin tarafından sunulan basit faiz hesaplama robotu sayesinde anapara miktarına, vade türüne, vade süresine ve yıllık faiz oranına göre basit faiz hesaplama işlemi yapmak oldukça kolay. Bu robot sayesinde gerekli bilgileri girerek vade süresine bağlı net getiri tutarını ve vade sonunda elde edeceğin toplam tutarı bulabilirsin!
Basitten Bileşik Faiz Hesaplama Nasıl Yapılır?
Bileşik faiz, basit faizden farklı olarak yapılan yatırımın anaparası üzerinden değil, yatırımın önceki dönemlerde kazandırdığı faiz getirisi üzerinden hesaplanır. Bu durumda faizin sıklığı, bileşik faizde öne çıkan hesaplama detaylarından biridir. Basitten bileşik faiz hesaplaması yaparken faiz getirilerinin hesaplama şekline dikkat edilir. Örneğin, 10.000 TL’lik bir yatırımın yıllık %15 basit faiz oranı ile 2 ay boyunca değerlendirildiğini varsayarsak, yatırımcının her ay elde edeceği faiz geliri 1.500 TL’dir. Bu durumda iki yıl sonunda elde edilecek faiz geliri toplam 3.000 TL, anapara ile hesaplandığında 18.000 TL olacaktır.
Bileşik faiz hesaplamasında ise her dönemin kazanılan faiz oranı, bir sonraki dönemin anapara miktarına eklendiği içinn ek bir fazi kazancı sağlayacaktır. Yukarıda verilen örneğe göre 10.000 TL’lik bir yatırımın %15 bileşik faiz üzerinden hesaplandığını varsayarsak bir yıl sonunda elde edilen gelir aynı şekilde 1.500 TL olacaktır. Ancak bu faiz geliri bir sonraki aya eklendiği için bir sonraki ayın faiz geliri 11.500 TL üzerinden hesaplanır ve birey, 1.725 TL kazanır.
Basit Faiz ile Bileşik Faiz Arasındaki Fark Nedir?
Basit faiz ile bileşik faiz arasındaki en temel fark, hesaplama yöntemidir. Ayrıca getiri artışı ve yatırım türü de bu iki faiz türünü birbirinden ayıran faktörler arasında yer alır. Basit faiz ile bileşik faizin farklarını detaylı bir şekilde ele alacak olursak;
- Hesaplama Yöntemi: Basit faiz, sadece anapara üzerinden hesaplanırken bileşik faiz, anapara ve birikmiş faiz üzerinden hesaplanır.
- Getiri Artışı: Basit faizin faiz miktarı sabit kalırken bileşik faizin faiz miktarı her dönem hesaplanır ve bir sonraki döneme eklenir.
- Yapı: Basit faizin yapısı daha sade iken bileşik faizin yapısı daha karmaşıktır.
- Vade Süresi: Basit faiz, kısa vadeli kredi gibi çeşitli şekillerde kullanılırken bileşik faiz, uzun vadeli yatırımların getirisini hesaplamak için kullanılır.
- Getiri: Basit faizin getirisi, bileşik faize göre daha azdır.
Kaynak: Bülten
