Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Başkan Kütükcü: Konya, sanayi merkezi haline geldi

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Konya’nın Türkiye’nin önemli sanayi merkezlerinden birisi haline geldiğini söyledi.

Başkan Kütükcü: Konya, sanayi merkezi haline geldi
Başkan Kütükcü, Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) online platformda gerçekleştirdiği ‘Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor’ programına konuk oldu. Programda Konya sanayisini anlatan Kütükcü, 5 yıl önce odaklandıkları ‘savunma ve havacılık’ sektöründe yaptıkları hamlelerle Konya’yı önemli bir merkez haline dönüştürdüklerini söyledi. Aselsan’ın Konya’da gerçekleştirdiği yatırıma yerel yatırımcıların desteğiyle kurulan bir şirketle destek verdiklerini anlatan Kütükcü, “Çabalarımız savunma sanayi sektörünü şehrimizin 3’üncü büyük sektörü yaptı” dedi.
Yatırıma çekilişle tahsis
Aynı zamanda Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanlığı görevini sürdüren Kütükcü, son 5 yılda Konya sanayisinin yüksek katma değerli üretime yöneldiğini belirterek, şunları söyledi: “Savunma sanayimizi, makine, otomotiv ve hububat olarak sıralanan üretim yelpazemizin üçüncü sırasına yerleştirmeyi başardık. Savunma başta olmak üzere şu anda pek çok sanayi sektörümüzde pandemiye rağmen bir ihracat ve yatırım hareketliliği var. Modern sanayi altyapısıyla Türkiye’nin en büyük OSB’lerinden biri olan Konya OSB’de 5’inci genişleme alanımızda sanayicilerimize yoğun talepten dolayı noter huzurunda arsa tahsis etmek zorunda kaldık. Bu şehrimizin yatırım iştahının önemli bir göstergesi.”

Huğlu ve Üzümlü mahallelerinin özellikle av tüfeği üretme kültürü üzerine odaklandığını, bunun yanı sıra şu anda şehirde savunma sanayi alanında çok ciddi bir kararlılık olduğunu anlatan Kütükcü, “5 yıl önce savunma sanayini gündemimize aldık. Fuarlar, zirveler yaparak farkındalık oluşturduk. Şehir olarak Konya Savunma Sanayi A.Ş’yi kurduk. Uzun süren çabalarla bu şirketimiz Aselsan’la Konya’da ortak yatırım yaptı. Bugün ‘Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri’ üretiminde söz sahibi bir şehir haline geldik. Bu yatırım beraberinde gelecek yatırımlarla, Konya sanayisine savunma, havacılık ve medikalde yepyeni bir pencere açtı” diye konuştu.
Orta yüksek teknoloji atağı
2016 yılında 1,6 milyar dolar ihracat yapan Konya’nın geçen yılı 2,1 milyar dolarlık ihracatla kapattığını belirten Kütükcü, son yıllarda gerçekleştirdikleri hamlelerin Konya sanayi yapısında ‘Orta Yüksek Teknoloji’ oranını yüzde 46 seviyesine taşıdığını söyledi. İlk ar-ge merkezini 2012’de kuran Konya’nın ar-ge ve tasarım merkezleri sayısını 25’e çıkardığını ancak bunu yeterli bulmadıklarını anlatan Kütükcü, “OSB’lerimizi büyütüyoruz. Kurduğumuz teknokent, 6 sektörde oluşturduğumuz kümelenme çalışmalarımızla Konya’yı yüksek katma değerli ürünlerin üretildiği bir merkeze dönüştürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Hızlı tren projeleri talebi
Konya’nın ekonomi yönetiminden ovaya dış havzalardan daha fazla su getirme projeleri, OSB’lerin genişletilmesi, limanlara daha hızlı bağlanma gibi talepleri olduğunu hatırlatan Kütükcü, “Geçtiğimiz yıl şehrimize bir lojistik merkez kazandırıldı. Konya-Karaman-Mersin Hızlandırılmış Demiryolu Hattı Projesi’nin tamamlanması büyük önem taşıyor. Sanayi ve tarım ürünleri üretimini artıran Konya’nın Mersin ve Antalya limanlarına daha ekonomik ve hızlı ulaşımını sağlayacak aynı zamanda turizm gelirlerimizi de artıracak bu yöndeki projelerin daha erken kazanımı sadece şehrimize değil, ülkemiz ekonomisine güç kazandıracak” dedi.
Konya’nın hızlı trenle tanışan şehirlerden biri olduğunu, bu durumun ekonomiye ve sosyal yaşama olumlu etkiler sağladığını belirten Kütükcü, “1 saat 50 dakikada Ankara’ya, 4 saat 50 dakikada İstanbul’a ulaşım sağlayabilen Konya, Antalya-Konya-Kayseri Hızlı Tren Projesi’yle turizmine, Konya-Mersin Hızlı Tren Projesi’yle dış ticaretine önemli ivme kazandırabilecek. Bu yatırımların hayata geçmesini bekliyoruz. Bugün dünyanın neredeyse her ülkesine ihracat gerçekleştiren Konya, en fazla ihracatını ABD, Irak, Özbekistan, Almanya ve Rusya’ya yapıyor. Dış ticaret fazlası veren bir şehir olarak ihracatımızı artıracak projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Son yıllarda uluslararası markaların yatırımlarıyla tercih ettiği bir şehir haline geldik. Üniversite-sanayi işbirliğinde 7 üniversite ve 16 sanayiciyle ortak, OSB’sinde Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi adında teknokent kurmuş ilk şehir olduk. Şehrimizin yüksek katma değer üretmesi yönündeki çabalarımızı aralıksız sürdüreceğiz” diye konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 6
  • 0
  • 12
  • 6
  • 1
  • 7
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (5)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • ID
    Ilhami Demirci
    4 yıl önce

