Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin hem rüzgarda hem de güneşte dünyada önemli üretici ülkelerden biri olduğunu aktardı. Türkiye'nin yeni yatırımlarla gelecek yıl güneş paneli üretiminde dünyada ilk üçe girmeyi hedeflediğini aktardı.
Elektrikte Türkiye'nin kurulu gücü 100 bin megavatı aştı
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2002'de elektrikte 31 bin 846 megavat olan Türkiye'nin kurulu gücünün, bu yılın mart ayı sonu itibarıyla 100 bin megavatı aştığı bildirildi. Açıklamada, özellikle son yıllarda yapılan yenilenebilir enerji yatırımlarıyla elektrikte 2002'de yüzde 38 olan yenilenebilir enerjinin payının da yüzde 54'e yükseldiği belirtildi.
Güneş enerjisi yatırımları arttı
En dikkat çekici artış ise güneş enerjisinde yaşandı. Türkiye'nin 2014'te 40 megavat olan güneş enerjisi kurulu gücünün 8 yılda 200 kat artarak 8 bin megavatı aştığı vurgulanan açıklamada, kurulu güçteki artışın beraberinde Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarını da getirdiği ifade edildi.
Türkiye, panel üretiminde Avrupa'da lider
Bakanlık verilerine göre, dünya genelinde yıllık 185 bin megavatlık panel üretim kapasitesi bulunuyor. Dünyada ilk sırada 124 bin megavat üretim kapasitesiyle Çin yer alıyor. Çin'i 14 bin megavatla Vietnam, 9 bin 200 megavatla Güney Kore takip ediyor. Türkiye ise 7 bin 960 megavatlık üretim kapasitesiyle dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye'nin ardından da 7 bin 400 megavat üretim kapasitesiyle Malezya ve 5 bin 700 megavatlık üretim kapasitesiyle ABD geliyor.
Ayrıca tüm AB ülkelerinin toplam üretim kapasitesi ise 3 bin 200 megavat seviyesinde bulunuyor. Buna göre Türkiye, 7 bin 960 megavatlık üretim kapasitesiyle Avrupa’da lider konumda bulunuyor. Türkiye'nin 2022 ve 2023'te yapacağı yatırımlarla güneşte üretim kapasitesini 9 bin 110 megavata çıkaracağı öngörülüyor.
Hedef dünyada ilk 3
Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Dönmez, yerli ve yenilenebilir enerjinin toplam elektrik kurulu gücündeki payının artmasının enerji arz güvenliğinde büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.
"Teknolojisini de yerlileştirmek gerek"
Bu kapsamda yapılan yatırımların meyvelerini toplamaya başladıklarını belirten Dönmez, şunları kaydetti: "Sadece kurulu gücümüzde yenilenebilirin payını artırmak yetmiyor bunun teknolojisini de yerlileştirmek gerekiyor. İşte Türkiye bunu da başardı. Hem rüzgarda hem de güneşte dünyada önemli üretici ülkelerden biri olduk ama bunlarla yetinmiyoruz. Yeni yatırımlarla gelecek yıl güneş paneli üretiminde dünyada ilk üçe girmeyi hedefliyoruz."
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Yasal Uyarı:
Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
-
M
Türkiye nezaman fazla elektrik üretip ihracat yapabilecek boyuta gelecek? Birde Bu panellerini fazla üretip ihracat yapsalar. Ayrıca Avrupa hidrojen üretiyor. Konya GES'ten hidrojen üretmeye çok elverişli. Hem Türkiyede hemde avrupada hidrojene ihtiyaç var.
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (0)
-
E
Güneş Enerjisi'nde Dünya ve Türkiye'nin en verimli ili olmasına rağmen bir tane Güneş Enerjisi Panalleri fabrikası kurulmadı. Türkiye'nin Sadece Güneş Enerjisinde 1 milyon MW Saat kapasitesinde kurulu güce ihtiyacı var. Bunun sadece Konya'da 100 Bin MW Saat kapasitesinde kurulu GES gerekiyor. Neden bu kadar elektriğe ihtiyaç var? 1-Hali hazırda motorin, benzin ve LPG'ye dayalı Ulaşım tamamen elektriğe kayıyor. 2-Sanayi gelişiyor, 3-Nüfus artıyor, 4-Evde kullanılan Elektrikli cihazların sayısı artıyor, 5-Ticarethane sayısı artıyor, 6-Tarıma Dayalı yeni sulama ve havza ötelerinden su getirme gelişiyor, 7-Salma sulama yerine damlama ve yağmurlama sulama gelişiyor bu ise elektrik gideri oluşturuyor, 8-Nüfusu artan Şehirlerin ve Gelişen Sanayilerin su ihtiyacı için büyük elektrikli motorlar ve çok daha elektrik gereksinimi doğuyor, 9-İnsanların refah seviyesi yükseliyor bu durum turistik seyahat sayılarını 3-5'e katlıyor, bu ise katlayan ulaşım elektrik giderleri demektir, 10-Gelişen teknoloji ile her alanda makineleşme veya dijitalleşme başlıyor. Bu durum emek yoğun yada insan gücü yada hayvan gücü yerine teknoloji ile hizmete sunulduğundan yeni elektrik gereksinimlerini 3-5'a katlamaktadır. 11- Küresel ısınma ile 40 sene sonra artık yazları konutlara veya işyerlerine yoğun elektrik tüketen klimaların takılacak olması. 12-Seracılıkta Şeffaf Güneş Panellerinin üretilmesi ile ısınmasının GES ile sağlanacak olması, 13- Seracılığın sadece Akdeniz'e özgü olmadığı Konya Budur, Isparta, Karaman ve Niğde gibi iç kesimlerde de küresel ısınmadan itibaren şeffaf GES panelleriyle elektrik üretip bu elektrikle ısınmanın sağlanacak olması, 14- Kışları Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz sahilindeki şehirlerin, kaliteli ısı yalıtımlı konutlarda, 40 yıl sonra küresel ısınma ile beraber elektrikli sobalar ile ısınacak, doğalgaz kullanılmayacak olması, 15-Deniz Kenarı olmayan Konya gibi iç kesimlerde 40 sene sonra küresel ısınma ve kaliteli ısı yalıtımla sonbahar ve ilkbahar aylarında ısınmanın doğalgaz yerine elektrikle sağlanacak olması. 16-Yerli ve ithal Kömür termik santrallerinin Paris sözleşmesi gereği seragazı etkisi nedeniyle kapatılacak olması. 17-İthal Doğalgaz Termik Santrallerinin döviz cari açığına sebep olması nedeniyle kapatılacak olması 18-...vs daha pek çok nedenle elektrik ihtiyacı artacaktır. Konya ise enaz 2-3 tane Güneş Enerjsi Panel Fabrikasına sahip olması gerekirken maalesef Konya'da hiç yok.
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (0)