Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Konya'da

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bir takım temaslarda bulunmak üzere Konya'ya geldi.

Konya'ya gelen Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Çumra Çatalhöyük’de; “Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi” temel atma törenine katılıyor.

Törende ilk sözü Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay aldı. Başkan Altay yaptığı konuşmasında  tarihin kalbinin attığı Çatalhöyük’te olduklarını belirterek “Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, binlerce yıllık tarihi ile kadim ve görkemli bir geçmişe sahip olan Konya’mız, tüm dünyada bu bakımdan ayrı bir öneme sahiptir.
Üzerinde çeşitli medeniyetlerin bıraktığı onlarca eser, yapı ve kültürel mirasla; çok sayıda medeniyetin kaderlerinin kesiştiği bu topraklar; nice umutlara, kederlere, destanlara, kahramanlıklara şahit olmuş, Selçuklu medeniyetine başkentlik yaparak şanlı ecdadımızın merkezi olmuştur.
 
Konya bugün de ülkemizin tarım ve sanayide en önde olan şehirlerinden biri konumundadır.
Biz Konya’mızı tarım ve sanayi şehri vasfının yanında turizm şehri yapmak için de büyü çaba sarf ediyoruz. Bu konuda yaptığımız çalışmalara ve Konya’nın kültürüne, turizmine verdiği özel desteklerden dolayı Sayın Bakanımıza çok teşekkür ediyorum.
 
Dünyada tarımın yapılmaya başlandığı, ilk defa ateşin kullanıldığı, yerleşik hayatın ilk izlerinin görüldüğü bir yer olarak bilinen Çatalhöyük; yine yemek kültürünün ilk defa başladığı, vahşi hayvanlara karşı ortak savunmanın yapıldığı ilk bölge olarak da kabul ediliyor" dedi.
 “Konya’mızın tarımda üretimin merkezinde yer almasının temeli de Çatalhöyük’e dayanmaktadır”
Konya’nın şehircilikte öncü ve rol model olmasının; tarımda üretimin merkezinde yer almasının temelinin Çatalhöyük’e dayandığını belirten Başkan Altay, “Şehrimizin ve bölgemizin yemek kültürü de yine Çatalhöyük’ün tarihinde saklıdır. Bu kapsamda Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmasının ardından küresel çapta daha da özel bir bölgeye dönüştü.
 
Tarihi ve arkeolojik bakımdan evrensel bir değer taşıyan bölge, turistik açıdan da oldukça büyük önem arz ediyor. Arkeolojik araştırmaların merkezi konumuna gelen Çatalhöyük her yıl ülkemizden ve dünyanın her yerinden gelen binlerce tarihçi, araştırmacı ve turist için önemli bir çekim merkezi konumunda bulunuyor.
 
Bizler de Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla dünyanın en önemli merkezlerinden olan Çatalhöyük’ün daha fazla tanınması ve gelen ziyaretçilerin daha güzel bir ortamda karşılanması için kolları sıvadık.
 
Tanıtım ve Karşılama Merkezimizin uygulanacağı alan için 26 bin 439 metrekare Belediyemiz tarafından kamulaştırıldı. Çatalhüyük, UNESCO Dünya Miras Listesi’nden tescilli olduğu için alana yönelik hazırlanacak yatırım projelerinin öncesinde Kültürel Miras Etki Değerlendirme Raporu hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığımıza sunuldu.
“Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi 28 bin 500 metrekare özel proje Alanı olarak inşa edilecek”.
Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezimiz; 28 bin 500 metrekare Özel Proje Alanı olarak inşa edilecek. Kapalı ve açık alanlar, otobüs parkları ve araç parklarının bulunacağı merkez, toplam 43 milyon 556 bin liraya mal olacak. Buraya yapılacak yatırımlar için MEVKA’dan da 12 milyon 900 bin lira destek alındı.Destekleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a ve MEVKA Genel Sekreterimiz Sayın İhsan Bostancı’ya da çok teşekkür ederim.
Proje tamamlandığında hem Çatalhöyük’ün tanıtımına hem de bölgemizde turizmin gelişimine büyük katkı sağlayacak. Amacımız; Çatalhöyük’ü her anlamda dünyanın en önemli çekim merkezlerinden biri haline getirmek. Bu konudaki çabamız artarak devam edecek ve bunu hep birlikte başaracağız inşallah. Bu önemli projede bizlere büyük katkı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy Bey’e, ekibine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah hep birlikte Konya’mıza nice güzel eserler kazandıracak, nice yatırımlara imza atacağız.

Ardından sahneye AK Parti MKYK Üyesi, Konya Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Tahir Akyürek geldi.
Milletvekili Akyürek “ Şu anda temelini atmak da olduğumuz tanıtım merkezi ise en önemli yatırımlarından biri olacaktır. Ben buna inanıyorum Konya’mız hükümetimiz döneminde sembol yatırımlara imza attı. Bu Çatalhüyük tanıtım merkezi de bunlardan birisi olacaktır.  50 milyon liraya yaklaşan bir bedenle şu şartlarda böyle bir yatırımın hayata geçirilmesi şehrimiz turizmi açısından, şehrimiz ekonomisi, sosyal ve kültürel hayatı açısından gerçekten çok önemli.  Bu vesileyle değerli büyükşehir belediye başkanımızı, çalışma arkadaşlarını,  bu hizmette emeği geçen tüm kardeşlerimizi tebrik etmek istiyorum.  Şehrimiz için hayırlı olsun mübarek olsun” diye konuştu. 
“Konya’mız turizm açısından aslında çok farklı imkânlara sahip bir şehrimiz” 
Konya’nın tarih, kültür, inanç ve tabiat ve arkeolojik yapılar açısından çok önemli fırsatlar barındırdığını söyleyen Milletvekili Tahir Akyürek konuşmasını söyle sürdürdü: “Konya’mızı ziyaret eden Konya’mızın bu yapısı nedeni ile Konya'ya gelen ziyaretçiler, turistler aynı zamanda ülkemizin tanıtım ve kültür elçisi haline gelerek buradan dönüyorlar. Yıllar içinde şöyle son 20 yıla baktığımızda ziyaretçi sayısının 100 binlerden, 500 binlerden, milyonlara ulaştığını görüyoruz.  Pandemi dönemi şartlarına rağmen Konya’mız a gelen ziyaretçi sayısının 2 milyonun üzerine çıkmakta olduğunu görüyoruz.  Bu yatırımlarla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da desteklerini artırması ile birlikte Konya’mız bu açıdan çok daha farklı bir geleceğe mutlaka yürümüş olacaktır.

