Tamamlandığında 30 kilometrelik pist uzunluğu, kar yapısı ve sosyal donatılarıyla Türkiye'nin ilk 5 pisti arasına girmesi hedeflenen Aladağ Kayak Merkezi, bölgedeki doğal güzelliklerle de dikkati çekiyor.
Kent merkezine 65 kilometre uzaktaki Derbent ilçesinde bulunan Aladağ'a özellikle hafta sonu akın eden gençler, çocuklar ve yaşlılar, kiraladıkları kızaklarla kayıyor.
Merkez, kızaklarıyla tırmandıkları dik yamaçtan hızla aşağıya kayan tatilcilere eğlenceli zaman geçirme fırsatı sunarken, pistin yarısında kızağı devrilenler de renkli görüntü oluşturuyor.
"Yıllık ziyaretçi sayısı 100 bine yaklaşıyor"
Derbent Belediye Başkanı Hüseyin Ayten, AA muhabirine, devam eden yatırımlar tamamlandıktan sonra Aladağ Kayak Merkezi'nin, kış turizminin alternatif merkezleri arasına girmesini hedeflediklerini söyledi.
Halihazırda kullanılan pistin "acemi" pisti olduğunu belirten Ayten, asıl projenin dağın üst bölgeleri, dağın zirveleri ve eteklerini kapsadığını dile getirdi.
Değişik tempolarda, uzunluğu 1500 ila 2 bin metrenin üzerinde 30 kilometrelik 15 pist yapacaklarını aktaran Ayten, "Alan olarak da uzunluk olarak da hem Türkiye'de hem de uluslararası seviyede isim yapacağımızı düşünüyoruz. Kayak için yapısı çok elverişli ipeksi bir kar dokumuz var. Uzmanlar, profesyonel kayakçılar gelip denemeler yaparak diğer merkezlerle kıyaslama yapıyor. Kar kalitesini çok beğeniyorlar. Kristal dediğimiz bir kar yapısı var." diye konuştu.
"Yıllık ziyaretçi sayısı 100 bine yaklaşıyor." diyen Ayten, havanın durumuna göre 3 bin misafirin geldiği günler de olduğunu bildirdi.
"Birkaç yıl içinde yatırımları tamamlamayı hedefliyoruz"
Ayten, gelen misafirlerin yaşadıkları eğlence ile güzel anılarla buradan ayrıldığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: "İnsanların burada mutlu olduğunu görünce biz de mutlu oluyoruz. Böyle yerlere çok büyük bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz. İnsanlar doğada eğlenerek, manzara izleyerek güzel vakit geçiriyor. Soğuk hava bile insanlara güzel bir enerji veriyor. Buranın yaz kış fark etmeyen bir manzara güzelliği var. Aynı zamanda müthiş bir oksijen potansiyeli de var."
Tesisleşme adına yatırımları aşama aşama gerçekleştirdiklerine işaret eden Ayten, ilk etapta elektrik, su ve yol gibi altyapı yatırımlarını tamamladıklarını belirtti.
Ayten, "Kapalı sosyal tesisimizin ihalesini yaptık. Tesisi yaptıktan sonra teleferik ve telesiyejlerimizi hayata geçireceğiz. Pandemi olumsuz etkilediği için yatırımlarımız gecikti. Birkaç yıl içinde yatırımları tamamlamayı hedefliyoruz. Bunu bir müjde olarak da verebiliriz." dedi.
"Burası bizim için eğlencenin yeri"
Ailesiyle hafta sonu güzel vakit geçirmek için Aladağ'a gelen Osman Altay da çok eğlendiklerini belirtti.
İlk defa geldiklerini belirten Altay, "Burayı gayet güzel bulduk. Belediyemizin hizmete sunduğu güzel bir tesis olmuş. Kent merkezinde ve çevre illerde ikamet edenlerin buraya gelmesini tavsiye ederim. Eğlenceli bir gün geçirmek için güzel bir yer. Yaşadığımız keyif çok güzeldi. Anlatılmaz yaşanır diyebiliriz. Soğukla birlikte heyecanın verdiği sıcaklık bize eğlenceli bir gün yaşattı." ifadelerini kullandı.
