Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

‘Otonom Mobil Görev Robotu’ üretime hazır

Konya Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı kapsamında desteklenen ve Endüstri 4.0 teknolojisi çağına uyumlu olma hedefiyle geliştirilen AKİBA adındaki otonom mobil görev robotu, fabrika, depo alanı vb. gibi kapalı ortamlarda yük transferini daha güvenli ve verimli bir şekilde yaparak oluşabilecek iş kazalarının önüne geçmeyi planlıyor.

‘Otonom Mobil Görev Robotu’ üretime hazır
KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akif Durdu danışmanlığında TÜBİTAK 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı kapsamında ELFATEK Firmasıyla yürütülen “Otonom Görev Robotu ve Robot Elektronik Kontrol Ünitesi (REKÜ)” adındaki proje ile tamamiyle otonom olan çalışabilen, hassas yük taşıma operasyonlarında yüksek hareket kabiliyetine sahip robot üretildi.  Robot yük taşıma esnasında alan tarayıcı sensörleri vasıtasıyla engellerin etrafından kolayca geçerek ayrıca ortam değişkenlerine anında en uygun reaksiyonu göstererek acil bir durumda güvenlik planlaması yapabilecek ve bu yolla olası iş kazalarını engelleyebilecek özelliğe sahip. 

Projenin danışmanlığını yürüten Doç. Dr. Akif Durdu yaptığı açıklamada sadece taşıma robotu olarak değil aynı zamanda başka deney robotları için de kontrol kartı ürettiklerini belirterek, “Dış ve iç pazara satılabilir hale gelen robotumuzun otonom versiyonları olduğu gibi uzaktan kumandalı versiyonları da talebe göre verilebilir düzeydedir. Üretilen benzer yerli ürünler mevcut ancak bizim buradaki kontrol kartımız ile maliyeti düşürülmüştür. Aynı zamanda aynı kontrol kartı kullanarak deney robotları, süpürge robotları ve benzer otonom özellikli iç ortam robotları yapabilecektir.” dedi. 

Robotların 1,5 Ton ağırlığına kadar olan yükleri transfer edebilme kapasitesi ile işletmelerin üretim hızını arttırma aynı zamanda işgücü maliyeti konusunda da azaltıcı etkiye sahip. Otonom mobil görev robotunun iş verimliliğini yükseltmesinin yanında katma değer kazandıracak etkiye de sahip olması önemli noktalardan biri olarak dikkat çekiyor. Web ara yüzü üzerinden kullanıcılar aracın bulunduğu konum, araç şarj seviyesi, taşıdığı yükün ağırlığı gibi pek çok veriye ulaşabilme ve analiz etme imkanı bulabilecek düzeyde olması projeye olan ilgiyi artırıyor.

Yük bırakma veya yük alma türlerine göre konveyör ve asansör gibi ek sistemlerle beraber uyumlu çalışabilir olması görev alma çeşitliliğini arttırarak işlerin hızlı ve pratik bir şekilde çözüme kavuşmasını sağlaması da robotun öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 8
  • 0
  • 3
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”