“KONTV seyircilerine Allah’ın selamı hepinizin üzerine olsun” diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Ali Erbaş, “İhtida Kongresi’nin milletimiz, ülkemiz ve bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını rabbimden niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.
“13 ülkeden 60 kadar mühtedi kardeşimizle müzakere edeceğiz”
İhtida Kongresi’nin Türkiye’de ilk kez yapılan bir organizasyon olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Erbaş, “Bugün Mevlana Şehri Konya’mızda çok önemli bir etkinliğimiz var. 13 ülkeden 60 civarında mühtedi kardeşimizle iki gün boyunca Konya’da bazı hususları müzakere edeceğiz. Buraya başka dinde iken ya da herhangi bir dine inanmıyor iken İslam’a girmiş Müslüman kardeşlerimizi davet ettik, onların hikâyelerini dinleyeceğiz. Bizlere neler yaşadıklarını ve nasıl Müslümanlığı seçtiklerini anlatacaklar” şeklinde konuştu.
İslamofobiyle nasıl mücadele edebiliriz?
İslamofobiye yönelik de konuşan Prof. Dr. Erbaş, “Bizim en önemli bulduğumuz hususlardan biri İslamofobidir. İslamofobi, İslam’ı kötü göstermek, karalamak ve İslam düşmanlığı yapmak gibi çeşitli ülkelerde artan bir davranış şeklidir” açıklamasında bulunarak, Kongre boyunca bu konuya değineceklerini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Neden bu durum artıyor, biz Müslümanlar olarak buna zemin mi hazırlıyoruz, buna zemin hazırlayan Müslüman kardeşlerimizi eğitmek için neler yapmamız gerekiyor, ya da İslam yanlış mı tanınıyor, yanlış mı tanıtılmaya çalışılıyor gibi soruların cevaplarını arayacağız. Halbuki İslam bir barış dinidir, huzur dinidir. İslam’da kardeşlik, birlik ve beraberlik vardır. “Bunları insanları nasıl anlatmalıyız” sorusunu konuşacağız.
“Yanlış İslam algısını ortadan kaldırmak bizim vazifemizdir”
İslamofobi ile mücadele noktasında iki değerlendirmede bulunan Ali Erbaş açıklamasını, “Birincisi, gayrimüslimlerin zihinlerinde oluşan yanlış İslam algısını ortadan kaldırmamız lazım. Bu bizim vazifemizdir. İkincisi İslam’ı yanlış yaşayan Müslümanlarda bir öz eleştiri yapmamız lazım. Biz nerede yanlış yapıyoruz sorusuna bakmamız lazım. Peygamber Efendimiz Müslüman’ı tanıtırken “Elinden ve dilinden emniyette olan kişi” olarak tanıtıyor. “Biz acaba Müslümanlar olarak gerçekten de elinden ve dilinden emin olan kişiler miyiz” diye düşünmemiz gerekiyor. Müslim kelimesi, teslimiyet sahibi insan demektir. Biz acaba Kur’an-ı Kerim’in söylediği teslimiyeti gösterebiliyor muyuz, bunun muhakemesinin yapılması gerekiyor” şeklinde sürdürdü. Bu soruların cevaplarının bulunmasının, İslam karşıtlarının zihinlerindeki İslam algısını düzeltmede bir adım olduğunu belirten Erbaş, “Bununla birlikte, Peygamber Efendimiz, Arafat’ta okuduğu Veda Hutbesi’nde, “Size iki şeyi emanet ediyorum, bunlara sarıldığınız sürece yolunuz sapıtmazsınız. Bunlardan biri Allah’ın kitabı Kuran’ı Kerim, ikincisi Hz. Peygamber’imizin sünneti” buyurmuş ve bize Kur’an ve sünnet çizgisinde bir İslam’ı emanet bırakmıştır. Biz gerçekten Kur’an ve sünnet çizgisinde bir İslam yaşayıp yaşatabiliyor muyuz, Müslümanlar olarak doğru İslam’ı yaşayabiliyor muyuz sorusunun cevaplarını müzakeremizde arayacağız İnşallah” dedi.
Diyanetten dijital çağa uygun projeler
Teknolojik gelişmelerin beraberinde getirdiği sosyal medya aracılığıyla oluşan bilgi kirliliği hakkında da açıklamada bulunan Erbaş, “Biz, kitaplardan öğrenmemiz gereken İslam’ı ve İslam’ın önemli esaslarını dijital ortamlardan öğrenmeye öncelik veriyoruz şu anda. Aslında bu yanlış fakat bu teknoloji çağımızın da bir hakikatidir. Biz de bunu düşünerek, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Dijital Dini Yayınlar Daire Başkanlığı’nı kurduk. Hiç olmazsa bilgi kirliliğine muhatap olacak insanların sayısını azaltma düşüncesiyle hareket ettik. Bununla birlikte diniyayınlar.diyanet.gov.tr diye de bir web sayfası kurduk. Başkanlığımızın yayınlarını okumak isteyen herkesi de burada yayınlarımızla buluşturmayı hedefledik. Okuma fırsatı olmayanlar için de ‘dinle’ butonuyla 500’e yakın yayınımıza ulaşılmasını sağladık. Bir de ‘izle’ butonumuzla da çeşitli videolarımızı da Müslüman kardeşlerimizi doğru bilgiyle kavuşturmayı amaçladık” sözleriyle konuşmasını tamamladı. (Eylül Aşkın Akçay)
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.