Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi’nde düzenlenen festivalin açılış konuşmasını yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, festival süresince verdiği destekten dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’a teşekkür etti.
KONYA GEÇMİŞTEN BERİ İLİMİN, İRFANIN, MEDENİYETİN MERKEZİDİR
Selçuklu’nun Anadolu başta olmak üzere tüm illerde medreseler inşa ederek, ilim insanlarının buralarda çalışmasına imkan sunduğunu kaydeden Başkan Altay, “Selçuklu payitahtı Konya, dönemin o kadar önemli bir şehri ki sadece Anadolu’da yaşayanlar değil, Muhiddin Arabi Hazretleri gibi Endülüs’ten yola çıkan alimler şehrimize yerleşmişler. Hz. Mevlana, babası Bahaddin Veled ile birlikte Belh’ten başlayan yolculuğunu Konya ile neticelendirmiş ve Konya o günden itibaren ilimin, irfanın, medeniyetin merkezi haline gelmiş. Bugün de Konya, 5 üniversitesi ile bir üniversiteler şehri, bir ilim şehri ve hala ilim üretmeye devam ediyor.” dedi.
KONYA, BİLİMLE MACERASINDA 2014’TE YENİ BİR SAYFA AÇTI
Konya’nın bilimle macerasında 2014’te yeni bir sayfa açtığını ifade eden Başkan Altay, “2014’te Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından törenle Konya Bilim Merkezi açıldı. Konya Bilim Merkezi Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk ve en büyük bilim merkezi olarak o günden beri 2 milyon ziyaretçiyi misafir etti. Özellikle gençlerimizin bilimi öğrenmesini, bilime aşina olmasını, günlük hayatında bilimi kullanmasını ve geleceğin Türkiye’sine imza atmaları için burada önemli işler yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.
GENÇLERİMİZİN VE ÇOCUKLARIMIZIN BURADA ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY VAR
Başkan Altay konuşmasına şöyle devam etti: “8. Bilim Festivali’ni geçen yıl pandemi nedeniyle gerçekleştirememiştik. 2019 yılında 150 binden fazla ziyaretçiyi ağırlamıştık. İnşallah rakam bu yıl daha fazla olacaktır. Çok yoğun bir ilgi var. Bölgemizde; Ankara, Afyon, Isparta, Aksaray, Karaman, Niğde hatta Kayseri’den bile ziyaretçileri ağırlıyoruz. Çok yoğun bir ilgi var. Burada çok önemli firmaları ve devletimizin kurumlarını misafir ediyoruz. TÜBİTAK’ımız başta olmak üzere; ASELSAN, ROKETSAN, BAYKAR, TÜMOSAN ve birçok üreticimiz şu anda burada. Bu yıl temamız ‘Milli Teknoloji Hamlesi Nasıl Yapılır? Nasıl Çalışır?’ bu manada gençlerimize bir kapı açmayı planlıyoruz. Bu vesileyle tüm Türkiye’den, özellikle İç Anadolu bölgesinden gençlerimizi bekliyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Milli Teknoloji Hamlemize Konya Bilim Merkezi ve Konya Bilim Festivali çok önemli hizmetlerde bulunuyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
BİLENLERLE BİLMEYENLER, YAPANLARLA YIKANLAR HİÇBİR ZAMAN BİR OLMAZ
AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, “Bilenlerle bilmeyenler hiçbir zaman bir olmaz. Yapanlarla yıkanlar hiçbir zaman bir olmaz. İnsanlığa hizmet için koşanlarla insanlığın kafasını karıştırmak isteyenler hiçbir zaman bir olmaz. O yüzden bilimin ışığında 20 yıldır Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ülkemize hizmet etmeye devam ediyoruz. Geçmişte yapılan devrimlere bakılırsa hepsinin temelinde bilim var. Bilim olmasa önümüzü göremeyiz, yürüyemeyiz, geleceği inşa edemeyiz. O yüzden bir medeniyetler şehri olan Konya’mız Büyükşehri Belediye Başkanımızın gayretleri ile 8’incisini yapığımız Bilim Festivali ile bilimde, irfanda, medeniyette öncü rolünde olmuştur.” dedi.
KONYA’NIN OLUŞTURDUĞU MEDENİYET BİLİMİN VE İLMİN ŞEKİLLENDİRDİĞİ BİR MEDENİYETTİR
Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Konya’nın oluşturduğu medeniyet, bilimin ve ilimin şekillendirdiği bir medeniyettir. Bu medeniyet aslında tarihimizde alimler, arifler yetiştirmiştir. 200 yıllık payitahtlık durumunu besleyen bir hikmet tarafı vardır. Elbette ki bu hikmet, bu bilim tarafından şekillendirilmiştir. Bu hikmetin bir tezahürüdür ki Selçuklular döneminde mimarisiyle, ilmiyle, irfanıyla şu anda da günümüzde istifade edebileceğimiz kurumlarla baş başayız. Konya’nın belediyelerinin bu misyonu tahakkuk etme yolunda attığı adımlar, hem şehrimiz adına hem hükümetimizin belirlediği stratejinin altını doldurmasında çok kıymetli.” açıklamasını yaptı.
