Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

B12 Vitamini Nedir? B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamini tüm canlıların ihtiyaç duyduğu bir besindir; Kobalt olarak da bilinir. B12, sağlıklı sinirler, DNA ve kan hücresi üretimi için gereklidir.

B12 Vitamini Nedir? B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B12 vitamini nedir? B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? B12 vitamini tüm canlıların ihtiyaç duyduğu bir besindir; Kobalt olarak da bilinir. B12, sağlıklı sinirler, DNA ve kan hücresi üretimi için gereklidir. Bu vitaminin eksikliği nörolojik bozukluklara, anemiye ve bunamaya yol açabilir. Çoğu insanda B12 eksikliği olmasa da, sağlıklı kalmak için takviye almaları önemlidir. B12 eksikliğinin nasıl teşhis edilip tedavi edileceğini anlamak herkes için önemlidir.
B12 vitamini eksikliği Scott sendromuna neden olur, bu da ellerinizde ve ayaklarınızda uyuşma ve karıncalanmayla sonuçlanır. Diğer belirtiler arasında güçsüzlük, iştahsızlık, kilo kaybı, huzursuz bacak sendromu, yorgunluk, depresyon ve hafıza sorunları sayılabilir. Fiziksel sorunlara neden olmasının yanı sıra, B12 eksikliği bunama ve zayıf hafıza gibi zihinsel sağlık sorunlarına da yol açabilir. Vitamin takviyeleri almak yerine vitaminlerinizi sağlıklı kaynaklardan almak her zaman önemlidir. Aksi takdirde zamanla bir eksiklik geliştirebilirsiniz.

B12 Vitamini Nedir?
B12 vitamini nedir? B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Tanımlanmış bir B12 vitamini eksikliği, pernisiyöz anemi veya b-vitamin yoksunluğu (BVD) olarak adlandırılır. Pernisiyöz bir anemi eksikliği vücudun normalden daha az hemoglobin (vücudunuzun dokularında oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri) üretmesine neden olur. Hemoglobin eksikliği, yorgunluk, boğaz ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı ve baş ağrısı gibi semptomlarla birlikte kırmızı kan hücrelerinin eksikliğinden kaynaklanan diğer hastalıklarla sonuçlanır. Daha fazla inceleme, atardamar duvarlarında düz kas olmaması nedeniyle süngerimsi veya dalgalı arterleri ortaya çıkarabilir. Pernisiyöz anemi eksikliğinin tedavisi, vücudunuzdaki eksik B12'nin yerine geçen vitamin enjeksiyonlarını veya ellerinizde veya ayaklarınızda uyuşma varsa ameliyatı içerir.

B12 Vitamini Ne İşe Yarar?
B12 vitamini nedir? B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? B12 vitamini eksikliğinin belirtileri yaşamın herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, yaşlı insanların bu sorunları geliştirme olasılığı genç insanlara göre daha fazladır. B12 vitamini eksikliği, bozulmuş hafıza fonksiyonu veya bunama gibi nörolojik semptomlara neden olabilir. Zayıf hafıza fonksiyonu ve beynin sinirlerini etkileyen bir B12 eksikliğinin neden olduğu kafa karışıklığına ek olarak, B12 vitamini eksikliği olan yaşlı kişilerin, beynin yaşa bağlı sinir hasarı nedeniyle bozulan denge nedeniyle düşme yaşama olasılığı daha yüksektir. Bilişsel bozukluğu olan kişiler eşyalarını nereye koyduklarını unutmaya daha yatkındır; bu, onları daha sonra anahtarları veya telefonları gibi ihtiyaç duydukları başka bir şeye gittiklerinde potansiyel olarak tehlikeli bir şeyi almaya duyarlı hale getirir.

