ATV Hakkında
ATV Canlı, kanalı Turkuvaz Medya Grubuna bağlı olarak Dinç Bilgin aracılığıyla 12 Temmuz 1993 tarihinde ilk kez test yayınları yapılmıştır. Bir ay kadar süren test aşamasından sonra normal yayın hayatına 9 Eylül 1993 tarihinde başlamıştır. 1990 senelerinde dört farklı kanalda yayınladığı Çiçek Taksi, Süper Baba, Mahallenin Muhtarları ve Affet Bizi Hocam gibi dizileri ATV ekranlarından seyirciyle buluşturarak kanalın kitlesi bir hayli genişlemiştir. 1994’de ilk kez izleyiciyle buluşan Siyaset Meydanı ATV için çok büyük bir reyting oranı vermiştir. Siyaset Meydanı programıyla ATV izleyicilerin gönlüne taht kurmuş diyebiliriz.
Sabah gazetesi, Yeni Asır, Ateş, Fotomaç, Takvim, Bugün, Prima TV, Şık FM, Yeni Radyo, Aktüel, Para ve Radyo Sport gibi bir çok markayı hayata geçirerek iletişime yeni bir hız kazandırmak isteyen kurum Merkez Medya Grubunu oluşturmuştur. Türkiye’nin en büyük medya kuruluşlarından olan Ciner Medya Grubu, ATV ve oluşturulan markaları 2005’de bünyesine katmıştır.
Aralarında Sabah gazetesi ve Kanal 1’in de bulunduğu kuruluşlar 1 Nisan 2007 yılında TMSF aracılığıyla el konulmuştur. Yapılan ihale sonunda 2007’de ATV ve Sabah’ın sahibi Merkez Yayıncılık, Ahmet Çalık’ın sahibi olduğu Çalık Holding bünyesindeki Turkuvaz Yayın Grubuna satılmıştır.
Günümüzde Radyo Turkuvaz, Vav Radyo, A2, A Haber, MinikaGO, A News, A Spor, Sabah gazetesi, Takvim, Fotomaç ve Yeni Asır gazeteleri gibi çeşitli kuruluşları bünyesinde bulunduran Turkuvaz Medya Grubuna hâlâ bağlı durumdadır.
ATV 16:9 ekran formatına 4 Eylül 2013 tarihinde geçerek bir yeniliğe imza atmıştır. Değişen şartlar ve teknolojiye ayak uyduran kanal 24 Nisan 2011 tarihinde ATV HD ’yi hayata geçirmiştir. HD kanal ATV ile eş zamanlı olarak ekrana yansıtılmaktadır. ATV’yi çeşitli platformlardan izleyebilmekle birlikle HD olarak da web sitemizden izleyebilirsiniz.
Sunulan bazı platformları vermek gerekirse D-Smart 25. kanal (HD), DFH Network 1. kanal (SD), Digitürk 25. kanal (HD), Türksat 2. kanal (HD), TKGS 523. kanal (SD), KabloTV 23. kanal (HD), Türkcell TV+ 24. kanal (HD), Tivibu 314. kanal (HD) ve son olarak Vodafone 25. kanal (HD) üzerinden yüksek çözünürlüklü olarak seyredebilirsiniz.
TRT 1 Hakkında
TRT 1 Canlı, diğer adıyla Türkiye Radyo Televizyonu, devlet adına analog ve dijital TV- Radyo yayınları yapmak için 1 Mayıs 1964 tarihinde özel bir yasa çıkartılarak özerk tüzel kişi unvanı verilerek kurulmuştur. Ancak 1972 yılında TRT 1 yapılan anayasa değişikliğiyle birlikte “tarafsız” bir devlet kuruluşu olmuştur.
1984’de TRT 1’in kanunu yeniden düzenlenmiş ve 1986 yılında yeni özel yayınların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu durumun sonucu olarak 1990 yılında televizyon ve radyodan yayın yapan tek kanal olma özelliğini kaybetmiştir. TRT 1 kanalının ilk logosu “TRT” şeklindeydi fakat değişen zaman şartları göz önünde tutularak 1989 tarihinde TRT 1 olarak değiştirilmiştir.
1993’de anayasanın 133. Maddesinin değiştirilmesiyle ortaya çıkan özel kuruluşların yayınları serbest olurken, TRT 1’in özgürlüğü yeniden düzenlendi. TRT 1 bugün özgürlüğüyle anayasaya bağlanmış TV- Radyo aracılığıyla bütün medya unsurlarından yayın yapabilen kamuya yönelik hizmet yayıncısıdır.
TRT 1’in kuruluşundan önce yayın hayatına başlayan Türk Telsiz Telefon A.Ş.’nin radyo yayınları 1964 yılında TRT 1 bünyesine girmiştir. 1960 yılından sonra kurulan İl Radyoları sayesinde TRT’ye bağlanan radyo yayınları 1964’de radyo vericilerinin güçlendirilmesiyle çok daha geniş alana ve kitleye ulaşmıştır. 1974’de Türkiye Radyo Televizyonunun bölge ve merkez radyoları ile birleştirilmesi sonucunda TRT -1, TRT -2 ve TRT -3 radyoları kurulmuştur.
Radyo yayın hayatına başarılı bir şekilde giriş yapan TRT 1, ilk kez 31 Ocak 1968 yılında deneme olarak televizyon yayın hayatına başlamıştır. Başarılı geçen denemelerin ardından Ankara’dan sonra ilk kez İzmir ardından İstanbul Televizyonu olarak faaliyet göstermiştir. Gelişen teknoloji ve artan izleyici kitlesi göz önünde bulundurularak 1981 yılında ilk kez renklenen televizyon, aradan iki yıl geçtikten sonra 1983’de tamamen renkli yayın hayatına geçmiştir.
1986’da TRT -2 yani Türkiye televizyonun ikinci kanalı hizmete girmiştir. Televizyonun üçüncü ve dördüncü kanalları olarak TRT -3 ve GAP TV 1989’da yayın hayatına başlamıştır. 1993 yılında TRT-AVRASYA ve 1995’de ise TBMM TV yayımlanmaya başlamıştır.
TRT 1 HD formatında ilk yüksek çözünürlüklü yayın dönemine 19 Mayıs 2012 tarihinde başlamıştır. TRT 1 HD Avrupa ve TRT -1 kanallarıyla eş zamanlı bir şekilde yayın yapmaktadır.
Canlı Tv izle: https://www.canlitv.me
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.