    Ülkenin ihracat yapmasi güzel.şirketlerin kasalarını doldurmasi da guzel.Hani o koca koca şirketlerin tıkabasa doldurdukları kasalarindan birazda çalıştırdikları insanlara verseler iyi olur.şimdi en alasina gidip ıse başlasaniz verecegi ucret asgari oalacaktir.Zaten bu durum konya sanayiisinde adettendir.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • A
    Ahmet
    4 yıl önce

    Konçin ekonomik işgücü (konyalı köle çalışanlar) öbür dünyada sorarlar hesabını sizden

    • Cevapla
    • Begen (7)
    • Begenme (1)
  • A
    Analist
    4 yıl önce

    Yıllık zorla 1 milyar dolar ancak ihracat yapabilen bir şehir nasıl Önemli Sanayi Merkezi olur? 1 Milyar dolarla Sanayi Merkezi olunuyorsa Konya'yı 3'e, 4'e ve 5'e katlayan Konya dengi Sakarya, Gaziantep, Kocaeli ve Bursa ne oluyor? Şimdi denecek ki Konya 1 milyar değil geçen yıl 2.2 miyar dolar ihracat yaptı denecek. Ozaman buyrun. Bu yıl muhtemelen Konya ihracatı 3 milyar dolar olacak. Bunun Tarımsal, madeni ile savunma ve ilçelerin ihracatını çıkardığımızda geriye sadece 1 milyar dolar kalır. Neden bunları çıkarıyoruz? Tarımsal ihracat Konya'da yoğun olarak 5 farklı kalemde yapılıyor. Bunun Konya Sanayisi ile ilgisi olmadığından çıkarıyoruz. İkincisi Madenler, Meram Krom-Magnezit, Seydişehir Alüminyum, Tuzgölü tuz...vs madenler. Bunların da Konya Sanayisi ile ilgisi yok. Adı üstünde maden. Savunma İhracatını çıkarıyoruz Zira Huğlu ve Üzümlü Av tüfekleri, bunlar Konya Merkez Sanayisi değil. Ne diyordu? Önemli Sanayi Merkezi. Ayrıca Aselsanın daha ihracatı yok. Merkezde Savunma sanayisi yok. Olanlar da ihracata öyle bir etkisi yok. Geriye ilçe ihracat rakamları kaldı. Adı üstünde ilçe. Ereğli, Akşehir, Çumra, Beyşehir...vs. Şimdi geriye kalan 1 milyar dolar ihracat ile Konya nasıl Önemli bir Sanayi Merkezi oluyor? Konya Sanayide emekleme döneminde. Endüstri Bölgesi, Özel Ekonomi Bölgesi, Serbest Bölge, İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri, Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi acilen ilan edilmeli. Bu 5 farklı bölgeler ilan edilmeden, Konya İhracatı 40 milyar dolara çıkmadan Konya Sanayi Merkezi olamaz. Bazıları, 40 milyar dolar ihracata gerek yok, 15 milyar dolar yeter diyebilir, ancak sen 15 milyar dolara ulaşıncaya kadar onlar 50-60 milyar dolara ulaşacak. Örneğin Gaziantep'in 2023 ihracat hedefi 25 milyar dolar, Bursa'nın ihracat hedefi 75 milyar dolar. Konya'nın 2035 yılı 40-42 milyar dolar ihracat hedefi hiç fazla olmayacaktır.

    • Cevapla
    • Begen (16)
    • Begenme (0)
  • Avatar
    Vatandaş
    4 yıl önce

    :))))

    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • M
    Mehmet
    4 yıl önce

    Maalesef öyle oldu

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (2)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”