Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

NASA astronotu: Uzay yürüyüşü sırasında boğuluyordum

Eski bir NASA astronotu olan Garret Reisman, uzay yürüyüşlerinin birinde boğulma tehlikesi geçirdiğini açıkladı.

NASA astronotu: Uzay yürüyüşü sırasında boğuluyordum
"Spacewalk" adı verilen uzay yürüyüşleri, astronotların çeşitli görevleri gerçekleştirmek amacıyla uzay araçlarından dışarı çıkması anlamına geliyor.

Bilimsel araştırmalar, uzay aracının bakımı ve onarımı gibi birçok faaliyetler nedeniyle yapılan bu yürüyüşlerde, astronotlara zarar verebilecek birçok etken de var.

ESKİ ASTRONOT: BOĞULMA TEHLİKESİ GEÇİRDİM
Eski bir NASA astronotu olan 53 yaşındaki mühendis Garret Reisman, yaptığı bir uzay yürüyüşü sırasında kıyafetinde meydana gelen bir arıza nedeniyle kıyafetinin su ile dolmaya başladığını ve boğulma tehlikesi yaşadığını açıkladı.

Yaşadığı olayla ilgili şu andaki astronotlara da uyarılarda bulunan Reisman, "Kıyafetinizde su içmenizi sağlayan pipetin sıkı ve iyi bir şekilde takıldığından emin olun. Su sisteminde yaşanan arıza sebebiyle kaskımın içinin su ile dolmaya başladığını gördüm. Bir uzay yürüyüşü sırasında boğulan ilk astronot olma ihtimali beni çok korkuttu.” dedi.

NASA’nın uzay giysilerinde, astronotların bir tüpü ısırarak su içmesini sağlayan bir sistem ve bir su torbası bulunuyor.

Reisman, yüzey gerilimi sayesinde suyun çoğunun torbada tutulabildiğini ve bu yüzden hayatta kalabildiğini ifade etti.

53 yaşındaki mühendisin bu olayı ne zaman yaşadığı bilinmiyor, ancak 2008 ve 2010 arasında yaptığı üç uzay yürüyüşünden birinde olduğu tahmin ediliyor.

UZAY YÜRÜYÜŞÜ YAPMAK NE KADAR GÜVENLİ
Uzayda, astronotlara zarar verebilecek birçok etken bulunuyor. Bu nedenle astronotlar, olası zararlardan korunmak için uzay yürüyüşüne çıkmadan önce koruyucu kıyafetler giyiyor.

Gerekli oksijen desteği bu kıyafetler sayesinde sağlanırken, astronotların vücudunda yaşanacak herhangi bir sorun da bu sayede engellenmiş oluyor.

Uzay yürüyüşüne çıkan astronotlar, bir ucu kendilerine diğer ucu ise istasyona bağlı güvenlik halatlarından yararlanıyor. Bu sayede astronotlar, uzay boşluğuna doğru sürüklenmekten kurtuluyor.

ASTRONOTLAR UZAYDA NASIL HAREKET EDİYOR
Uzay yürüyüşüne çıkan astronotların sırtında, Simplified Aid for EVA Rescue (SAFER) kitinin olduğu bir çanta bulunuyor.

Bu yapının içinde bulunan küçük jet motorlu iticiler, astronotların kontrollü bir şekilde istedikleri yöne hareket etmelerini sağlıyor.

Ayrıca, bağlantı halatında meydana gelen herhangi bir kopma nedeniyle astronotların uzayda süzülmesi, yine bu SAFER kitiyle engelleniyor ve astronotların yönünün istasyona doğru ayarlanması sağlanıyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”