BİLİM VE TEKNOLOJİ MEŞALESİNİ KONYA’YA TAŞIMAKTAN DOLAYI MUTLUYUZ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, TEKNOFEST’te yaktıkları bilim ve teknoloji meşalesini Konya’ya taşımanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Önümüzdeki dönemlerde tüm Türkiye’de bilim ve teknoloji etkinliklerinin sürekliliğini sağlayarak bu meşalenin daima yanmasını sağlayacaklarını kaydeden Bakan Varank, “Konya Bilim Merkezi’nin açılışını bundan 7 sene önce Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte yapmıştık. Modern teknolojinin imkanlarıyla donatılmış bu devasa Bilim Merkezi’ni gördüğümde büyük bir heyecan yaşamıştım. 2023 hedeflerimize giden yolda buralardan geçeceğimizin, Konya Bilim Merkezi’nin genç mucitlerinin ilham verici çalışmaların, burada gerçekleştirdiği projelerin bizi o hedeflere taşıyacağının farkındaydık. Bugün de aynı heyecanı yaşıyorum.” diye konuştu.
BAKAN VARANK’TAN BAŞKAN ALTAY’A TEŞEKKÜR
Türkiye’nin dört bir yanına inşa ettikleri bilim merkezlerinin Milli Teknoloji Hamlesi’nin itici güçleri olduğunu görmekten dolayı çok mutlu olduklarını dile getiren Bakan Varank, “Konya ile birlikte Kayseri, Kocaeli, Elazığ ve Bursa’da TÜBİTAK desteğiyle kurduğumuz bilim merkezleri gençlerimizin bilime olan ilgilerinin artırılmasında önemli görevler icra ediyor. Burada düzenlenen etkinlikler, gençlerle bir araya gelmemizi sağlayan festivaller, bilimin toplumsallaşmasına ciddi oranda hizmet ediyor. Bu vesileyle festivalde emeği geçen başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 8. Konya Bilim Festivali’nin hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Bakan Varank, topyekün kalkınmanın yolunun katma değerli üretimden, bilimden, teknolojiden, inovasyondan ve inovasyon ekosisteminin doğru çalışmasından geçtiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “İşte bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunu ortaya koyduk. Türkiye’yi sadece teknolojiyi kullanan değil, kendi teknolojisini geliştirip üreten ve ihraç eden bir ülke haline getirmek için bütün gayretlerimizle çalışıyoruz.”
TÜRKİYE BİLİM VE TEKNOLOJİ ALANINDA ETKİLİ BİR MİRASA SAHİP
Konya Bilim Festivali’nin, Milli Teknoloji Hamlesinin toplumsallaşmasında rol oynayan önemli etkinliklerden olduğunu aktaran Varank, “İnşallah burada yaşadıkları tecrübeler gençlerimizin hayatlarında güçlü ve unutulmaz bir etkiye sahip olacak. İnanıyorum ki bu atmosferi soluyan gençler, büyük ve güçlü Türkiye’nin lokomotifi olacak. Türkiye kadim geçmişi ve medeniyet birikimiyle bilim ve teknoloji alanında etkili bir mirasa sahip. Dünya bilim tarihine geçmişte bu topraklarda yaşayan alimler yön vermiş. İşte bizim gençlerimiz maziden atiye kurdukları köprülerle bu birikimi inşallah geleceğe taşıyacak. Atalarının gittiği yoldan giderek ülkemizi hak ettiği yere taşıyacak, bilimin ve teknolojinin öncülüğünde Türkiye’yi muhasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkaracak.” dedi.
ÇEVRE İLLERDEKİ EVLATLARIMIZI VE AİLELERİMİZİ DE KONYA’YA DAVET EDİYORUM
Bakan Varank konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: ”Şunu artık tüm dünya biliyor. Yeryüzünde herhangi bir alanda bir teknoloji yarışı varsa Türk gençleri o yarışta varlar. Hem de en güzel şekilde varlar. Birilerinin ‘biz yapamayız, biz edemeyiz’ ezikliğine aldırış etmeden ‘en iyisini biz yaparız’ diyerek o yarışmalarda varlık gösteriyorlar. Konyalı gençlerimizi de yakın gelecekte inşallah bu yarışmaların galipleri olarak göreceğiz. Tüm Konyalılarla beraber çevre illerdeki evlatlarımızı ve ailelerimizi de Konya’ya davet ediyorum. Gelsinler geleneksel Konya misafirperverliğiyle tanışsınlar, aynı zamanda Bilim Festivali’ne iştirak etsinler. Tüm gün boyunca bilimle dolu dolu bir gün geçirsinler.”
Bakan Varank açılışın ardından festival alanını gezerek özellikle gençlerle yakından ilgilendi. 8. Konya Bilim Festivali Pazar akşamına kadar 11.00 – 18.00 saatleri arasında gezilebiliyor.
Kaynak: