Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Görme engelliler için tasarlanan "Üçüncü Göz" destek bekliyor

Görme engellilerin istedikleri metni braille alfabesine dönüştürerek kolaylıkla okumalarını sağlayan "Üçüncü Göz" adı verilen cihaz, geliştirilmek için destek bekliyor.

Görme engelliler için tasarlanan “Üçüncü Göz“ destek bekliyor
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih Başçiftçi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Eldem tarafından 2017'de geliştirilen "Üçüncü Göz"ün , bilgisayar klavyesine benzeyen görüntüsü, belge tarayıcısı, yazılı ve sesli veri çıktısı, 96 braille karakterinden oluşan özelliklerine yenileri eklenmek isteniyor.

Prof. Dr. Başçiftçi, AA muhabirine cihazın, 2017'de Türkiye Engelsiz Bilişim Ödülleri'nde ve TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmada birincilik elde ettiğini söyledi.

Cihazın, dijitalde ya da kağıttaki bilgileri taradıktan sonra braille alfabesine dönüştürdüğünü dile getiren Başçiftçi, "Cihaz bu işlemi yaparken görme engelli bireyler, karakterleri ileri, geri, sesli veya yazılı olarak istedikleri formatta okuyabiliyor. Aynı zamanda cihazımız braille alfabesini öğrenmek isteyenlere de eğitim imkanı sunuyor. Cihaza aktardığımız bilgiler, üzerindeki 96 karakter sayesinde görme engelli vatandaşlarımızca kolaylıkla okunabilir hale geliyor." dedi.

Hedef cihazı geliştirerek daha çok görme engelli bireye ulaşmak
Başçiftçi, cihazı daha çok tanıtmak için tasarlanan sistem ve cihazla ilgili web sayfası da oluşturduklarını belirterek, cihazı geliştirip daha çok görme engelli bireye yardımcı olmak istediklerin vurguladı.

"Üçüncü Göz"de yapılacak yenilikler için destek beklediklerine dikkati çeken Başçiftçi, "Biz, destek veren olursa cihazı geliştirmek istiyoruz. Daha küçük, daha modüler, yeni özellikler eklenmiş şekilde üretmek istiyoruz. Türkiye'de 2020 verilerine göre yaklaşık 500 bin görme engelli vatandaşımız var. Bunların birçoğu maalesef okuma yazmadan yoksunlar. Dezavantajlı olan bu bireylerin topluma daha çok kazandırılması için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Başçiftçi, cihazın prize takılı ve pille çalışma seçenekleri olduğuna değinerek, "96 karakterden oluşan cihazımızın 12, 24, 36 veya 48 karakterli olarak cep veya tablet gibi küçültülmüş modelleri yapılabilir. Biz bu cihazı doktora tezi çalışmasında yaptığımız için karakter sayısının fazla olmasına dikkat ettik. Üzerinde yapacağımız yeniliklerle cihazı küçültmemiz mümkün." diye konuştu.

Cihazın patentini aldıklarını vurgulayan Başçiftçi, geliştirip seri şekilde üretmek ve görme engelli vatandaşlara ulaştırmak için yetkililerden destek beklediklerini yineledi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”