Arkadaşlarıyla gelen Osman Can Vural ise "15 arkadaşlarımızla toplandık geldik. Böyle bir yer yok. Çok güzel eğlenceli bir gün yaşadık. Herkesi buraya bekleriz." diye konuştu.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
-
A
Buranın ilk önce ulaşım sorunu özülmesi gerekiyor. Ulaşım sorunu çözülmediği müddetçe asla ama asla başarılı olmayacak, ölü bir yatırım olacaktır. Mevcut ulaşım durumu ile sadece Beyşehir Yolundaki mahallelerden ziyaretçi alabilir. Karatay ve Selçuklu'dan 1-1.5 saat sürdüğünden ziyaretçi alması mümkün değildir. Yapılması gereken bu hem mesafeyi düşürmek hem de süreyi 30 dakiya indirmektir. Kayseri-Ercyes Mesafesi 18-20 km. ve buda 20-25 dakika.Buraya yeni bir yol açılması gerekiyor. Yol güzergahı şu şekildedir: Otogar-Real-500 evler devamındaki vadiden geçerek Tatköy sırtlarından viyadüklerle devam eden, sonra 2.3 Km. kadar bir tünel gerektiren devamında mevcut derbent karayolu ile vadide kesişen ve direk yola devam ederek Akpınar köyüne varan, devamında 1700 metreli rakımlara kadar tırmanan düz bir bir karayolu yapılmalıdır. Bir tünel ve 2-3 viyadük gerekiyor. Hiç Derbent'e uğramadan Aladağ'a çıkması gerekiyor. Derbent'e gitmesi yolu sadece gereksiz yere uzatıyor. Böylece Stadyumdan itibaren Kayak Merkezi Otopark alanı 35 km'ye düşecek. Otopark alanından sonra ise teleferiklerle zirveye çıkılacaktır. Otopark alanında ise tesisleşmeler, oteller...vs. yapılmış olacaktır. Böylece yarım saatte Kayak Merkezine varılmış olacaktır. Yol ilk etapta sıcak asfalt tek yol olacak, ilerde ise yanına bir yol daha yapımı ile duble sıcak asfalt yol olacak kalitede planlanmalıdır. Yolun yapımını Turizm Bakanlığı, Turizm Yolu olarak Karayollarına önermeli ve Karayolları yatırım programına Turizm Yolu olarak alıp hayata geçirmelidir. Böylece Derbent-Konya mesafesi de kısalacak, Derben'tin kalkınmasına ve gelişmesine yardım edecektir. Kayak Merekzi Türkiye'nin 5. Kalitede Kayak Merkezi olacakmış. Buna çok üzüldüm. 5. Olacaksa hiç yapmayın Konya'ya bir yararı olmaz. Türkiye'nin 1. Avrupanın ise İsviçre Alpleriyle yarışan 2. dünyanın ise 3. olmalıdır. Burası İnternational Konya Olimpik Kayak Merkezi olmalıdır. Kış olimpiyatları burada yapılmalıdır. Burası Davus Zirvesinin yeni alternatif olmalıdır. Davos değil Derbent konuşulmalıdır. Dünya liderleri, Ekonomi İş çevreleri, Dünya Zenginlere, Dünyaya yön verenler, burada toplanmalıdır. Dünya Ekonomik Zirveleri, Derbentte yapılmalıdır. Derbent Ekonomi Formları dünyayı yeniden şekillendirmelidir. Buraya ilerde hem Kış Olimpiyatları hem de Ekonomi Formları için havaalanı yapılmalıdır. Bu havaalanı sayesinde hem yurt içerisinden hem de yurt dışından buraya Charter Uçuşları da başlayacaktır. Dünya Turizminin nabzı Derbente atacaktır. Derbent uluslararası bir marka haline gelecektir. Yıllık yerli ve yabancı olmak üzere toplam 10 milyon turist çekecektir. Burada Aralık'tan Mart'a kadar kayak yapılacak. Sadece Kayak değil 4 Mevsim turizm ve eğlence faaliyetleri ve kampları yapacak şekilde planlanacaktır. Karayolu yatırım programına aldırmak elbette kolay olmayacaktır ama bunun için Ankara'da hertürlü lobi yapılmalıdır. Ankara'da Konya'ya sahip çıkacak etkili bir kişi bulunmalıdır.
-
Cevapla
-
Begen (13)
-
Begenme (10)
-
1
Güzel temenniler
-
Orkun Bozkurt42
3 yıl önce
İşşiz misin analist misin ne boş yapmışsın
-
M
Acil olarak tuvaletler, cafeler ve kızak ile kayanlar için 1 değil en az 3-4 yürüyen merdiven yapılmalı. ancak yürüyen merdivenler de kayseri erciyes'teki gibi pahalı olmamalı. ucuz olursa sürümden kazanılır. erciyeste çok pahalı olduğu için yarıdan fazlası binemiyor. lütfen bunu özellikle rica ediyorum.
-
Cevapla
-
Begen (7)
-
Begenme (0)
-
KI
Uludağ , palandöken vs yerlerden örnek alın lütfen. Burası başta güvenli olmalı. Tertipli düzenli sistemli olmalı. Burası kaliteli hizmet vermeli. Burada istihdam olmalı diye düşünüyorum.
-
Cevapla
-
Begen (7)
-
Begenme (2)
-
V
Oooo gene gelmişsiniz, biz de merak ediyorduk bu zatı muhterem nerde diye?
-
#
Düşünebilecek kapasiteye sahipsiniz demek, helâl olsun dayıoğlu.
-
Tam adresi bile yok haberde, aladağ nerde?
-
Cevapla
-
Begen (4)
-
Begenme (2)
-
HS
hüseyin şenlik
3 yıl önce
bıraksınlar bu işleri, 10 yıldır bi kayak tesisi yapamadılar..
-
Cevapla
-
Begen (10)
-
Begenme (1)
-
K
Şuraya yıllardır tesis yapamadılar. Onu geçtim ne adamakıllı tanıtım yapılıyor ne de oraya götürecek herhangi bir otobüs konulmuyor! Yazık...
-
Cevapla
-
Begen (10)
-
Begenme (1)
-
allah bilir belki olabilir
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (0)
-
HER ŞEY ÇOK GÜZEL AMA DAHA GELİŞTİRİLMELİ EN AZINDAN YUKARI CIKABİLECEK BİR YURUYEN MERDIVEN BIR TELEFERIK TÜRÜ BİŞEY YAPILSA COK DAHA İYİ OLUR İMKAN KISITLI CAFE RESTAURANT DA OLSA DAHA ÇOK ZİYARETÇİ ÇEKECEKTİR.
-
Cevapla
-
Begen (8)
-
Begenme (2)