Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bakan Yardımcısı: Savunma sanayisi yatırımlarının Konya'ya getirilmesi için çalışıyoruz

​Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, "Konya askeri testlerin ve uçuş eğitimlerinin yapıldığı çok önemli bir merkez halindedir. Savunma sanayisi yatırımlarını Konya'ya getirilmesi konusunda ciddi bir çalışmanın içerisindeyiz" dedi.

Bakan Yardımcısı: Savunma sanayisi yatırımlarının Konya’ya getirilmesi için çalışıyoruz
Büyükdede, bir otelde düzenlenen, Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) Savunma, Tarım Makineleri ve Otomotiv Sektör Buluşmaları ve Çalıştayı'nda, Konya'nın sanayisiyle göz doldurduğunu söyledi.
Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Odası'nca organize edilen çalıştayın önemine işaret eden Büyükdede, sektörün ve üniversitelerle Bakanlık organizesinde bir araya gelmelerinin büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Büyükdede, bilim ve sanayiyi bir araya getiren mekanizmaların bugün de etkin yürütüldüğüne dikkati çekerek, "İllerimizin sanayisi ve teknolojisine ilişkin politika ve stratejileri belirlemek sorunları tartışmak ve çözüm üretmek amacıyla Sanayi ve Tekonoloji İl Müdürlüklerinin merkezinde yer aldığı ve yılda 2 defa gerçekleştirilecek SANTEK oluşturulmuştur." dedi.
Ülkede teknoparkların sayısı 92'ye yükseldi
SANTEK çalışma programının, bilimsel ve teknolojik çalışmaların katma değere dönüştüreceğine inandıklarını anlatan Büyükdede, şöyle konuştu: "Teoriden gelen ham bilginin işlenerek sanayide verimliliğin artırılması, Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin geliştirilmesi, üniversite-sanayi birlikteliğinin güçlendirilmesi, Ar-Ge ve inovasyon destekleri hakkında kamunun bilgilendirilmesi gibi faaliyetler hayata geçirilecektir. Ocak ayı itibarıyla Ar-Ge ve yenilik eko sistemimizde bugün 92 teknopark, 1254 Ar-Ge ve 338 tasarım merkezi sayısına ulaştık. Bu sayıların önümüzdeki dönemde katlanarak büyümesini bekliyoruz."

Konya sanayisinin hızla geliştiğine değinen Büyükdede, kentin 160'tan fazla ülkeye ihracat yapan küresel bir ticaret merkezi haline geldiğini vurguladı.

"Savunma sanayisi yatırımlarının Konya'ya getirilmesi konusunda ciddi bir çalışmanın içerisindeyiz"
Büyükdede, kentin savunma sanayisinde de önemli konuma yükseldiğine işaret ederek, "Konya, askeri testlerin ve uçuş eğitimlerinin yapıldığı çok önemli bir merkez halindedir. Bunlar savunma sanayisi için önemli bir veridir. Endüstri bölgemizi de geliştirmeye gayret ediyoruz. Alanlarını büyütebiliriz. Savunma sanayisi yatırımlarını Konya'ya getirilmesi konusunda ciddi bir çalışmanın içerisindeyiz." diye konuştu.

Çip krizine karşın yüksek nitelikli teknolojilere yatırım çağrısı
Dünyanın hızla dijitalleşmeye gittiğini belirten Büyükdede, "Üniversitelerimiz Ar-Ge merkezlerinden başlayarak yüksek niteliktli çiple ilgili teknolojilerde yatırımlarını geliştirmelerini ifade etmek istiyorum." dedi.

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı da etkinlikle sanayicilerin verimli çalışmasını sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.
"Sektörlerimiz teknoloji üretimiyle gücüne güç katacak"
Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de, Konya’nın Türkiye’nin en önemli sanayi üretim merkezlerinden biri olduğunu, sanayicilerin tüm zorluklara rağmen üretime yatırıma ve ihracata devam ettiğini aktardı. Konya’nın hemen her sektörde dünya markası çıkardığını hatırlatan Başkan Kütükcü, “Bugün yapılacak çalıştaylarda da ele alınacak olan; tarım makineleri sektörümüz, otomotiv endüstrimiz ve savunma sanayi ve havacılık sanayimiz bizim için ayrıca önemli. Bu üç sektör bizim hem üretimimizde hem de ihracatımızda kaldıraç görevi görüyor. Geçtiğimiz yıl, makine ve aksamları sektöründe 641 milyon dolar ihracat yaptık. Makine sektöründe Türkiye’nin 5. büyük ihracatçısıyız. Tarım makineleri sektöründe de 161 milyon dolar ihracat ile, Türkiye’nin 2. ihracatçı şehriyiz. Otomotiv endüstrisinde de 596 milyon dolar ihracat ile yine Türkiye’nin 8. büyük ihracatçı şehriyiz. Savunma ve havacılık sanayi sektöründe de, 260 milyon 882 bin dolar ile sektörde en fazla ihracat gerçekleştiren 4. il konumundayız. İnşallah tüm bu sıralamalarda, şehrimizi hep beraber daha üst sıralara çıkaracağız” dedi.
Konya’da üretimin orta yüksek teknolojiye evrildiğini aktaran Kütükcü, “İnşallah bugün yapılacak çalıştaylar sonucunda da ortaya çıkan fikir ve önerilerle, sektörlerimiz üretim süreçlerini daha da güçlendirecek, teknoloji üretimine ağırlık vererek gücüne güç katacak” şeklinde konuştu.
“Yerli ve milli üretimi, teknolojik dönüşümü sağlamaya yönelik projelere ağırlık verdik”
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise, Konya’nın tüm kurumları ile işbirliği içinde ülkemizin ekonomik hedeflerine ulaşmasına katkı sunmaya devam ettiğini ifade etti. Yerli ve milli üretimi, teknolojik dönüşümü sağlamaya yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini dile getiren Öztürk, “Bugün gerçekleştirilecek çalıştayımızın konusu olan otomotiv, savunma sanayi ve tarım makineleri sektörlerimizde Konya, üretimde ve ihracatta Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri. Bu sektörlerde şehrimiz dışa bağımlılığı azaltarak ülkemiz ekonomisine çok büyük katkı sağlamaktadır. Konya özel sektörü olarak; sürdürülebilir büyümenin en önemli unsurlarının, teknolojik dönüşümü sağlayarak dışa bağımlılığı azaltmak ve verimliliğimizi artırmak olduğunu biliyoruz. Bu açıdan özel sektörümüzü temsil eden kurumlarımızla yerli ve milli üretimi, teknolojik dönüşümü sağlamaya yönelik projelerimize ağırlık verdik” diye konuştu.