Bu tanıtım merkezlerinden örneğini dünyada görüyoruz. Çatalhüyük insanlık tarihinin belki ilk yerleşim yeri olmayabilir ama şehircilik kurallarının uygulandığı toplum ve kurallı yaşamın hayata geçirildiği ilk yerleşim yerlerinden birisi.  9 bin 10 bin yıl önce burada bir şehir hayatı yaşanmış ve bu aslında Konya'nın genetiğinde Konya'nın şehircilik altyapısında iz bırakmış bir olgu.  Büyükşehir başkanımız  işaret ettiler. Konya'nın bugün Türkiye'nin şehircilik açısından en önemli şehirlerinden biri olması,  geleneğe bağlı olarak modern yapıları ile birlikte 21. yüzyılda da geçmişi kadar önemli bir şehir haline gelmekte olmasının sosyal genetiği belki de buralara dayanmakta.  Bu yönüyle bu yapılan çalışma son derece değerli. Kardeş şehrimiz Kordoba’dan dürüst Müslüman İspanya döneminin baş şehirlerinde eski ismi ile Kurtuba şehrinin Medinetü’z  Zehra Külliyesi'nde gördüğümüz tanıtım merkezi dikkatimizi çekmişti.  Gelen ziyaretçiler önce Türk turizminin tanıtım ve geliştirme ajansının kurulması noktasında bakanlığımıza bu gelişiminin altyapısını yasal olarak hazırlama konusunda da milletvekillerimizle birlikte gayret gösterdik. İnşallah bu eserin açılışında da buluşmak temennisiyle bu yatırımın şehrimiz için hayırlı olmasını diliyor katılımlarınız nedeniyle tekrar teşekkür ediyorum. Konya Valisi Vahdettin Özkan’ın konuşmalarının ardından kürsüye gelen son isim Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy oldu.  
Bakan Ersoy konuşmasına ilk olarak ülkemizin ve insanlığın en önemli arkeolojik değerlerinden biri olan Çatalhöyük’e değinerek şu cümlelere yer verdi: Anadolu toprakları insan medeniyetinin filizlendiği, şekillendiği, yol ayrımlarında yönünü bulup yükseldiği coğrafyadır. En görkemli imparatorlukların, en zengin kültürlerin beşiği ve bekçisi olmuş; kat kat derinliklerinde emanetlerini muhafaza ederek onları asırların ötesine taşımıştır. Bu tarihi ve kültürel bağlamda Çatalhöyük, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde hak ettiği yeri almış olan; ülkemizin ve insanlığın en önemli arkeolojik değerlerinden bir tanesidir. Çatalhöyük yaklaşık 9 bin 400 yıl önce yaşamış insanların hayat anlayışlarını, sanatlarını, inançlarını, sosyal ve kültürel yapılarını anlatan adeta günümüze ulaşmış güçlü bir ses, bir yankıdır. Bakınız 21 metrelik yüksekliğe ulaşan bir höyükten bahsediyoruz. 18 adet yapı katı var. Evlerin biçimleri, içerdikleri yapı malzemeleri, duvar resimleri, rölyefler binlerce yıl öncesinin gözlerinden bakabilmemize, dünyayı o gözlerle görebilmemize ve anlamamıza vesile olmakta; bunu deneyimleyebileceğimiz bir zaman ve mekân yolculuğunun kapısını ardına kadar açmaktadır.
“Türkiye’nin sahip olduğu arkeolojik varlık seviyesinde ikinci bir ülke yoktur”
Türkiye’nin sahip olduğu arkeolojik varlık seviyesinde ikinci bir ülke olmadığını hatırlatan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Madem rakipsiziz o halde bu muazzam farkı tümüyle ortaya koymak, ülkemizi kültür ve turizm alanında yeni bir seviyeye çıkarmak sorumluluğunu omuzlamalıyız. Bizler de arkeolojik kazı çalışmalarına ve bu çalışmaların sürelerinin bütün yıl devam etmesine verdiğimiz desteklerle bunun mücadelesini veriyoruz. Yine Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü gibi bu alandaki saha ve laboratuvar çalışmalarından akademik faaliyet ve yayınlara kadar yeni bir dönemi başlatacak kurumsallaşma adımlarını bu sebeple atıyoruz” dedi.
 “Türkiye sahip olduklarıyla zihinlerde kalıcı olarak yerini almalıdır”
Birkaç haftalık tatilin güzel bir hatırası olarak değil, insanların heyecanla tecrübe ettikleri ve bu tecrübede edindikleri bilgileri, hissettikleri duyguları başkalarıyla paylaşma ihtiyacı duyacakları bir deneyim yaşatmalıyız. Ören yerlerimizde ve müzelerimizde bilgiyi estetik ve zarafetle iç içe, teknolojiyi en doğru şekilde kullanarak ama daima doyurucu ve akılda kalıcı şekilde insanlara sunma gayretimizin arkasında bu amaç bulunmaktadır. Temelini atmakta olduğumuz bu proje de aynı amaca hizmet edecektir. 28 bin 500 metrekare Özel Proje Alanı olarak inşa edilen Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi yaklaşık 4 bin metrekare inşaat alanına sahip bir çalışmadır. 151 araçlık otopark tasarlanmış olup bunun 6 tanesi otobüsler için olacaktır.
Alanın gerekli kamulaştırma işlemleri tamamlandı. Elbette burası UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan muazzam bir değeri barındırıyor. Onun da ötesinde topraklarımızın en istisna zenginliklerinden biri olan Çatalhöyük’e bizler büyük hassasiyetle ve ilgili çalışmalara da azami titizlikle yaklaşıyoruz. Bu proje gerekli olan bütün incelemeler detaylıca yapılarak onaylanmıştır.
Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi barındıracağı tüm imkân ve özelliklerle inanıyorum ki bu dünya mirasının bilinirliğine, temsil ettiği tarih, medeniyet ve kültür döneminin doğru şekilde öğrenilmesine ciddi katkılar sunacaktır. Bölgeye olan ilginin artmasını, misafirlerimizin burada verimli ve keyifli vakit geçirmesini sağlayarak tatmin edici bir deneyimle ayrılmalarını sağlayacaktır.
Bu projenin hazırlanmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Konya’ya ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Açılışında yeniden bir araya gelmek temennisiyle sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyorum.
Açılış konuşmalarının ardından Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin temeli protokol üyeleri tarafından atıldı. Ardından Bakan Ersoy ve beraberindekiler Çatalhöyük’te incelemelerde bulundu.  (Konhaber / Kemal Sayın - Kader Eşiyok- Ziya Koç)

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 5
  • 2
  • 27
  • 8
  • 1
  • 18
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • CP
    ceyar poçan
    3 yıl önce

    memleketteki tüm defineciler emine erdoğan için çalışıyor.ülkenin üstünü kocası altını karısı darmaduman ediyorlar

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”