B12 Önemi
B12 vitamini nedir? B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? B12 Vitamini, vücut hücrelerinin normal çalışması için gerekli olan suda çözünen bir vitamindir. Ayrıca bakteri ve mantarların büyümesi ve gelişmesi için de gereklidir. Diğer vitaminler gibi B12 de gıda ve takviyeler yoluyla alınır. Bununla birlikte, bu vitaminden yeterince alınmasını zorlaştıran bazı sağlık sorunları vardır. Diyetinize B12 takviyesi yapmak, bu sorunların tedavisinde veya önlenmesinde faydalı olabilir.
B12 vitamini, hücre büyümesi ve beyin işlevinde önemli bir rol oynar. Ek olarak, vücuttaki belirli proteinlerin geri dönüşümüne yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin korunmasına yardımcı olur ve uygun kalp ritmini destekler. Bu vitamindeki eksiklikler anemi, yorgunluk, sinirlilik, depresyon ve bunamaya neden olabilir. Çin ve Hindistan'da, bu hayvanlar bu vitamini doğal olarak nadiren içerdiğinden, diyete hayvansal ürünler eklemek B12 eksikliği riskini artırıyor gibi görünüyor. Bu nedenle firmalar ürünlerini bu ülkelerde satmadan önce hayvansal ürünlerle takviye etmektedirler.
Bu vitaminin vücudumuzda dönemsel olarak eksik olması veya B12'nin işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirmemesi durumunda B12 eksiklikleri ortaya çıkabilir. Örneğin vücudumuzun işlevlerini normal bir şekilde yerine getirebilmesi için yeterli B12'ye sahip değilsek bu vitaminde eksik olabiliriz. Bu, belirli bir tür kansızlığımız olduğunda veya besin kaynaklarımızdan besinleri emiyorsak olabilir. Ayrıca, kanser veya Alzheimer hastalığını tedavi etmek için kullanılanlar gibi (emilimi engelleyen) bazı ilaçları alırsanız, eksiklik yaşamanız da mümkündür. Ek olarak, yeterince folat (bir B9 vitamini) yemeyen hamile kadınlar, hamilelik sırasında ya eksiklikler ya da zayıf emilim nedeniyle diğer zamanlarda da eksikliklere neden olarak B12'de eksik olabilir.



B12 vitamini Eksikliği Mücadele Etme
B12 vitamini nedir? B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Bu vitamindeki eksikliklerle mücadele etmek için hayvansal ürünler gibi bu vitaminin aktif form kaynaklarını içeren gıdaları veya bazı kahvaltılık tahıllar ve bazı besin mayaları (Parmesan peynirine benzer) gibi “biotin ile güçlendirilmiş gıdalar” olarak adlandırılan B12'nin sentetik versiyonlarını tüketmeniz tavsiye edilir. B12'nin aktif formunu içeren takviyeler, bu vitaminin aktif olmayan formları için emilim oranlarına müdahale eden tıbbi geçmişi veya mevcut sağlık koşulları ne olursa olsun eksikliği olabilecek herkes tarafından alınabilir.
Aktif B12 formunu içeren takviyeleri almak, kişinin aşırı bakteri üremesi riskini artırıyor gibi görünmüyor. Ancak, takviye sırasında şişkinlik veya aşırı kandida büyümesi gibi herhangi bir erken semptom geliştirirseniz, bu vitaminin aktif formunu takviye ederken iyi ağız hijyeni alışkanlıklarını takip etmek yine de önemlidir
Gördüğünüz gibi, yeterli B12 Vitamini alımı uygun hücre büyümesi ve zihinsel sağlık için hayati önem taşır. Uygun olmayan emilim oranlarının neden olduğu eksiklikler, depresyon ve bunama gibi zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu vitaminin aktif formu ile takviye, aktif olmayan formların emilim oranlarını etkilemediğinden- emilime engel olacak tıbbi geçmişimiz olsa bile - çoğu insan, takviyeleri seçmeden önce B12 içeren diyet kaynaklarına güvenebilmelidir. 
 
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”