“Konya’nın ihracatta 3 milyar dolardan fazlasını yapacak potansiyeli var”
Konya Vali Yardımcısı Faruk Bekarlar da, SANTEK toplantılarının sanayinin önünü açmak adına faydalı bir etkinlik olduğunu söyledi. Konya’yı 25 yıldır tanıdığını ve şehirdeki gelişime tanıklık ettiğini aktaran Bekarlar, “Konya’nın 25 yılda kat ettiği mesafeyi gururla izliyorum. Konya bir sanayi kenti haline gelmiştir. 3 milyar dolar ihracat yeterli değildir. Bunu çok daha büyütme imkanı Konya’da mevcuttur. Bu potansiyel vardır” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Uzbaş da, Konya’nın tarihin her safhasında üretimin ve bilimin yanında olduğunu, buna katkı verdiğini söyledi.

Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik ise üniversite sanayi işbirliğine değinerek bu alanda birçok çalışma yürüttüklerini aktardı.
Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı da, SANTEK toplantılarının üçüncüsünün Konya’da gerçekleştirildiğini ve Konya’da önde gelen sektörlerden kümelenmiş olan üç sektörün seçildiğini söyledi. Konarılı, “Birlikte çalışma kültürünü geliştirme, strateji belirleme, çözüm ürütme amacıyla çalıştaylar yapılacak. Sonuçlar gün sonunda sunulacak. Bu sonuçlar ilgili mercilere gönderilecek ve takibi yapılacak. Sanayicilerimizin önündeki engelleri kaldırarak daha verimli üretim yapmalarını amaçlayan etkinliğimizin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Sektörün gelişimine katkı sağlaması hedeflenen programda, ilgililer sunumlar yapıldı. Programa, Vali Yardımcısı Faruk Bekarlar, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Babür Özçelik ile sanayi sektörü temsilcileri katıldı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 7
  • 1
  • 6
  • 5
  • 0
  • 4
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    Analist
    3 yıl önce

    2021 ihracat sıralamasında 12. olan Konya nasıl Sanayi kenti oluyor? İlk 10'a giremeyen bir kente sanayi kenti denemez. Ayrıca Konya'nın yarısı kadar ola şehirler, Konya'nın 3-5 katı ihracat yaparken Konya'nın Türkiye'de ilk 5'e giremediği müddetçe sanayisini geliştirdiğinden bahsedilemeyecektir. Tarım ve Turizm şehri Antalya bile İhracatta Konya ile yarışır hale geldiği halde Konya hala yerinde sayıyor. Neredeyse Antalya Konya'yı geçecek. Konya'nın şimdiye çoktan 10 milyar dolar ihracat yapması gerekirdi. Ama zorla 3 milyar dolar yapabildi. 6. OSB genişleme bölgesi hala açılmadı, yıllarca açılması bekleniyor, kim bekletiyor, kim köstek oluyor söylemiyorlar, neden Konya'nın ilerlemesine fren yapmak isteyen bu bakanlığı veya bürokratı açıklamıyorlar. Konya'ya büyük sanayi tesisleri kurulamadı. Şöyle Kamyon, Tır, Otobüs, Kamyonet, Biçerdöver, Beyaz Eşya, Uçak, Helikopter, Tren, Metro fabrikaları, Bilgiyasayar parçaları fabrikaları, Akıllı Telefon fabrikaları, Ünlü Tekstil Fabrikaları, Halı fabrikaları, Mobilya fabrikaları, Hazır Giyim yok denecek kadar az. 500 fabrika mukabilindeki LC Waikiki'yi Aksara'ya kaptırdılar. Konya sanayisi hala emekleme döneminde devam ediyor. Konya sanayisinin gelişememesinin sebebi sahipsizlik. Sanayi Bakanlığında Konya'ya sahip çıkacak bir bürokrat olsaydı, Konya şimdi ki acınacak halde olmazdı.

    • Cevapla
    • Begen (9)
    • Begenme (2)

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”